Cine sunt judecătorii de la Curtea lui Tănase?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Igor Dolea, Tudor Panţâru, Alexandru Tănase, Victor Popa, Petru Răilean şi Aurel Băieşu. FOTO: constcourt.md
De la stânga la dreapta: Igor Dolea, Tudor Panţâru, Alexandru Tănase, Victor Popa, Petru Răilean şi Aurel Băieşu. FOTO: constcourt.md

Curtea Constituţională reprezintă organul juridic independent de puterile executivă, legislativă şi judecătorească, compus dintr-un complet de şase judecători constituţionali. Membrii completului judecătoresc sunt numiţi pe un termen de şase ani, câte doi din partea Guvernului, Parlamentului şi Consiliului Superior al Magistraturii. Patru judecători au fost numiţi în lunile februarie şi martie.

Alexandru Tănase, născut la 24 februarie 1971, este preşedintele Curţii Constituţionale din octombrie 2011. A avut o activitate politică fructuoasă, în special în calitate de membru şi fondator al Partidului Liberal-Democrat. După ce, în vara lui 2007, a candidat pe listele Partidului Democrat la alegerile locale din Chişinău, în toamnă, împreună cu Vlad Filat, creează Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova. Tot atunci devine preşedinte al Fracţiunii PLDM în Consiliul Municipal Chişinău , funcţie pe care o deţine până în aprilie 2009. A fost prim-vicepreşedinte al liberal-democraţilor, iar în perioada 2009-2011 a ocupat fotoliul de deputat în Parlament, dar şi de ministru al Justiţiei.

Relaţiile dintre cei doi s-au răcit ulterior, iar Alexandru Tănase a adus mai multe critici modului de conducere a partidului de către Vlad Filat. În aprilie 2011, Tănase a fost numit judecător la Curtea Constituţională. El a declarat că decizia îi aparţine, însă nu a dorit să numească motivele acesteia. Analiştii au vorbit despre o autoexilare graţioasă. În octombrie acelaşi an Alexandru Tănase a fost ales preşedintele CC, după ce Dumitru Pulbere a fost demis, acuzat că a făcut declaraţii politice.

Licenţiat în Drept la Universitatea „Alexandru Ion Cuza“ din Iaşi, Tănase este specializat pe cauze civile şi penale. S-a afirmat în domeniu mai ales graţie dosarelor de importanţă internaţională, precum Ilie Ilaşcu, Vladimir Şarban, Valeriu Pasat ş.a. În cazul Şarban a fost prima dată în practica judiciară moldovenească când o persoană a fost eliberată din arest ca rezultat al unei hotărâri CEDO.

Victor Popa, născut pe 15 aprilie 1949, a fost numit judecător de Parlament, din partea Partidului Liberal. Este doctor habilitat în drept şi expert constituţional. În anul 2010 a devenit deputat în Legislativ, pe listele PL, şi a ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi. Până a fi ales în funcţia de deputat, a fost director şi coordonator de programe al Centrului de Cercetare Ştiinţifică a IDIS Viitorul. Victor Popa este autor a peste 50 de lucrări ştiinţifice în domeniul organizării şi funcţionării puterilor în stat. Are o experienţă de 40 de ani în domeniul dreptului şi 20 de ani în calitate de lector şi profesor universitar. A fost numit judecător la Curte la sfârşitul lunii martie, la numeroasele insistenţe ale Partidului Liberal.

Aurel Băieşu, născut pe 19 iulie 1964, a fost numit judecător odată cu Victor Popa, din partea Partidului Democrat. În perioada august 2009 – decembrie 2010, Băieşu a fost deputat, pe listele PD, în Parlamentul Republicii Moldova şi vicepreşedinte al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. Între aprilie 2011 – ianuarie 2012 acesta a ocupat funcţia de consilier pe domeniul juridic al preşedintelui interimar Marian Lupu. Ulterior, a fost acreditat în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Italia. Aurel Băieşu a predat la catedra Drept internaţional şi dreptul relaţiilor economice externe la Universitatea de Stat din Moldova.

Petru Răilean, născut la 23 octombrie 1948, este judecător la CC din 15 octombrie 2008, desemnat din partea Guvernului. În anii 1995-1996 a fost preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, funcţie pe care a deţinut-o şi între 2004-2005. La începutul anului 1997 este numit preşedinte al Judecătoriei Economice a Republicii Moldova (din 2003 Curtea de Apel Economică), funcţie pe care o deţine până în anul 2008. Timp de şase ani a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Numele lui Răilean a figurat într-o hotărâre a Curţii de Conturi, unde se constată că acesta, în calitate de preşedinte al instanţei, ar fi admis în perioada 2006-2007 prejudicii bugetului statului de peste 600.000 de lei, bani cheltuiţi nejustificat pentru reparaţia edificiului instituţiei pe care o conducea.

Igor Dolea este judecător la Înalta Curte din februarie, numit din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Este doctor habilitat în drept, expert în cadrul Institutului de Reforme Penale şi fost membru al CSM. A profesat în calitate de conferenţiar universitar al Universităţii de Stat.

Tudor Panţâru, născut pe 26 octombrie 1951, a fost numit judecător în februarie 2013 din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Între 1990 şi 1994, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi preşedinte al Comisiei juridice, după care devine reprezentant Permanent al statului la Organizaţia Naţiunilor Unite. Este fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Curtea Constituţională a Bosniei şi Herţegovinei. În 2001 se mută la Bucureşti, iar peste un an devine judecător internaţional la Curtea Supremă din Kosovo, dar şi preşedinte al Camerei Speciale a instituţiei. A fost timp de patru ani, 2008-2012, deputat în Legislativul României, pe listele partidului Social Democrat. În campania electorală din Basarabia, din 2008, a fost ajutat de Alexandru Tănase, atunci prim-vicepreşedintele PLDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite