EXCLUSIV Şeful Poliţiei Rutiere Vaslui, denunţat de agenţii care falsificau procesele verbale: „Să vezi ce cafteală îţi dau. Cum te-am învăţat eu pe tine?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta DNA în dosarul care a fost arestat şeful Biroului Rutier Vaslui scoate la iveală cum falsificau poliţiştii procesele verbale pentru a scăpa de amenzi anumite persoane. Pentru a scăpa de tragerea la răspundere, agenţii rutieri audiaţi în dosar au formulat denunţuri împotriva lui Iulian Munteanu. Pe durata anchetei, procurorii DNA au desemnat în cadrul Poliţiei Rutiere un investigator cu identitate reală pentru a culege informaţii.

Arestarea şefului Biroului Rutier Vaslui, subcomisarul Iulian Munteanu, a stârnit numeroase controverse în rândul vasluienilor, dar mai ales al poliţiştilor. Persoană jovială, Iulian Munteanu nu era cunoscut ca fiind unul din categoria „poliţiştii şpăgari”. Informaţiile publice transmise de DNA cu ocazia arestării subcomisarului Iulian Munteanu, care vizau infracţiunile reţinute în sarcina şefului Biroului Rutier, au accentuat nemulţumirea în rândul colegilor. Aceştia au perceput că ofiţerului Munteanu i se aduc acuzaţii ”subţiri”, iar faptele sale nu ar fi fost întratât de grave.

Referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea subcomisarului Iulian Munteanu şi a comisarului Mihai Axente, precum şi motivarea judecătorilor care au admis solicitarea confirmă o situaţie de fapt deosebit de gravă, în care oamenii desemnaţi să apere legea o încalcă cu bună ştiinţă, pretându-se pretează la ”mici găinării” pentru a-şi rezolva interesele personale.

Procurorii DNA arată în referatul de arestare că s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că ofiţerul Iulian Munteanu dar şi alţi poliţişti  sunt implicaţi în comiterea de infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă, şantaj, fals intelectual, instigare la fals intelectual, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu. 

”Acesta (Iulian Munteanu n.r) a fost semnalat în relaţii cu mai multe persoane care, în schimbul unor sume de bani sau altor avantaje materiale, apelează la ofiţerul de poliţie pentru soluţionarea favorabilă a unor dosare penale sau anularea unor sancţiuni contravenţionale pe linie de circulaţie. Ofiţerul, în schimbul unor sume de bani sau diferitor avantaje materiale, divulgă date din dosarele penale care sunt instrumentate la nivelul biroului sau intervine pe lângă subordonaţii săi sau îi constrânge pe aceştia pentru a modifica documentele întocmite cu ocazia instrumentării dosarelor penale privind fapte de competenţa biroului pe care îl conduce. Ofiţerul, ca urmare a intervenţiilor pe care le fac persoanele din anturajul său, impune cadrelor din subordine să modifice unele procese-verbale de aplicare a unor sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea legislaţiei pe linie de circulaţie rutieră.”, precizează procurorii DNA în referatul de arestare preventivă

Şeful Biroului Rutier este acuzat că din 2013 şi până în toamna anului curent, în mod constant, a solicitat agenţilor din subordine să falsifice pocesele verbale de constatare a unor contravenţii prin prin suprascriere şi să transforme amenzile în avertismente. Beneficiarii serviciilor erau persoane apropiate sau cunoştinţe de la care Iulian Munteanu, spun procurorii DNA, solicita diverse beneficii. 

De regulă, amenzile erau aplicate pentru viteză, lipsa centurii, folosirea necorespunzătoare a luminilor, lipsa asigurării etc.  În cazul unui şofer sancţionat pentru trei contravenţii, şeful Biroului Rutier a cerut agentului constatator să anuleze două dintre amenzi, transformându-le în avertisment, iar pentru a treia  sancţiune, Munteanu  a solicitat poliţistului să emită o chitanţă pe numele contravenientului (pe care şeful Biroului Rutier l-a chemat în aceeaşi zi la sediul Poliţiei Municipiului Vaslui), chitanţă prin care se atesta în fals faptul că  ar fi achitat în termen de 48 de ore jumătate din cuantumul amenzii aplicate, în realitate contravenientul refuzând să semneze, la data sancţionării procesul-verbal întocmit de agentul constatator.  Pentru acest serviciu, Iulian Munteanu a primit o baterie auto.

Chilipiruri pentru încălcarea legii: de la pantaloni şi şampanie, la ciment şi lemne de foc

Tot pentru astfel de servicii, Iulian Munteanu a primit de la şoferii pe care îi scutea de amenzi, prin falsificarea proceselor verbale, diverse bunuri sau reduceri la diferite bunuri achiziţionate. 

De la un om de afaceri din Huşi, căruia i-a promis că va interveni pe lângă un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Târgu Bujor, pentru a-i soluţiona favorabil dosarul în care era cercetat pentru conducere fără permis, Iulian Munteanu a pretins o pereche de pantaloni, pentru uniforma de poliţist! 

De la proprietarul unui depozit din Vaslui, şeful Biroului Rutier a primit, în schimbul unei intervenţii, o reducere de 4 lei (!) la sticla de şampanie, achiziţionând nouă sticle cu 15 lei, în condiţiile în care preţul pe raft era 19 lei. Iar chilipirurile nu s-au oprit aici. Saci cu ciment, scândură, şine metalice, lemne de foc sunt alte produse care, arată procurorii DNA, au intrat în proprietatea subcomisarului Iulian Munteanu în mod gratis sau achiziţionate la preţ redus de la persoane surprinse în trafic încălcând legislaţia rutieră şi pentru care cerea poliţiştilor din subordine să falsifice procesele verbale. 

Deszăpezire ”cu dedicaţie”

Iulian Munteanu mai este acuzat că anul trecut de Revelion, când municipiul Vaslui era îngropat în troiene, a intervenit pe lângă un inginer din cadrul Goscom SA Vaslui pentru a trimite un utilaj de deszăpezire să-i cureţe terenul. Atât proprietatea sa, cât şi comisarului şef Cătălin Popa, adjunctul inspectorului şef al IPJ Vaslui şi a unui prieten care deţine o spălătorie în zonă. 

”Munteanu Iulian a determinat inginer în cadrul Goscom S.A. Vaslui, ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de şef de secţie în cadrul instituţiei amintite, să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activităţii utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, la data de 31.12.2014, atât la proprietatea numitului Munteanu Iulian, cât şi la spălătoria auto administrată de un apropiat acestuia şi la proprietatea adjunctului şefului I.P.J. Vaslui, îndeplinirea defectuoasă a actului sus-menţionat având drept consecinţă, pe de o parte, producerea unei pagube în patrimoniul societăţii, pagubă reprezentată de contravaloarea combustibilului consumat de utilajul de deszăpezire şi vătămarea intereselor legitime ale Goscom S.A. Vaslui, constând în necesitatea de a deszăpezi cu prioritate arterele rutiere principale şi ariile incluse în planul de activitate al instituţiei, iar pe de altă parte, obţinerea unui folos patrimonial necuvenit de către numitul Munteanu Iulian, atât pentru sine, cât şi pentru ceilalţi, folos constând în deszăpezirea gratuită a terenurilor proprietatea celor trei”, menţionează procurorii DNA în referat.

Munteanu către subaltern: ”Să vezi ce cafteală îţi dau”

”Din analiza împrejurărilor comiterii faptelor descrise rezultă în mod neechivoc maniera în care inculpatul Munteanu Iulian reproşează agentului constatator faptul că nu-i cunoaşte prietenii şi îi sancţionează: „Să vezi ce cafteală îţi dau! Nici nu cunoşti situaţia operativă! Cum te-am învăţat eu pe tine?!" În unele cazuri, îndrumă subordonaţii să realizeze greşeli intenţionate în întocmirea proceselor-verbale de contravenţie, care să ducă la nulitatea de drept a acestora, conform OUG 2/2001, după care întocmeşte personal documentele prin care ajută persoanele din anturajul său să conteste respectivele procese-verbale.”, se mai arată în referatul DNA

În cadrul Biroului Rutier Vaslui îşi desfăşoară activitatea opt agenţi. Cu toţii au fost audiaţi de procurorii DNA. De frică să nu fie puşi sub acuzare, poliţiştii care au falsificat procesele verbale au formulat denunţuri împotriva subcomisarului Iulian Munteanu spunând că ar fi fost obligaţi de acesta să încalce legea. Niciunul însă, până la izbucnirea scandalului nu s-a plâns de ”abuzurile” şefului. Nici măcar superiorilor din cadrul IPJ. 

Pe lângă denunţurile subalternilor lui Munteanu, esenţial în ecuaţia anchetei a fost investigatorul folosit de DNA în timpul monitorizării. Denunţurile şi procesele verbale întocmite de investigator au cântărit esenţial în hotărârea judecătorilor care au decis arestarea lui Iulian Munteanu.

Motivele arestării şefului Biroului Rutier Vaslui

”Având în vedere situaţia de fapt ce rezultă din actele şi lucrările dosarului de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază, că, în cauză, sunt suficiente probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lor. La această concluzie a ajuns judecătorul coroborând procesele verbale întocmite de investigatorul cu identitate reală, desemnat în cauză, documentele predate de IGPR, IPJ Vaslui, Poliţia Municipiului Vaslui, procesele verbale de percheziţie domiciliară efectuată în data de 10 decembrie 2015, documentele ridicate cu ocazia percheziţiilor, documente puse la dispoziţie de o parte din persoanele audiate în cauză, denunţurile formulate de agenţii din cadrul Biroului Rutier Vaslui, declaraţiile martorilor audiaţi în cauză.”, se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui prin care s-a dispus arestarea subcomisarului Munteanu. 

Judecătorii au arătat că se impune arestarea preventivă în acest caz, având în vedere modul de săvârşire a faptelor şi caracterul lor repetitiv, în cazul lui Iulian Munteanu. ”Caracterul conspirat al metodelor folosite, denotă specializarea inculpaţilor şi dificultatea identificării şi tragerii la răspundere penală, împrejurare care subliniază nevoia dispunerii în cauză a unei măsuri preventive aspre. La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere şi reacţia societăţii la asemenea fapte. În absenţa unui răspuns ferm al autorităţii judiciare, lăsarea în libertate a inculpaţilor poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situaţia unor fapte de acelaşi gen.”, au argumentat magistraţii vasluieni.
Împrejurarea că nu are antecedente penale nu reprezintă un criteriu suficient pentru a aprecia că se impune lăsarea sa în libertate, spun judecătorii, lipsa antecedentelor penale reprezintând, de altfel, starea de normalitate a unui individ.

Iulian Munteanu a fost arestat pe 19 decembrie, alături de comisarul şef Mihai Axente, din cadrul Direcţiei Rutiere a IGPR, pe care l-ar fi mituit cu un pat din esenţă de frasin, vin şi miei, pentru a nu fi sancţionat în urma controlului efectuat în primăvara acestui an la Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite