130.000 de euro daune pentru familia miresei care a murit înaintea nunţii, într-un accident. Mirele, acuzat că şi-a refăcut viaţa cu femeia de la volan: 25.000 euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Bârlad a pronunţat marţi, 25 aprilie, sentinţa în dosarul în care un bărbat din Constanţa a fost judecat că a produs un accident în urma căruia şi-a pierdut viaţa o femeie din Vaslui, care se pregătea de nuntă.

Potrivit sentinţei Judecătoriei Bârlad constănţeanul Mihai Roibu a fost găst vinovat de producerea accidentului, în sarcina sa fiind reţinută 75% din culpă. Astfel, judecătorii au dispus condamnarea bărbatului de 64 de ani la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, obligându-l ca timp de doi ani să respecte un program de supraveghere, să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviinţarea instanţei şi să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. 

În latură civilă, familia victimei a solicitat daune morale în cuantum de 600.000 de euro, însă instanţa le-a admis în parte. Astfel, judecătorii au obligat societatea de asigurare să achite rudelor Danielei Habet, femeia moartă în accident, suma de  130.000 de euro, cea mai mare parte din bani revenind celor trei copii (câte 25.000 de euro), pe care victima îi avea dintr-o relaţie anterioară. Tot 25.000 de euro va primi şi bărbatul cu care victima ar fi trebuit să se căsătorească, rănit la rându-i în accident. La scurt timp după decesul Danielei Habet, bărbatul a început o relaţie chiar cu tânăra care se afla la volan în momentul producerii accidentului, spre revolta rudelor femeii decedate.

Judecătorii au respins cererea pentru daune materiale reprezentând contra valoarea cheltuielilor de înmormântare şi pomenire a victimei, pierderile de venit atribuite familiei prin decesul victimei şi plata dobânzilor legale şi actualizarea cu rata inflaţiei a despăgubirilor civile acordate de la data accidentului şi până la plata efectivă a acestora, formulată de părţile civile. Sentinţa pronunţată pe 25 aprilie de Judecătoria Bârlad nu este definitivă. 

Firul tragediei

Daniela Habet avea 44 de ani şi se pregătea de nuntă. Pe 19 august 2015 îşi cumpărase rochia de mireasă pe care însă nu a mai apucat să o îmbrace. În timp ce se intorceau de la cumpărături, maşina în care se afla Daniela Habet şi viitorul ei soţ, Leonard Chiriac (33 ani), a fost lovită frontal de o autoutilitară condusă de bărbatul din judeţul Constanţa, care s-a angajat într-o depăşire imprudentă.

Autoturismul BMV, în care se aflau viitorii miri, era condus de Iolanda Miron, o tânără de 28 de ani, din Vaslui, prietenă cu cei doi, iar pe bancheta din spate, se mai aflau şi cei doi copii, de 4, respectiv 7 ani. 

Pe DE 581, pe raza comunei Banca, la ieşirea din localitatea Strâmtura, Mihai Roibu s-a angajat în depăşirea unui tir. A efectuat o manevra neregulamentară de depăşire, fără să se asigure, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu un autoturism, condus regulamentar de tânăra de 28 ani, din municipiul Vaslui. În urma impactului violent, toţi pasagerii din cele două autoturisme au fost răniţi, la faţa locului fiind dirijate mai multe ambulanţe.

Mireasa, resuscitată după 45 de minute

Femeia care se pregătea să devină mireasă a fost găsită de medici în stop cardio respirator. După 45 de minute de resuscitare, cadrele medicale au reuşit să repornească inima Danielei Habet.A fost transferată la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, unde după patru zile a murit.

Celelalte victime, au fost transportate la spitalul din Bârlad cu traumatisme şi policontuzii, în starea cea mai gravă fiind tânăra care conducea autoturismul în care se aflau viitorii miri. Iolanda Miron a fost diagnosticată cu „traumatism cranio-cerebral, contuzie umăr şi coloană cervicală însă a reuşit să se recupereze spectaculos.

Înmormântare în loc de nuntă

La finalul anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad au dispus trimiterea în judecată a constănţeanului Mihai Roibu, expertiza criminalistică efectuată în timpul anchetei arătând că acesta este singurul vinovat de tragedie.

Daniela Habet a fost înmormântată chiar în ziua în care trebuia să aibă loc nunta, banii pregătiţi pentru organizarea petrecerii fiind cheltuiţi de rude pentru înmormântare. Familia femeii a solicitat în instanţă daune morale în cuantum de 600.000 de euro, afirmând că banii sunt departe de a acoperi suferinţa pricinuită copiilor lăsaţi orfani. Daniela Habet avea trei copii dintr-o căsătorie anterioară, care acum sunt în grija rudelor.

Rudele victimei: ”După două săptămâni s-a luat cu femeia de la volan”

La scurt timp după decesul Danielei Habet, bărbatul cu care urma să se căsătorească a început o relaţie chiar cu tânăra care se afla la volan în momentul producerii accidentului, spre revolta rudelor.

”După două săptămâni de la accident s-a luat cu Iolanda, cea care era la volan. Ea se măritase cam cu o lună înainte de accident, dar s-a despărtit de bărbatul respectiv şi s-a mutat împreună cu Leonard. Chiar dacă neagă, toată lumea ştia că, între el şi Iolanda, exista o relaţie de aproximativ doi ani. Povestea că voia să facă nunta numai aşa, de ochii lumii. Moartea mamei a rupt inima în noi. Au rămas pe drumuri trei copii care nu mai au acum cui să spună mamă, la cine să tragă. Lumea vorbeste de banii ceruţi în instanţă, dar viaţa unui om nu o mai poţi cumpăra”, a declarat Andreea Habet, fiica cea mare a femeii care a murit în urma accidentului. Adolescenta a împlinit de curând 18 ani şi ea este acum ”mamă” pentru fraţii mai mici.

În timp ce rudele femeii decedate îl acuză pe bărbat că avea o relaţie ascunsă cu femeia de la volan, Leonard Chiriac a arătat în faţa anchetatorilor că a fost afectat de tragedia produsă înainte de nuntă. Invocând trauma suferită în urma accidentului, Leonard Chiriac s-a constituit şi el parte civilă în dosar.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite