Cum trebuie să se pregătească femeile pentru a merge la ginecolog şi care sunt cele mai jenante situaţii întâlnite de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consult ginecologic
Consult ginecologic

Pudoarea şi lipsa informaţiilor medicale pot duce la crerarea unor situaţii cel puţin ciudate atunci când femeile ajung la ginecolog.

Cum trebuie făcută igiena personală înainte de consultul ginecologic, frecvenţa consulturilor, informaţiile pe care trebuie să le ofere medicului sau ce nu trebuie să facă pacienta pentru a evita situaţiile stânjenitoare. Sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns, pentru „Adevărul”, medicul primar în Obstetrică-ginecologie Adina-Lăcrămioara Boca.

„În primul rând femeia trebuie să meargă la consult ginecologic o dată pe an sau ori de câte ori apar modificări pentru a putea vorbi despre cum trebuie să se pregătească pentru consultul de specialitate. Pentru un consult periodic de rutină, se face testul Papanicolu, ecografia genitală abdominală sau endovaginală şi examenul senologic (consultul sânului)”, a spus medicul citat.

Doctoriţa a precizat că înainte de consultul ginecologic femeia trebuie să toaleteze organele genitale cu menţiunea că nu se fac spălături vaginale cu 24 de ore înainte pentru că se distruge flora locală (lactobacilii) şi rezultatele analizelor nu vor fi corecte. Când se recomandă testul Papanicolau nu trebuie spălată zona genitală cu o seară înainte de consult.

„Sunt controverse în ce priveşte folosirea spălăturilor vaginale. Sunt medici care nu le recomandă niciodată, pentru că se distruge flora interioară vaginului. Eu recomand aceste spălături cu soluţie specifică în timpul tratamentului cu ovule, după fiecare contact sexual sau, în lipsa activităţii sexuale, de cel mult două ori pe săptămână. În timpul actului sexual sunt angrenaţi microbii în interiorul vaginului şi pe acest considerent recomand irigaţiile după contact”, a precizat dr. Adina Boca.

Cum pot fi evitate situaţiile ciudate

Femeile trebuie să ofere medicului o serie de informaţii atunci când merg la consultul ginecologic, fără a intra în detalii mai ales când nu sunt întrebate. Orice medic va întreba pacienta când a avut ultimul ciclu menstrual şi fiecare femeie trebuie să cunoască răspunsul. În plus, trebuie precizat dacă a luat medicamente în ultima perioadă şi denumirea acestora. Dacă au fost probleme de sănătate în trecut trebuie aduse şi scrisorile medicale, analize şi investigaţii efectuate etc pentru ca medicul să vadă istoricul şi evoluţia.

„Aşa cum trebuie să deschizi gura când te duci la stomatolog, la ginecolog trebuie să arăţi organele genitale. Cu anumite particularităţi, organele genitale feminine arată la fel deci nu trebuie să existe jenă. Pentru a evita situaţiile penibile trebuie să se informeze cât de cât înainte de consult, să-şi învingă pudoarea excesivă şi să spună ce le deranjează păstând decenţa”, a spus dr. Boca.

Refuzul de a da lenjeria intimă jos, de a adopta o poziţie inadecvată în timpul consultului sau oferirea unor detalii mult prea intime, pot crea situaţii stânjenitoare de amebele părţi.

„Pe medic nu-l interesează poziţiile sexuale folosite de pacientă deşi am avut situaţii în care am primit detalii de acest gen. La consult, pacienta se dezbracă de la mijloc în jos, nu vine în faţa medicului şi trage chiloţii tanga într-o parte pentru ecograf endovaginal, de exemplu. În lipsa informaţiilor medicale de strictă necesitate ori a ignoranţei pot apărea momente penibile, nu în timpul consultului propriu-zis”, dr. Adina Boca.

Medicul citat s-a confruntat cu situaţii ieşite din normalitate create chiar de paciente. De exemplu, o femeie aflată la primul consult ginecologic nu a ştiut cum să se aşeze pe masa de consultaţii şi doctoriţa a încercat să o ajute oferindu-i câteva explicaţii. Aceasta a înţeles că trebuie să se urce pe masă sprijinită de cele patru membre cu fundul către doctor.

Alte paciente au cerut să fie consultate fără a renunţa la lenjeria intimă, păstrând chiloţii pe un picior sau pur şi simplu trăgând chiloţii tanga într-o parte. Detaliile privind poziţiile sexuale pot crea situaţii jenante. E suficient ca pacienta să spună că resimte dureri în timpul actului sexual fără a preciza dacă stă cu faţa sau cu spatele către partener.

Citeşte şi:

Chiloţii tanga. Cum le îmbolnăveşte pe femei cea mai sexi lenjerie. Medicii explică de ce trebuie purtaţi foarte rar Preferaţi de femei, admiraţi de bărbaţi, chiloţii tanga ascund în spatele “şnuruleţului” pericole reale pentru sănătatea intimă a femeilor. Chiloţii din dantelă sunt la fel de nesănătoşi

Cât de des ar trebui, de fapt, să facă sex femeile: cum le este afectat organismul de abstinenţă şi de ce sexul în exces ascunde o problemă gravă  Omul este singura fiinţă care face sex din plăcere, nu doar pentru a procrea. Psihanalistul Freud susţinea în studiile sale că atât femeile, cât şi bărbaţii se îmbolnăvesc fără sex.

Epilată complet sau „tufiş”? Cum le îmbolnăveşte pe femei epilarea totală din zona pubiană - sfaturile medicilor
Într-o societate plină de covenţii, epilarea firelor de păr nedorite de pe corp a ajuns o normalitate pentru femei şi bărbaţi deopotrivă. Pentru cea mai intimă zonă a femeilor, înlăturarea totală a firelor de păr poate cauza probleme de sănătate extrem de grave, după cum susţin specialiştii

Cum arată vaginul femeii după naştere. Secretul pentru a-i păstra fermitatea şi a-i crea partenerului plăceri nebănuite
Vaginul este canalul moale prin care trece capul copilului în timpul naşterii naturale. Cum procesul presupune un efort substanţial pe care îl depune musculatura vaginală atunci când copilul este expulzat, este normal ca vaginul să rămână mult mai larg după ce naşterea se finalizează.

Cum este afectată sănătatea femeilor de folosirea tampoanelor interne - şocul toxic, cel mai mare pericol. Sfaturile medicilor privind alegerea absorbantelor Deşi industria de producere a tampoanelor şi absorbantelor a evoluat foarte mult continuă să existe controverse legate de acestea. Sindromul şocului toxic este cel mai grav “incident” care poate să apară în cazul femeilor care folosesc tampoane.

Cele mai controversate mituri despre gravide şi proaspete mămici, analizate de medici: au voie femeile sau nu să facă sex în timpul sarcinii  Alăptarea are efect contraceptiv, berea stimulează lactaţia, gravidele şi mamele care alăptează trebuie să mănânce cât pentru doi, iar sexul e interzis în ultimul trimestru de sarcină. Sunt câteva mituri pe care medicii specialişti le demontează sau, dimpotrivă, le susţin cu argumente ştiinţifice

Cum dinamizează exerciţiile Kegel viaţa sexuală a femeilor. Ginecolog: „Cine reuşeşte va produce partenerului plăceri nebănuite“ Exerciţiile Kegel sunt la îndemâna oricărei femei şi beneficiile sunt multiple, spun medicii. Dincolo de rezolvarea anumitor probleme medicale, exerciţiile au menirea de a îmbunătăţi viaţa sexuală

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite