FOTO A fost scos la suprafaţă vechiul drum de cărămidă roşie pe care treceau trăsurile în faţa Domului Catolic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reabilitare a zonei Cetate din Timişoara se desfăşoară pe toate fronturile. Şantiere sunt deschise pe numeroase străzi din centrul oraşului, în Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf.Gheorghe, Piaţa Ţarcului, iar de puţin timp şi în Piaţa Unirii.

Una dintre cele mai frumoase pieţe din Timişoara se află momentan pe mâinile arheologilor de la Muzeul Banatului cât şi al arheologilor veniţi tocmai de la Constanţa. 

După înlăturarea pietrei cubice din piaţă s-a săpat până la descoperirea vechilor drumuri din piaţa denumită Unirii ca urmare a defilării pe aici a oştilor româneşti în 4 august 1919.


În faţa bisericii episcopale a fost dezvelit un drum realizat din cărămidă roşie. Interesant este modul de aşezare a cărămizilor, acestea fiind puse în plan vertical. Deocamdată arheologii nu pot spune cu exactitate din ce perioadă este drumul. 

Cert este că piatra de temelie a Domului Catolic s-a pus la data de 6 august 1736, proiectantul fiind considerat vienezul Josef Emanuel Fischer von Erlach. Lucrările de execuţie au fost conduse din 1750 de către constructorul Hans Lechner, ulterior doi ingineri timişoreni, Johann Theodor Kostka şi Carl Alexander Steinlein, o vor finaliza în 1774. Se pare că drumul din faţa domnului este din perioada de după terminarea bisericii. 


Arheologii au găsit deja în Piaţa Unirii numeroase fragmente de ceramică, dar şi ghiulele. S-a descoperit şi o fântână în faţa domului. Se ştie că în piaţă, în secolul 19-lea, a funcţionat un târg agricol. 

Se ştie că pe latura din faţa Palatului Baroc s-a aflat vechiul zid turcesc care mergea spre Biserica Sârbească, însă pentru noi descoperiri se aşteaptă ca săpăturile să înceapă şi în această zonă.

În zona centrală a pieţei nu vor apărea surprize pentru că acolo s-au mai făcut lucrări de reabilitare în anii 80. 


Citiţi şi:

FOTO Amfiteatru scufundat cu păstrarea zidurilor bisericii iezuite şi rămăşiţele moscheii sultanului, în Piaţa Sf.Gheorghe

FOTO Timişoara din Ungaria medievală dispare definitiv din cauza unei ciuperci distrugătoare

FOTO “Epoca neagră” a Timişoarei, scoasă la suprafaţă. Muzeu în aer liber în Piaţa Libertăţii

FOTO Timişoara otomană iese la iveală în Piaţa Libertăţii. Băile turceşti erau "mall"-urile cetăţii de atunci


FOTO A fost scoasă la iveală vechea Casă Camerală, una dintre primele construcţii austriece din Timişoara

FOTO Timişoara otomană iese la iveală în Piaţa Libertăţii. Băile turceşti erau "mall"-urile cetăţii de atunci
 
FOTO A fost descoperit un uriaş în cimitirul otoman din Piaţa Sfântul Gheorghe

FOTO O a doua moschee, Ali Bey, a fost descoperită cu ocazia lucrărilor de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei

FOTO A fost descoperit un uriaş în cimitirul otoman din Piaţa Sfântul Gheorghe

FOTO Vechea linie de tramvai a Timişoarei descoperită întreagă pe şantierul arheologic din Piaţa Libertăţii

Enigmele celei mai mari cetăţi din Epoca Bronzului, la doi paşi de Timişoara. „Este contemporană cu perioada Războiului Troian”

FOTO Proiect spectaculos de salvare a ecluzei habsburgice a bastionului Cetăţii Timişoarei

FOTO Centrul Timişoarei întră în reabilitare. Peste doi ani cartierul Cetate va fi de nerecunoscut

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite