Cum s-a prăbuşit natalitatea în România. Medic: „Problema nu este legată de faptul că românii nu mai fac copii, ei fac copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 1989, numărul nou-născuţilor din România a scăzut foarte mult, judeţul Mehedinţi situându-se în media trendului descendent. Astfel, dacă în urmă cu 28 de ani, la Maternitatea din Drobeta Turnu Severin se năşteau anual circa 3.400 - 3.600 de copii, două decenii mai târziu, numărul acestora a scăzut sub jumătate.

Datele Institutului Naţional de Statistică – Direcţia Judeţeană de Statistică Mehedinţi arată că, în decembrie 2016, numărul născuţilor-vii a fost de 193, în creştere cu 3 copii faţă de luna noiembrie 2016, iar faţă de luna decembrie din anul 2015, în scădere cu 5 copii. În anul 2016, numărul născuţilor-vii a fost de 2.232, în scădere cu 64 de copii faţă de numărul înregistrat în anul precedent.

În opinia cardiologului severinean Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, regresia naşterilor se înregistrează din cauza faptului că populaţia fertilă a migrat spre Occident:

„Din punct de vedere economic, judeţul Mehedinţi tinde către zero, practic nu avem o economie dezvoltată, nu avem locuri de muncă atractive şi, în aceste condiţii, populaţia activă fertil a migrat în Occident pentru salarii mai bune şi un standard de viaţă mai bun”.

Românii nasc în Occident

„Dacă politicienii de astăzi nu iau o dată hotărâre privind natalitatea, în 2025 populaţia României va fi în jur de 17,9 milioane. Problema de natalitate nu este legată de faptul că românii nu mai fac copii, ei fac copii. Îmi amintesc că în anul 2011, ministrul Sănătăţii din Italia a venit la noi în ţară şi a spus că la Milano al patrulea copil care se naşte este român, iar la Roma al cincilea copil este tot român. Şi acesta este un pas în prăbuşirea natalităţii”, spune medicul ginecolog Damaschin Barbul, cel care a condus maternitatea judeţeană vreme de 26 de ani.

Dincolo de migraţia românilor spre Occident, un alt motiv care duce la scăderea natalităţii îl constituie factorii medicali, în mod desoebit probleme de sterilitate care în România nu sunt rezolvate în mod corespunzător.

Problemele de sterilitate

„În România dacă un cuplu vrea să aibă copii, efectiv are o problemă fiindcă sterilitatea necesită tratamente extraordinar de scumpe, iar posibilităţile financiare ale românilor sunt destul de restrânse. Sunt  familii care au o mulţime de probleme legate de supravieţuirea zilnică. După cum vedem în România legislaţia încurajează, e adevărat, să se facă copii, dar nu încurajează foarte tare. Adică este o chestiune gen <<nici nu mori, nici nu trăieşti>>. Şi în condiţiile astea în care nu există o politică cu un puternic accent prodemografic, atunci nu putem să facem mare lucru”, este de părere medicul cardiolog Cristian Jianu.

În opinia sa, multe dintre problemele medicale ginecologice ale femeilor sunt cauzate de „alimentaţia puternic procesată, cu alimente nesănătoase, cu o carne încărcată cu hormoni, crescuţi artificiali, o mulţime de plante procesate genetic, toate acestea punându-şi amprenta pe calitatea ovulului şi a spermatozoidului”.

Avorturile, prea multe

O altă cauză ar fi şi aceea că femeile aleg cu prea mare uşurinţă să facă un avort şi nu apelează la metodele contraceptive.

„Avorturile sunt libere şi din păcate femeile fac multe chiuretaje. Oamenii nu au încă o cultură de anticoncepţie, femeile nu aderă la ideea anticoncepţionalelor, bărbaţii nu aderă la ideea folosirii prezervativelor. Şi de aici există această promiscuitate sexuală, cu boli cu transmitere sexuală care creează probleme de sterilitate secundară”, mai spune medicul Cristian Jianu.

De altfel, după acea perioadă cumplită dinainte de 1989, când erau interzise avorturile la cerere, numărul avorturilor după 1990 a crescut foarte mult, în primul an după Revoluţie depăşind un milion. Această libertate venea după un lung şir de drame pe care femeile din România le-au trăit din cauza politicii duse de partidul-stat de la acea vreme. Aproape un milion de copii au rămas orfani de mame în perioada 1968-1989, când avortul era interzis de lege în România.

„A fost o politică forţată a statului, care a avut în primul rând un impact deosebit de mare asupra femeilor tinere. Era un gest de înjosire maximă ca o femeie angajată, indiferent că era într-o instiutuţie de cercetare ori  într-o fabrică, oriunde, trebuia la trei-trei luni să meargă într-un cabinet de ginecologie şi să fie consultată, ca să se vadă dacă nu cumva este vreo sarcină ascunsă”, spune medicul ginecolog Damaschin Barbul.

Fostul şef al Maternităţii din Drobeta Turnu Severin îşi aminteşte că în anul 1968 numărul deceselor a fost de 37. Multe femei recurgeau la tot felul de metode empirice pentru întreruperea sarcinii şi din acest motiv ajungeau în stare gravă la maternitate. Salvate de medici, acestea intrau însă pe mâna anchetatorilor de la Miliţie şi mai apoi în faţa judecătorilor.

„Femeile care aveau şansa să scape cu viaţă, pe lângă trauma chirurgicală enormă pe care o trăiau, trebuiau să suporte stresul din timpul cercetării penale al Miliţiei. În fiecare săptămână se întrunea o comisie din care făcea parte un medic legist şef al judeţului, un ofiţer de miliţie, un procuror şi o doamnă care avea funcţie mare în Comitetul Judeţean de Partid şi aceasta decidea soarta femeii, dacă va fi sau nu trimisă în faţa instanţei. Vă daţi seama ce calvar trăia o femeie”, povesteşte medicul Damaschin Barbul.

Avem maternitate nou-nouţă

Ironia sorţii face ca la Drobeta Turnu Severin, acum când numărul naşterilor este tot mai mic, să existe o maternitate nou-nouţă, a cărei piatră de temelie s-a pus în anul 1988. A fost terminată cu chiu cu vai după 1990 de către Consiliul Judeţean Mehedinţi şi chiar dacă autorităţile actuale nu au reuşit să o doteze cu aparatura medicală necesară, foarte bun este faptul că maternitatea s-a mutat din vechea clădire. Era un fost hotel, o clădire insalubră şi improprie desfăşurării unui act medical corespunzător, însă medicii de aici au făcut eforturi uriaşe ani de zile pentru ca femeile din Mehedinţi să aducă pe lume copii sănătoşi.

Medicul ginecolog Damaschin Barbul îşi aminteşte şi acum vizita unei delegeţii de medici francezi de la o clinică de lângă Marseillaise, care au rămas uimiţi de condiţiile în care îşi desfăşurau activitatea colegii lor de la Drobeta Turnu Severin.

Au remarcat, printre alte aparate medicale din dotarea maternităţii severinene, prezenţa unui aparat de anestezie, producţie franceză, folosit în timpul celui de-al doilea război mondial. Stupefiat, unul din medici, a declarat, după cum îşi aminteşte medicul Barbul: <<Ori voi sunteţi foarte buni ori, dacă nu, Dumnezeu este de aici, din Turnu Severin>> .

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite