Război deschis pentru controlul asupra celei mai mari bănci din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a preferat să tacă luni în şir, consiliul Moldova Agroindbank atenţionează opinia publică şi organele competente asupra faptului blocării accesului la informaţie cu privire la schimbările ce s-au produs în structura acţionariatului băncii, şi anume - cele ce vizează deposedarea extrabursieră, abuzivă, de acţiuni a acţionarilor băncii.

După luni de tăcere suspectă actuala administraţie a Moldova Agroindbank şi-a dat seama că riscă să piardă controlul asupra instituţiei şi încearcă să blocheze preluarea controlului de un alt grup de acţionari. Acum încearcă să apeleze la opinia publică şi constată că acum şi ea se confruntă cu lipsă de informaţie despre ce se întâmplă.

"Blocarea accesului la informaţie, lipsa informaţiei operative necesare pentru o reacţionare promptă şi adecvată, de facto s-a soldat cu scoaterea forţată a băncii şi a unor acţionari ai ei „în afara câmpului legal”, fapt care îi privează de dreptul constituţional şi posibilităţile legale de a se apăra în mod deplin în vederea depăşirii acestui status-quo în structura acţionariatului“, se spune într-un comunicat al MAIB.

Totodată Consiliul Moldova Agroindbank susţine că "atacul care se derulează începînd cu luna februarie 2013 asupra băncii, organelor de conducere ale acesteia, precum şi acţionarilor, a fost posibil urmare a acţiunilor frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către Registratorul, aşa numit, „independent".

"Prin caracterul lor odios şi ilegal, aceste acţiuni reprezintă un precedent alarmant, iar prin scopul ţintit - de a monopoliza piaţa financiar-bancară din Republica Moldova - se pot solda cu un dezastru în domeniu şi cu consecinţe negative profunde pentru situaţia social-economică din ţară. Pentru a evita acest scenariu deprimant, Moldova Agroindbank solicită angajamentul tuturor instituţiilor de resort responsabile, inclusiv Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi instituţiilor judiciare, în vederea deblocării imediate a accesului la informaţie cu privire la shimbările în structura acţionariatului, precum şi deblocării procesului de transmitere a Registrului acţionarilor băncii la alt registrator, selectat de bancă, transparent, corect şi cu adevărat - independent“, se menţionează în comunicatul MAIB.

În acelaşi timp noii acţionari au difuzat şi ei mai multe informaţii contradictorii în presă. Astfel compania Diarstamia Management din Cipru susţine că toate declaraţiile administraţiei MAIB ce ţin de pretinsul atac raider sunt nefondate şi induc societatea în eroare.

Într-un comunicat de presă, noii proprietari solicită instituţiilor de drept, dar şi conducerii ţării să nu se lase influenţaţi de declaraţiile conducerii Moldova Agroindbank.

Potrivit unor surse în spatele celor şapte companii ce au ajuns să deţine peste 30% din acţiunile MAIB ar sta o grupare financiară din Rusia, iar intermediar este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în astfel de operaţiuni din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite