FOTO Pregătiri pentru inundaţii: cod galben la Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni dimineaţă, prefectul de Tulcea, Lucian Simion, a participat la o videoconferinţă cu toţi prefecţii din ţară, la care li s-a pus în vedere posibilul pericol de inundaţii.

„Din câte am discutat şi cu specialiştii de la noi din judeţ, şansele de a fi afectaţi de inundaţii sunt minime. Din estimările date de cei de la centru, avem o marjă de peste un metru până la inundaţii. Cele ai înalte cote anunţate pentru Tulcea sunt mai mici decât cele din primăvara acestui an“, a declarat prefectul Lucian Simion.

Acesta spune că a discutat cu primarii din zonele sensibile (cei din localităţile cu diguri) şi că toţi sunt pregătiţi de intrvenţie în caz de urgenţă. În situaţia în care localităţile ar rămâne fără provizii, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea au suficiente materiale şi echipaje pregătite să intrevină oricând.

În zona Ceatalchioi se intervine pentru consolidarea digului şi supraînălţarea drumului, astfel că nici localnicii din această zonă nu ar trebui să fie afectaţi de inundaţii. Cu fonduri de la Guvernului, Consiliul Judeţean Tulcea urmează să înalţe o porţiune din singura cale de acces rutier în Delta Dunării: DJ 222 N (între Tulcea şi Ceatalchioi). Conform unui proiect de hotărâre, sectorul de drum cuprins între canalul Sireasa şi şi Digul Podişca era pe punctul de a se surpa după infiltraţiile din luna aprilie a acestui an. Cu 2 milioane de lei, se intervine de urgenţă pe un traseu de şapte kilometri.

„Noi am intervenit şi zilele acestea pentru consolidarea digului din zonă, avem materiale pregătite, nu stăm degeaba să aşteptăm apa. Noi nici în primăvară nu am avut situaţii grave, am avut numai patru curţi inundate. Acum ne-au ajutat mult cei de la Consiliul Judeţean, cu intervenţia la înălţarea drumului. Lucrează oamenii, sunt serioşi, merge foarte bine treaba“, spune primarul din Ceatalchioi, Tudor Cernega.

„Noi vom fi sub cod galben de precipitaţii şi, din câte am înţeles, din aceste motive ar putea să apară probleme. În rest, în ceea ce priveşte viitura pe Dunăre, nu credem să apară situaţii problematice“, mai spune Lucian Simion.

Primarii din judeţ şi-au adunat deja consiliile de urgenţă şi au discutat posibilităţile de intervenţie. Dumitru Ţipirigan, edilul şef din Beştepte, spune că în zona Bălteni, acolo unde digul este rupt pe o porţiune de 400 – 500 de metri din 2004, nu s-a putut interveni.

„Avem o zonă de 800 de hectare, jumătate păşune, jumătate teren arabil, inundată aproape în permanenţă. Cum creşte apa cum se inundă zona. Noi nu avem posibilităţi financiare pentru a intreveni în această zonă. Digul este rupt de maxim 500 de metri, dar avem o zonă de 4-5 kilometri care este sensibilă“, a spus primarul. Acesta a mai adăugat faptul că pentru protecţia locuinţelor din satele comunei sunt pregătiţi să intervină cu saci cu nisip, cherestea, două tractoare, un buldoexcavator.

Mai citiţi şi:

FOTO În aşteptarea inundaţiilor: digul de la Tudor Vladimirescu nu este încă gata

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Tulcea: „Suburbia Tudor Vladimirescu este apărată de inundaţii“

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite