VIDEO Un microb de import face victime la Bârlad. Medicii au izolat 8 pacienţi contaminaţi cu clostridium difficile, toxină ce devastează purtătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt persoane sunt internate în spitalul bârlădean din cauza infecţiei cu un microb contagios, clostridium difficile (CD). Infecţia se manifestă prin febră şi diaree apoasă, boală ce apare la persoane care au stat în spitale şi au făcut tratament excesiv cu antibiotic. Toxina este letală în 20% din cazuri

Medicii bârlădeni au intrat în alertă după ce au apărut la interval scurt de timp 8 pacienţi contaminaţi cu acest microb de import care era necunoscut până în 2011 pentru lumea medicală din ţară. Bolnavii sunt internaţi în secţia Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” şi sunt izolaţi de restul pacienţilor. Mai grav, există suspiciuni că un cadru medical s-a contaminat, lucru care conduce spre ideea că există personal medico-sanitar ce nu respectă normele igienico-sanitare. Acesta din urmă este ţinut în carantină.

Boala se manifestă prin diaree apoasă, febră şi greţuri. Din cauza deshidratării puternice, persoanele contaminate scad în greutate foarte mult chiar din primele zile ale apariţiei bolii. Unul dintre bolnavi ne-a spus că s-a externat din spital în Vinerea Mare după o săptămână de tratament intensiv cu antibiotic. Patru zile mai târziu a revenit la spital în stare gravă şi s-a stabilit că s-a infectat cu C Difficile. Pacientul a slăbit 10 kilograme în câteva zile şi regimul pe care-l ţine şi tratamentul administrat nu par să aibă vreun efect.

Infectaţi în spital

Primul pacient a fost internat pe 10 aprilie şi la interval scurt au apărut şi următoarele îmbolnăviri. Niciunul dintre pacienţi nu a reuşit să scape de microb în ciuda tratamentului intensiv la care au fost supuşi. Trebuie spus că, potrivit statisticilor internaţionale, 22% dintre cazuri se soldează cu deces.

Din cei 8 bârlădeni contaminaţi cu C Difficile, patru au contactat boala în cadrul unor spitalizări anterioare, două cazuri sunt comunitare şi alte două cazuri sunt recăderi (au tratat infecţia, apoi au recidivat).
„Pacienţii au vârsta cuprinsă între 65-82 ani şi pentru a preveni extinderea îmbolnăvirii s-au instituit măsuri speciale de prevenţie. Bolnavii sunt izolaţi în saloane cu toalete separate, s-a făcut o sterilizare specifică cu substanţe de nivel înalt. Fac menţiunea că în patru cazuri este vorba despre infecţie nosocomială, trei infectaţi la Bârlad şi unul într-o clinică universitară. Celelate cazuri au avut altă sursă de îmbolnăvire”, a declarat Gabriela Daniş, directorul medical al spitalului.

Cazurile au fost raportate la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în urmă cu o săptămână şi luni, 28 aprilie, o echipă de control s-a deplasa la Bârlad pentru a constata dacă au fost luate toate măsurile pentru anihilarea microbului. „Cazurile au fost raportate în urmă cu aproximativ două săptămâni şi DSP a emis o serie de recomandări. Sunt primele cazuri de Clostridium difficile înregistrate în judeţ”, a declarat, pentru „Adevărul”, Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

8.500 îmbolnăviri în 2013

Deşi microbul abia şi-a făcut apriţia în judeţul Vaslui, la nivel naţional a făcut ravagii. Numai în 2013 au fost raportate la Ministerul Sănătăţii (MS) 8.500 îmbolnăviri. „Statistic vorbind, dacă au fost raportate 8.500 de cazuri, sunt cel puţin de 10 ori mai multe îmbolnăviri. Până prin 2.000, se considera că e o bacterie ce se dezvoltă în mediul spitalicesc. Ulerior s-a stabilit că se dezvoltă în orice mediu şi se transmite pe cale de natură umană sau animală. Nu ascundem nici un fel de infecţie, dimpotrivă, am raportat la DSP imediat după apariţia primului caz. Luăm absolut toate măsurile prevăzute în protocoale pentru a stagna din faşă acest microb”, a declarat pentru „Adevărul” Ştefan Constantinciu, managerul spitalului.

Cum se tratează infecţia

Aşa cum microbul a fost adus din străinpătate şi tratamentul a fost „importat”. Iniţial, pacienţii au fost trataţi cu Metronizadol, un antibiotic care nu dă rezultate pentru că nu acţionează la nivelul colonului, locul unde se adăposteşte bacteria.
Antibioticul care dă rezultate este  Vancomicina dar şi acesta dă rateuri. S-a stabilit că îmn 20-30% din cazuri dă recurenţă (boala recidivează). Din 2011, la nivel internaţional se foloseşte Fidaxomicina, antibiotic cu spectru îngust ce acţionează atât la nivelul tubului digestiv cât şi al colonului.

Igiena e sfântă

Medicii recomandă populaţiei să acorde atenţie sporită igienei, în special atunci când vizitează o persoană internată în spital. Spălatul mâinilor cu apă şi săpun previne contaminarea. Este compet interzis să aduceţi copii în vizită la bolnavii cu C Difficile. Nu trebuie să vă aşezaţi pe patul bolnavilor şi se recomandă să reduceţi pe cât posibil contactul cu purtătorii.

Citeşte şi:

Povestea "chirurgului-microscop" de la Bârlad. Medicul Oleg Tacu are o acuitate vizuală ieşită din comun şi suturează vase de sânge fără ajutorul lentilelor

Directorii spitalului bârlădean au intrat în interimat

Spital fără autorizaţie sanitară, caut finanţare pentru reabilitare

Spitalul din Bârlad a fost dat în judecată pentru neplata tichetelor de masă. 650 de salariaţi au semnat că sunt de acord cu acţiunea sindicaliştilor

 

 


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite