FOTO Povestea bărbatului închis fiindcă nu avea poliţă medicală obligatorie
0Bărbatul de 50 de ani din satul Ermoclia, raionul Ştefan Vodă, fusese amendat prin hotărâre judecătorească fiindcă n-a achitat o restanţă de 1.500 de lei după ce i s-ar fi cerut să-şi plătească retroactiv poliţele medicale din 2009 şi 2010.
Bărbatul de 50 de ani din satul Ermoclia, raionul Ştefan Vodă, închis luni după ce a refuzat să plătească o amendă pentru că nu avea poliţa medicală obligatorie, se numeşte Vladimir Duplinschi şi este şomer. În schimb, soţia lui, Maria Duplinschi, munceşte ca îngrijitoare în Italia, de 10 ani. Duplinschi a intrat în atenţia angajaţilor Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) din 2011, când a mers să-şi facă o ultrasonografie la Căuşeni.
„Soţul meu a avut un accident rutier în 2001, de pe urma căruia a rămas cu nişte probleme la coloana vertebrală. Când am mers la Căuşeni pentru ultrasonografie, în noiembrie 2011, ni s-a cerut asigurarea medicală şi ni s-a spus de la Centrul medicilor de familie de-acolo că trebuie să cumpărăm şi poliţele din 2009 şi 2010. Am refuzat să plătim, pentru că am socotit că-i ceva abuziv şi ne-au mai rămas 1.500 de lei de achitat. Apoi instanţa de judecată a hotărât o amendă de 1.000 de lei pentru că am refuzat să achităm această diferenţă. Am refuzat să plătim şi amenda. Soţul meu a primit în primăvară o scrisoare în care scrie că n-are voie să iasă din ţară timp de trei luni, iar acum e închis, aşa bolnav cum este“, a spus Maria Duplinschi, soţia bărbatului întemniţat.
Aceasta adaugă că nici ea n-are asigurare de la CNAM, dar că deţine poliţă medicală emisă de autorităţile italiene şi că îi cumpără în mod regulat medicamentele soţului ei. „Mă ocup singură de tratamentul soţului sau mergem pe la babe, fiindcă n-avem bani ca să dăm la medici“, mai susţine Maria Duplinschi.
„Mama i-a luat poliţă medicală în 2011 şi-n 2012, dar a expirat anul trecut. Nu i-a folosit niciodată. De fiecare dată când s-a dus la consultaţie, tatăl meu a plătit la medici“, mărturiseşte şi fiica bărbatului închis, Natalia Duplinschi, adăugând că tatăl ei trebuie să stea în izolator din data de 25 august, până pe 19 septembrie.
„Bărbatul care-a fost închis a fost muncitor de rând, dar acum nu mai lucrează. Noi avem la primărie o sumă de bani cu care ajutăm victimele din accidente sau familiile social vulnerabile, însă Duplinschi nu s-a adresat vreodată la noi în acest sens. I-am recomandat soţiei lui să meargă la Chişinău şi să atace decizia judecătoriei din Ştefan Vodă într-o instanţă superioară“, a declarat primarul satului Ermoclia, Alexandru Pavlicenco.
Vladimir Duplinschi a fost amendat anterior cu 1.000 de lei, dar nu plătit amenda întrucât nu avea un loc de muncă, se spune în decizia instanţei din Ştefan Vodă. După o lună, executorul judecătoresc a cerut ca amenda să fie înlocuită cu pedeapsa cu închisoarea. Astfel, magistratul a constatat că bărbatul nu avea motive să nu achite amenda, în condiţiile în care soţia sa lucrează în străinătate, iar copiii majori ar fi putut să-l ajute.
„Probabil este un caz mai vechi dacă s-a ajuns la executarea lui silită. Toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt obligaţi să respecte legislaţia în vigoare şi să achite toate contribuţiile şi taxele obligatorii către stat, indiferent de natura lor: impozitul de pe venit, pe imobil, taxele curente etc. În caz de neachitare, evident, există şi un mecanism de sancţionare sau de executare silită a acestor plăţi. În cazul dat, probabil că instanţa de judecată a purces la executarea silită pentru că persoana în cauză nu a binevoit să achite în termen plăţile obligatorii către fondul de asigurări obligatorii medicale”, a declarat Mircea Buga, directorul CNAM, pentru Sănătate Info.