Cum este pus la zid poliţistul care a demascat ilegalităţile şefului Poliţiei Rutiere Vaslui, arestat pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul Mihai Vizitiu, din cadrul Biroului Rutier Vaslui, este blamat de propriii colegi, după ce s-a aflat că şi-a monitorizat şeful cu tehnică de supraveghere la cererea procurorilor DNA, în dosarul în care şeful Poliţiei Rutiere Vaslui este acuzat de fapte de corupţie.

Arestarea şefului Biroului Rutier Vaslui, subcomisarul Iulian Munteanu, a stârnit multe intrigi, mai ales printre poliţiştii vasluieni. Agentul Mihai Vizitiu este cel care are calitate de investigator cu identitate reală în dosarul în care şeful Biroului Rutier Vaslui este acuzat de fapte de corupţie, iar procesele sale verbale întocmite în urma activităţilor de monitorizare au cântărit decisiv în arestarea ofiţerului Munteanu, aşa cum se arată în motivarea judecătorilor

Faptul că poliţistul nu a solicitat protejarea identităţii este un adevărat act de curaj, iar criticile împotriva sa nu au întârziat să apară. Cei care îl blamează pe agentul Mihai Vizitiu sunt tocmai colegii poliţişti, care îl acuză că ”a fost un turnător” şi că din cauza lui a ajuns subcomisarul Iulian Munteanu în arest. Poliţistului Vizitiu i se reproşează că nu s-ar fi adresat mai întâi superiorilor pentru a atrage atenţia asupra conduitei şefului Biroului Rutier şi că a acceptat să îl fileze ”ca la Securitate”. 

În realitate, Iulian Munteanu era cunoscut ca fiind un apropiat al superiorilor, pentru care, spun surse din rândul poliţiştilor, se ocupa de organizarea diverselor protocoale. În acest context, este lesne de înţeles de ce nu a îndrăznit nici un agent din subordine să îl reclame vreodată. Paradoxal, ceilalţi agenţi, care au falsificat procesele verbale, au formulat denunţuri împotriva şefului după arestarea acestuia, însă atitudinea lor a fost văzută de colegii lor drept o situaţie de salvare, pentru a nu fi puşi sub acuzare. Pus la zid de colegii din Poliţie, în apărarea poliţistului Mihai Vizitiu vin liderii de sindicat.

”Suntem în contextul unei Românii în care valorile sunt răsturnate. Nu doar la Vaslui sunt astfel de situaţii, ci în toată ţara. Dacă încerci să respecţi legea ori eşti turnător, ori eşti securist. Nu suntem de acord cu astfel de atitudine, mai ales când ele vin de la colegi poliţişti. Poliţistul este primul care trebuie să respecte legea, care trebuie să facă totul pentru respectarea legii. Acest poliţist a procedat corect şi aşa ar trebui să procedeze toţi, nu ar trebui să fie un act de curaj, ci unul de normalitate. Personal, chiar dacă este procedural folosirea investigatorului cu identitate reală, aş fi ales procedura cu identitatea protejată”, a declarat pentru ”Adevărul” Dumitru Coarnă, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalul Contractual din Poliţie

Şeful Biroului Rutier, subcomisarul Iulian Munteanu, este acuzat că din 2013 şi până în toamna anului 2015, în mod constant, a solicitat agenţilor din subordine să falsifice pocesele verbale de constatare a unor contravenţii prin prin suprascriere şi să transforme amenzile în avertismente. Beneficiarii serviciilor erau persoane apropiate sau cunoştinţe de la care Iulian Munteanu solicita diverse beneficii.  Printre cei care au beneficiat de intervenţiile şefului Biroului Rutier Vaslui, pentru a fi falsificate procesele verbale de constatare a contravenţiilor se numără mai mulţi afacerişti locali, precum Ciprian Safir sau Ioan Ţibireac.

De regulă, amenzile erau aplicate pentru viteză, lipsa centurii, folosirea necorespunzătoare a luminilor, lipsa asigurării etc.  Potrivit DNA,  Iulian Munteanu a primit de la şoferii pe care îi scutea de amenzi, prin falsificarea proceselor verbale, diverse bunuri sau reduceri la diferite bunuri achiziţionate.

De la un om de afaceri din Huşi, căruia i-a promis că va interveni pe lângă un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Târgu Bujor, Iulian Munteanu a pretins o pereche de pantaloni, pentru uniforma de poliţist!  De la proprietarul unui depozit din Vaslui, a primit, în schimbul unei intervenţii, o reducere de 4 lei (!) la sticla de şampanie, achiziţionând nouă sticle cu 15 lei, în condiţiile în care preţul pe raft era 19 lei. Saci cu ciment, scândură, şine metalice, lemne de foc sunt alte produse care, arată procurorii DNA, au intrat în proprietatea subcomisarului Iulian Munteanu în mod gratis sau achiziţionate la preţ redus de la persoane surprinse în trafic încălcând legislaţia rutieră şi pentru care cerea poliţiştilor din subordine să falsifice procesele verbale.

Iulian Munteanu a fost arestat pe 19 decembrie, alături de comisarul şef Mihai Axente, din cadrul Direcţiei Rutiere a IGPR, pe care l-ar fi mituit cu un pat şi produse alimentare/alcoolice pentru a nu fi sancţionat în urma controlului efectuat în primăvara acestui an la Vaslui.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite