Coincidenţe formidabile. Câte lucruri îl leagă pe Dacian Cioloş de marele Iuliu Maniu: ambii din Sălaj, context politic similar, numiri pe 10 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Cioloş, premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru formarea unui nou Guvern, tehnocrat, are în comun cu Iuliu Maniu nu doar judeţul de origine, Sălaj, ci şi mai multe alte elemente, concretizate în coincidenţe formidabile.

Dacian Cioloş, ex-comisar european pentru Agricultură, a fost desemnat în funcţia de premier al României în 10 noiembrie. Tot într-o zi de 10 noiembrie, dar în urmă cu 87 de ani, Iuliu Maniu îşi lua în primire primul său mandat de prim-ministru al României.

Cei doi împart şi acelaşi loc de suflet. Iuliu Maniu s-a născut la Şimleu Silvaniei, în 1873, dar a numit ”acasă” satul Bădăcin, din comuna sălăjeană Pericei, acolo unde tatăl său a construit un conac în care familia Maniu şi-a trăit bătrâneţile. Dacian Cioloş s-a născut la Zalău, dar locul lui de suflet este Periceiul, acolo unde şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei şi o parte din tinereţe, ajutându-şi cu drag bunicii în agricultură. Comuna Pericei, devine, astfel, singura din ţară care a dat ţării doi premieri.

Context politic asemănător

Potrivit istoricului Marin Pop, şi contextul politic în care au ajuns în funcţie cei doi sălăjeni este asemănător. La fel ca şi Dacian Cioloş, şi Iuliu Maniu a fost numit premier al României, la 10 noiembrie 1928, pe fondul unei crize politice în urma căreia prim-ministrul de la acea vreme şi-a depus mandatul.

”Criza politică a început în 1927 când, pe de-o parte, Regele Ferdinand moare, fiind instalat la conducerea ţării regele Mihai, un copil de şase ani, înconjurat de o regenţă. Pe de altă parte, tot în acel an moare subit, în urma unei aparent banale operaţii, premierul liberal Ionel I.C.Brătianu”, explică istoricul.

Funcţia de premier este preluată de fratele acestuia, Vintilă Brătianu, fapt cei nemulţumeşte pe ţărăniştii conduşi de Iuliu Maniu. Sub coordonarea acestora, încep adunările populare de protest împotriva guvernului, care culminează cu adunarea din oraşul - simbol Alba Iulia, din mai 1928, despre care istoricii vremii spun că a adunat la un loc 100.000 de participanţi. Pe fondul acestor nemulţumiri generale, regenţa îl desemnează pe Iuliu Maniu să formeze un nou guvern. Maniu rămâne în funcţie până în şapte ianuarie 1930, după care mai deţine această funcţie în încă două rânduri: 13 iunie 1930 - 8 octombrie 1930 şi 20 octombrie 1932 - 12 ianuarie 1933.

Coincidenţă şi de vârstă

Potrivit istoricului, chiar dacă Iuliu Maniu avea 55 de ani când a fost numit pentru prima dată premier, omul politic avea vârsta lui Dacian Cioloş atunci când a devenit, în 1918, după Marea Unire,  preşedintele Consiliului Dirigent - un soi de guvern al Transilvaniei.

Vă mai recomandăm:

Dacian Cioloş, de pe hotarul din Pericei la Palatul Victoria. Povestea sălăjeanului care a făcut de mic pasiune pentru agricultură


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite