Din caietul de reţete al bunicii. Cum se prepară cea mai gustoasă supă cu găluşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supă cu găluşte după reţeta bunicii FOTO Mircea Groza
Supă cu găluşte după reţeta bunicii FOTO Mircea Groza

Pentru o supă gustoasă, putem folosi orice carne de pasăre, de la cea de găină ori raţă, la cea de curcă, gâscă şi chiar fazan. Deşi se prepară la fel, gustul va fi puţin diferit, dar extrem de savuros.

Nelipsită de pe mesele ardelenilor în zilele de sărbătoare, supa de carne cu tăiţei ori găluşte se remarcă prin gustul său deosebit. Reţeta tradiţională a acestui preparat ne este oferită de către cunoscutul gastronon sălăjean Mircea Groza, care a preluat-o de la bătrânele satului în care a copilărit.

Pentru o supă delicioasă, avem nevoie de carne de pasăre - găină, raţă, curcă, gâscă, prepeliţă sau fazan, de preferat cu os. Spălăm bine bucăţile de carne şi le opărim cât să se albească, apoi le spălăm cu apă rece şi la punem la fiert într-o oală cu apă rece, curată. Spumăm de câte ori este nevoie, după care adăugăm zarzavatul curăţat şi spălat - morcov, pătrunjel, ţelină, ardei, câţiva căţei de usturoi, o ceapă şi boabe de piper. Pentru ca supa să capete culoare, ceapa se va adauga fără a-i îndepărta foile. După cum spune bucătarul sălăjean, în unele gospodării se puneau şi un cartof, ori o bucată de varză.

Lăsăm să fiarbă aproximativ patru ore, însă obligatoriu la foc mic, pentru a obţine o supă limpede. Când carnea este gătită, strecurăm supa şi adăugăm găluşte făcute din griş şi ou sau tăiţei fierţi în apă cu sare. Servim cu frunze de pătrunjel mărunţite.

Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Reţeta ciorbei de fasole verde: secretele unui fel de mâncare simplu şi delicios

Reţeta delicioasei ciorbe de mărar cu carne de pui, dezvăluită de un reputat gastronom ardelean

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite