România lucrului prost făcut. Campusul şcolar la care se lucrează de un deceniu: o investiţie de peste 22 milioane de lei, blocată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii bani au venit în 2007 FOTO Andreea Vilcovschi
Primii bani au venit în 2007 FOTO Andreea Vilcovschi

O investiţie de care ar fi trebuit să beneficieze câteva sute de copii şi tineri din mai multe comune din sud-estul judeţulul Sălaj este abandonată în buruieni, după ce încercările autorităţilor locale de a finaliza proiectul au fost sortite eşecului.

Scheletele de beton ale clădirilor ce ar fi trebuit să compună un complex modern în care să studieze şi să fie cazaţi sute de copii din patru comune ale judeţului zac uitate printre buruieni în spatele unor garduri înalte. Investiţia, demarată cu surle şi trâmbiţe, în urmă cu aproape un deceniu nu poate fi dusă la bun sfârşit întrucât beneficiarul nu are banii necesari. Şantierul a fost închis în 2016 şi pus sub lacăt.

În 2007, comuna sălăjeană Hida era cuprinsă într-un amplu program guvernamental ce prevedea construirea de campusuri şcolare la zeci de unităţi de învăţământ preuniversitar din România. I-au fost alocaţi 1,2 milioane de lei, cu promisiunea că în anii ce vor urma, vor veni şi alţi bani, astfel încât în zonă să fie ridicat un campus şcolar modern, prevăzut cu şcoală, atelier, cantină-club, internat pentru elevi şi garsoniere pentru profesori, unde să fie comasaţi elevii din comunele Hida, Sînmihaiu Almaşului, Dragu şi Zimbor.

Şantier deschis în 2008

Lucrările au demarat în 2008, când a fost încheiat un contract de execuţie, în valoare de 13,9 milioane de lei plus TVA, durata de execuţie a lucrărilor fiind stabilită la 24 de luni. După cum ne-a declarat primarul Dumitru Petruş (foto jos), în perioada 2008-2010, comuna a mai primit 540.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la campus, sumă insuficientă pentru terminarea investiţiei. În aceste condiţii, şantierul a fost pus sub lacăt, pentru a fi redeschis patru ani mai târziu, când autorităţile comunale au apelat la fondurile europene. O cerere de finanţare în cadrul POR a fost depusă în aprilie 2014 la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de organism intermediar, împreună cu un act adiţional care prevedea actualizarea preţurilor contractului faţă de valoarea iniţială, în condiţiile în care se scurseseră şapte ani de la depunerea ofertei. Astfel, a fost aplicată o actualizare cu un indice de inflaţie de 30,76 la sută pentru lucrările rămase de executat, ceea ce a făcut ca valoarea contractului să depăşească 22 milioane de lei inclusiv TVA. În acelaşi act adiţional s-a prevăzut ca termen de finalizare data de 15 decembrie 2015.

În urma semnării contractului de finanţare, prin care comuna Hida primea o finanţare de 22,7 milioane de lei prin POR, lucrările au fost reluate. Problemele nu au întârziat să apară, Primăria trezindu-se cu o notă de neconformitate de la Autoritatea de Management POR, prin care era notificată că a fost aplicată o corecţie financiară de 25 la sută, parte din valoarea contractului iniţial, parte din valoarea suplimentară din actul adiţional. Beneficiarul a contestat nota de neconformitate, însă fără succes.

Primăria, obligată să termine proiectul din fonduri proprii

Neavând banii necesari pentru a asigura contribuţia proprie în proiect ca urmare a aplicării acestei corecţii, Primăria Hida a ajuns din nou în situaţia de a dispune suspendarea lucrărilor în perioada aprilie-iulie 2015, mai spune edilul. Ba chiar a luat de la Trezorerie un credit de peste 4 milioane de lei, pe 10 ani, pe care l-a rambursat anticipat după ce a realizat că nici aşa nu va reuşi să finalizeze campusul. Două luni mai târziu, lucrările au fost reluate, iar contractul de execuţie prelungit până în iunie 2016, pentru ca după alte trei luni, şantierul să fie închis din nou. "Execuţia lucrărilor va fi să fie reluată după asigurarea resurselor financiare pentru achitarea lucrărilor ce mai trebuie realizate", explică Dumitru Petruş.

dumitru petrus

În contextul acestor probleme de ordin financiar, conducerea Primăriei Hida a făcut mai multe demersuri pentru obţinerea de fonduri suplimentare, însă fără vreun rezultat concret. Mai mult decât atât, explică edilul, în vara anului trecut, printr-un act semnat de către Ministerul Dezvoltării, ADRNV şi UAT Hida, au fost modificate clauzele contractului de finanţare, beneficiarului revenindu-i obligaţia de a suporta din bugetul propriu toate activităţile proiectului până cel târziu în 31 decembrie 2018. "Un lucru imposibil de realizat, întrucât pentru a finaliza implementarea proiectului, avem nevoie de 12 milioane de lei", susţine Petruş.

Apel la guvernanţi

În încercarea de a ieşi din această criză, autorităţile locale au apelat din nou la reprezentanţii Guvernului. Într-o adresă din mai 2017, transmisă premierului de atunci, Sorin Grindeanu, miniştrilor Dezvoltării, Finanţelor şi Educaţiei, şi semnată de primar, acesta din urmă subliniază că "proiectul nu poate fi finalizat până la 31 decembrie 2018, din lipsă de fonduri proprii, acest lucru fiind posibil doar prin sprijin financiar al instituţiilor abilitate. În momentul de faţă, lucrările sunt sistate până la identificarea de surse de finanţare şi rezolvarea problemelor de natură tehnică".

Ca urmare, solicită Guvernului să analizeze situaţia şi să ofere sprijin şi consiliere "pentru a identifica noi oportunităţi de finanţare din fonduri europene sau naţionale, pentru a reuşi să finalizăm lucrările rămase de executat până la 31 decembrie 2018. Pentru a se finaliza implementarea proiectului, suntem dispuşi să cedăm proiectul în stadiul actual Ministerului Educaţiei sau altor instituţii competente care pot introduce campusul în circuitul educaţional aşa cum a fost gândit de la început".

Contactaţi, oficialii ADRNV ne-au transmis că, potrivit ultimului raport de progres pe care beneficiarul l-a transmis, lucrările sunt executate în procent de 28,55 la sută şi sunt întârziate faţă de graficul de execuţie. "În cazul proiectelor nefinalizate până la 31 decembrie 2015, lucrările rămase neexecutate până la acest termen vor fi finanţate din bugetul local", a punctat sursa citată.

Până când factorii responsabili vor găsi o soluţie pentru această problemă, cei aproximativ 500 de copii de vârstă şcolară din zonă studiază într-o clădire monument istoric, improprie desfăşurării procesului de învăţământ.

Vă mai recomandăm:

FOTO România lucrului prost făcut. Cum să toci milioane ca să îneci monumente istorice în betoane şi în kitsch

România lucrului prost făcut. Sistemul de camere video care a costat o avere şi a ajuns un banal decor urban la Zalău

Heliportul de un milion de lei construit fără loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite