Ofiţer român în Republica Moldova: Rusia ne va ataca. E o problemă de timp
0Locotenent-colonel Anatolie Caraiman, ofiţer român din armata Republicii Moldova, a declarat în cadrul unei dezbateri desfăşurate la Bran, că Rusia va ataca Republica Moldova şi se fac pregătiri în acest sens în regiunea transnistreană, totul fiind o problemă de timp scurt.
LMD: Situaţia din Ucraina se complică. În calitate de ofiţer cunoaşteţi foarte bine care este punctul de vedere a corpului superior ofiţeresc din Republica Moldova. Credeţi că va iniţia Rusia o agresiune şi împotriva Republicii Moldova?
Anatolie Caraman: Dacă Rusia va ataca Republica Moldova? Da - doar că nu se cunoaşte exact data când. Acest lucru este mai greu de apreciat deoarece depinde foarte mult de evoluaţia operaţiunilor desfăşurate de Rusia în războiul cu Ucraina.
Argumentele mele sunt următoarele:
În mod constant Rusia a declanşat în ultimii 300 de ani conflicte în regiunea de Est a Europei, toate soldate cu armistiţii şi promisiuni pentru a mai obţine timp; niciodată acestea nu au fost respectate, fiind doar un câştig ca Rusia să îşi revenă economic şi de a-şi reorganiza forţele militare; după primul război mondial Rusia cade economic, dar peste 20 de ani îşi revine economic - militar şi în apogeul puterii ocupă Basarabia, pe atunci partea componentă a României, aşa cum de altfel normal este; acelaşi lucru s-a întâmplat după conflictele din Vietnam şi Afganistan, când URSS a căzut din punct de vedere militar şi economic; astfel Rusia pierde 40% din teritoriul controlat, adică Asia Mijlocie, Caucaz, Republica Moldova, Ucraina, Belorusia şi ţările Baltice; acum Rusia consideră că şi-a revenit; pentru început a fost atacată Gruzia, acum Ucraina şi urmează Republica Moldova.
Ucraina reprezintă obiectivul principal al Federaţiei Ruse deoarece în partea de Sud-Est este concentrată industria grea militară a fostului Imperiului Rus, sub masca Uniunii Sovietice.
LMD: Dispune Republica Moldova de capacitatea militară de a răspunde unei agresiuni pe modelul ucrainian?
Anatolie Caraman : Republica Moldova dispune de o capacitate militară şi umană corespunzătoare provenită din cadrul Imperiului Sovietic şi care pe parcursul a 20 de ani a fost consolidată.
În Republica Moldova există tehnică militară pentru a răspunde într-o primă fază operaţională, dar fără ajutor extern, inclusiv al României, Slovaciei, Poloniei şi Ţărilor Baltice, noi vom fi înfrânţi.
Federaţia rusă nu se va opri însă aici, iar următoarea vizată va fi România.
Dacă va obţine controlul asupra Republicii Moldova, Federaţia Rusă va căpăta o poziţie geo-strategică mai avansată, favorabilă. După ce îşi va consolida poziţia va trece la Ţările Băltice, Caucazul şi apoi Asia mijlocie. Acesta este planul odios intervenţionist şi imperialist al administraţiei moscovite.
NATO trebuie să ia serios în considerare această ameninţare, iar unica salvare este ca alianţa occidentală să ţină cont de acest pericol. Problema este că acest lucru nu se face, iar ţările occidentale cred că prin aplicarea de sancţiuni Federaţia Rusă va renunţa la planurile sale.
Rusia are mari rezerve naturale şi este greu să o sperii economic.
În acest moment ea nu are aliaţi şi trebuie ca occidentalii să se folosească de acest moment: Ucraina trebuie imediat ajutată. Rusia a demoralizat o parte a populaţiei ucrainiene în ultimii 20 de ani şi acesta este principalul pericol în războiul de apărare al Ucrainei.
Regimul de la Kremlin şi serviciile ruse au organizat împotriva propriului popor acţiuni teroriste- deci vor continua.
LMD: Cum credeţi că va escalada situaţia din Ucraina. Se va opri Rusia?
Anatolie Caraiman : Situaţia din Ucraina este una foarte complicată datorită faptului că Rusia, prin intermediul Serviciilor Secrete, a reuşit să acapareze conducerile partidelor politice din Ucraina. Pe această cale au preluat conducerea politică la Kiev şi să aducă în fruntea ţării un preşedinte rus, nu doar pro-rus.
Ianukovici, după ce a venit la putere, a schimbat toate cadrele de ofiţeri în comandamentul superior al structurilor de forţă: armată, securitate şi minister de interne până la nivel de comisariat de poliţie şi comandant de batalion. De aceea Ucraina a fost paralizată în a acţiona, factorii de decizie pro-ruşi demoralizând efectivul şi refuzând să răspundă ordinelor.
În momentul în care Crimeea a fost preluată, toată armata rusă era condusă de ofiţeri pro-ruşi, marea lor majoritate foşti combatanţi în războaiele Uniunii Sovietice, de naţionalitate rusă.
După ce Ianukovici a fost decapitat politic cei care au preluat puterea au început reorganizarea structurilor de forţă. Acest lucru a fost reuşit doar în partea de Apus a Ucrainei, exact acolo unde este linişte. La început toate structurile de forţă au avut un comportament neadecvat interesului naţional Ucrainian.
Ucraina mai are nevoie de timp pentru a putea schimba cadrele pro-ruse şi anti-naţionale.
LMD: Asta înseamnă că rămâne Ucraina în sfera de interese a Rusiei?
Anatolie Caraiman: Ucraina nu va rămâne în sfera de interese a Rusiei dar situaţia va fi catastrofală cu urmări foarte grave ce vor fi de lungă durată. Naţionaliştii ucrainieni, în număr foarte mare şi cu o experienţă tragică a anilor stalinişti de deznaţionalizare cu arestări şi deportări în masă, foametea, gulagurile din Siberia. A fost un genocid de proporţii de milioane de oameni, lucru care nu poate fi uitat. Dacă nu vor lua atitudine atunci vor dispărea ca naţiune.
Patrioţii ucrainieni nu vor mai ceda de această dată, deşi situaţia este foarte complicată.
LMD: Situaţia în Republica Moldova este mai bună în acest sens?
Anatolie Caraiman: Situaţia nu este mai bună ci similară. Deşi cadrele serviciilor de forţă sunt de origine românească, cea mai mare parte dintre ei au morala şi psihologia moldovenismului primitiv însămânţat de propaganda rusă şi dictatura comunistă aflată timp de 9 ani la guvernare.
Venind la putere, Vladimir Voronin cu casta anti-naţională pro-rusă, neţinând cont de urmări a eliberat din funcţie toţi ofiţerii cu grad înalt de pregătire teoretică şi experienţă în serviciu. E vorba de oameni ce au participat la operaţiunile de luptă naţională din 1992. 90% din cei care au luptat pe Nistru pentru românism au fost daţi afară de Voronin - totul s-a făcut la comanda Moscovei pentru a anihila structurile de forţă a Republicii Moldova.
Ianukovici, asemenea lui Voronin, a dat afară toţi ofiţerii patrioţi.
Situaţia în Republica Moldova se menţine în acest moment la acelaşi nivel.
Au fost schimbări, sau mai rezolvat din probleme, dar o parte din ofiţeri încă sunt cu o atitudine pro-rusă.
Marea ameninţare a Republicii Moldova este că o bună parte din ofiţeri au concepte venite din propaganda rusă şi sunt filo-ruşi.
Al doilea pericol în Republica Moldova este faptul că Rusia a reuşit în perioada comunistă că realizeze asociaţii neguvernamentale pe diverse dimensiuni. Principalul obiectiv al acestora este promovarea interesului rusesc şi distribuţia propagandei pro-ruse. Aceste asociaţii au scopul de a organiza tineretul pentru ca atunci când Moscova va dori, acesta să fie scos afară pentru a anihila traseul european şi a destabiliza situaţia din Republica Moldova.
Al treilea pericol major este legea 110 prin care cetăţenii Republicii Moldova au dreptul la port-arme ghintuite, adică cu cartuşe de război. O cantitatea imensă de arme de război se află acum în mâna populaţiei civile: cu cartuşe de război model 43, 902, de calibru 7,62 şi alte calibre militare.În prezent în Republica Moldova 65 000 de cetăţeni deţin în posesia personală minim 1 armă. De exemplu Vladimir Voronin are 104 arme iar Serafin Urechean 94. Este vorba despe date publice oficiale.Peste 70% din aceste arme se află în posesia minorităţilor naţionale pro-ruse. Acesta sunt datele oficiale ale Ministerului de Interne, din surse demne de încredere.
Marea parte a firmelor de pază din Republica Moldova sunt patronate de foşti ofiţeri ai ministerului de interne, ai fostului KGB, ai armatei sovietice. Ei sunt de naţionalitate rusă.
LMD: A orientat real clasa politică de la Chişinău al doilea stat românesc spre Uniunea Europeană?
Anatolie Caraiman: Un pericol deosebit de mare este cel că cei care au preluat puterea politică şi se dau drept pro-europeni, în realitate sunt capi puşi de Moscova.
De exemplu: Ion Hadârcă, preşedintele PLR, unul din partidele aflate la guvernare, este chiar cel care l-a eliberat personal pe liderul criminal separatist Igor Smirnov.
Răspunsul meu este Nu- actuală putere mimează, în interes rusesc, integrarea europeană.
Europenii nu înţeleg acum aceste lucruri.
LMD: Va intra Republica Moldova în Uniunea Europeană sau vom asista la stoparea acestui traseu?
Anatolie Caraiman: Sunt îngrijorat că socialiştii, comuniştii şi social-democraţii lucrează intens şi sunt şanse ca alegerile din toamnă să fie pierdute.
Acest lucru arată pericolul ce pândeşte traseul European al Republicii Moldova. Acest lucru nu este de dorit.