Alcoolul dăunează grav investitorilor
0
Mai mulţi investitori străini care au deschis uzine în Zona Economică Liberă Bălţi şi-ar putea sista activitatea din cauza că un producător de spirt poluează mediul. Acesta susţine că totul e o invenţie, dar a fost obligat să-şi suspende procesul de producţie
Doi cei mai importanţi investitori din Republica Moldova din ultimii cinci ani ameninţă cu sistarea activităţii de producere la uzinele pe care le deţin în Zona Economică Liberă (ZEL) Bălţi. E vorba de două uzine ale concernului german Draexlmaier, la care lucrează în prezent peste 3.000 de angajaţi, şi o uzină a gigantul austriac Gebauer & Griller, cu circa 500 de angajaţi.
CALITATEA CABLURILOR, PUSĂ ÎN PERICOL
„Problemele au apărut recent, ca urmare a activităţii unei fabrici de spirt din Bălţi (de fapt, e o instalaţie de producere de la Combinatul de Produse Alimentare, care aparţine firmei Vinăria din Vale n.r.). Aceasta lucrează pe bază de melasă, iar emisiile poluante pătrund şi în interiorul uzinelor şi pun în pericol calitatea cablurilor produse aici pentru gigantul automobilistic german BMW. Sunt cabluri pentru zeci şi sute de mii de automobile. O eventuală încălcare a cerinţelor de calitate ar putea atrage chiar retragerea acestor automobile de pe piaţa internaţională. Acum calitatea cablurilor este verificată într-un laborator specializat din UE, iar proprietarii examinează şi soluţia de sistare a activităţii uzinelor“, explică Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălţi.
Totodată, el susţine că emisiile ar pune în pericol şi viaţa locuitorilor din municipiul Bălţi. „Sperăm mult ca instituţiile statului să reacţioneze prompt şi să întreprindă toate acţiunile necesare pentru înlăturarea problemei. Noi am făcut tot ce intră în competenţa noastră şi am anunţat toate instituţiile responsabile. Este importantă activitatea acestor agenţi economici, dar nu putem admite să fie pusă în pericol sănătatea şi siguranţa locuitorilor“, a specificat Ciobanu.
PRODUCĂTORUL DE SPIRT ŞI-A SISTAT ACTIVITATEA
Administraţia companiei Vinăria din Vale respinge acuzaţiile aduse de şeful ZEL Bălţi. „E o prostie. Nu se pot oxida nişte cabluri izolate de la emisiile unei instalaţii de producere a spirtului. Poate că e o altă problemă?“, se întreabă Alexandru Rudenco, directorul Vinăriei din Vale.
Ion Şuberniţchi, şef de producţie la Combinatul de Produse Alimentare din Bălţi, afirmă că întreprinderea produce spirt doar din melasă, încă din anul 1993. „Noi am relansat producţia în 2012 şi până în acest an nu au existat astfel de probleme. Acum, însă, avem controale după controale. Nu înţelegem ce se întâmplă, doar nu am schimbat nimic spre rău, din contra - am modernizat instalaţiile“, explică Şuberniţchi.
În urma unor verificări şi prescripţii, săptămâna trecută a fost sistată activitatea instalaţiei de producere a spirtului.
„NICIUN RISC PENTRU SĂNĂTATEA OAMENILOR“
„Investigaţiile efectuate de specialiştii din Chişinău şi de la Bălţi au arătat că nu există emisii ce ar pune în pericol viaţa locuitorilor din Bălţi. Doar în zona unde se colectează deşeurile există probleme, pentru că s-au adunat tone de reziduuri. Colectoarele se află, însă, la câţiva kilometri de zonele unde locuiesc oamenii, respectiv, nu este pusă în pericol sănătatea lor. În prezent, agentul economic a luat măsuri pentru a elimina şi această problemă“, ne asigură Svetlana Cotelea, viceministru al Sănătăţii şi medic-şef sanitar de stat.
Responsabilii de la Inspectoratul Ecologic de Stat spun că, săptămâna trecută, au efectuat verificări pe teren, dar rezultatele testelor de laborator urmează să fie gata abia la finele acestei săptămâni.
Potrivit presei din Bălţi, deşeurile eliminate de Combinatul de Produse Alimentare şi scurgerile din ţeava de evacuare produc un miros insuportabil în oraş, poluând atât aerul, cât şi solul. Colectorul de reciclare nu este decât o ţeavă îngustă de 10 centimetri - în mare parte spartă, care este instalată pe malul râului Răut, paralel cu sistemul de canalizare, mai susţin jurnaliştii bălţeni.
„Decizia de schimbare a colectorului deja a fost luată, a fost achiziţionat şi un kilometru de ţeavă din polietilenă cu diametrul de 400 de milimetri. Colectorul va fi schimbat şi îngropat în pământ pe porţiunea dintre combinat şi podul de pe strada Aerodromului. Conducta care acum trece de-a lungul râului va fi demontată“, a declarat Igor Golberg, directorul comercial al Combinatului de Produse Alimentare, pentru gzt.md.
INVESTIŢII DE PESTE 40 DE MILIOANE DE DOLARI
În prezent, în ZEL Bălţi sunt 32 de rezidenţi care au investit aici peste 40 de milioane de dolari. Cei mai mari sunt Draexlmaier din Germania, care a construit două uzine şi a creat peste 3.000 de locuri, şi Gebauer & Griller din Austria. Specialiştii spun că acestea sunt cele mai mari două investiţii din ultimii cinci ani realizate în Moldova.
Draexlmaier ameninţa şi în noiembrie 2012 că îşi va suspenda investiţiile în Moldova, în urma unor probleme cu Fiscul.