Misterul a fost descifrat. Ce conţine documentul din sticla găsită sub fundaţia casei unui fost premier al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Textul este scris în limba maghiară, care era limba oficială în Transilvania anexată, în 1868, părţii maghiare a Imperiului Austro-Ungar
Textul este scris în limba maghiară, care era limba oficială în Transilvania anexată, în 1868, părţii maghiare a Imperiului Austro-Ungar

Documentul vechi de aproape un secol şi jumătate, descoperit zilele trecute sub fundaţia Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, Sălaj, a fost descifrat de doi zălăuani, vorbitori de limba maghiară.

Profesorul Mirel Matyas şi inginerul Kürti Barna au reuşit să descifreze şi să traducă informaţiile cuprinse în documentul găsit, zilele trecute, într-o sticlă îngropată sub fundaţia Casei Memoriale ”Iuliu Maniu” din Bădăcin. Descoperirea a fost făcută întâmplător de muncitorii care lucrau la refacerea fundaţiei, unul dintre ei lovind cu cazmaua sticla, care s-a spart. Preotul Cristian Borz, care administrează casa memorială, a apelat la cei doi zălăuani care au reuşit să descifreze mesajul înscris pe partea cât de cât lizibilă a documentului. Demersul lor a confirmat că este vorba despre un document pus acolo de cei care au muncit la construirea, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, casa din Bădăcin.


Potrivit transcrierii ce ne-a fost pusă la dispoziţie de preotu, documentul spune că  ”au lucrat pe proprietatea...  Varga Jozsef,  Rigó János, Kerekes Ferencz, Pénzes Ferencz,  Karancsy Gyuri şi ... János”, ca zidari. Ca zilieri au lucrat, potrivit documentului,  Elek János,  Józsa János şi Szicsy Gábor. Echipa de constructori a fost condusă de zidarii Kerkei Ferencz şi Fancsy György.


”Ştim cu siguranţă că zilierii sunt din Pericei şi Sici deoarece numele Józsa este specific Periceiului, iar Szicsy este specific localităţii Siciului”, spune preotul.


Reamintim că documentul a fost descoperit miercuri, 11 noiembrie, la baza fundaţiei casei lui Iuliu Maniu din Bădăcin, judeţul Sălaj, acolo unde o echipă de muncitori lucrează la consolidarea imobilului aflat în pragul prăbuşirii. Clădirea a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl lui Iuliu Maniu. Acesta a lăsat-o prin Testamentul din 1941 de la Braşov, la fel ca şi întreaga sa avere, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Proprietatea a fost, însă, naţionalizată, în perioada comunismului, după arestarea lui Iuliu Maniu, în 1947, ea fiind transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. Toate acestea au adus clădirea în pragul prăbuşirii. Se încearcă, acum, salvarea ei printr-o campanie publică de strângere de fonduri, care a asigurat şi banii pentru refacerea fundaţiei, considerată de specialişti prioritară. Este nevoie, însă, şi de refacerea acoperişului şi a pereţilor, aşa că românii sunt chemaţi să susţină în continuare acest demers de salvarea unei pagini din istoria noastră naţională. Donaţii se pot face în conturile:


Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Vă mai recomandăm:

Cum era Iuliu Maniu ca licean: fostul premier al României era elev eminent şi era pasionat de literatură, deşi învăţa în limba maghiară

Cum a fost transformat un conac boieresc ruinat în dispensar medical. „Minunea“ s-a petrecut într-un sătuc din Ardeal

Probleme cu reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu. Surpriza neplăcută de care au avut parte constructorii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite