FOTO Proiect spectaculos de salvare a ecluzei habsburgice a bastionului Cetăţii Timişoarei
0Arhitecţii, arheologii şi reprezentanţii City Business Centre vor conserva descoperirile făcute la fundaţia noii clădiri de birouri care urmează să fie construită în Piaţa 700.
În urma săpăturilor făcute pentru fundaţia noii clădiri de birouri City Business Centre (CBC) din Piaţa 700, s-a făcut o descoperire importantă pentru istoria Timişoarei. Este vorba de una dintre ecluzele prin care puteau fi inundate şanţurile din jurul bastionului construit de administraţia habsburgică în urmă cu peste 200 de ani.
Arhitecţii, arheologii şi reprezentanţii City Business Centre au căutat o soluţie pentru a salva şi a pune în valoare stăvilarul austriac.
“De obicei, săpăturile de pe şantier nu sunt uşoare. Unii doresc ceva, alţii au alte idei. Aici însă lucrurile au mers ca pe roate, am primit sprijin constant din partea conducerii City Business Centre. Am găsit bănăţeni preocupaţi de conservarea istoriei. Uneori în numele progresului se distrug vestigii monumentale, dar acum nu este cazul”, a declarat Alexandru Szentmiklosi, directorul secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului.
Descoperirile făcute la CBC au uimit arheologii şi istoricii. A ieşit la iveală un întreg ansamblu al fortificaţiei Cetăţii Timişoarei, care include şi ecluza prin care, în vreme de război, se intoducea apă în şanţurile care înconjurau zidurile. Apa ajungea la un nivel de doi metri, până la gurile de tragere a tunurilor.
Este vorba de un sistem cu stăvilar la care au lucrat inginerii militari austrieci, folosind planuri de o precizie uimitoare. Pe timp de pace, ecluza era folosită şi pentru a asigura recircularea apei din şanţuri.
“Este un stăvilar unic, pe care a venit să îl vadă şi arheologul german Johann Smith, care caută informaţii legate de construcţia acestor sisteme. Am mai descoperit acolo şi un complex care a aparţinut suburbiei exterioare. Acolo a fost cartierul Palanca Mare, care a fost distrus într-un incendiu. Am găsit o groapă mejaneră în care erau de la sticluţe de parfumuri, la pantofi. Am găsit şi multe feluri de muniţie, şi ghiulele”, a mai spus Szentmiklosi.
FOTO Stăvilarul realizat din cărămidă şi dale de piatră a fost pavat cu lemn
Arhitecţii şi proiectanţii complexului de birouri, împreună cu Muzeul Banatului şi cei de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu, au înaintat Ministerului Culturii mai multe propuneri pentru punerea în valoare a vestigiilor descoperite.
Cel mai aproape de realizare este cea în care întreg situl arheologic să fie decupat şi ridicat la nivelul drumului. Acesta urmând să fie inclus într-o piaţetă.
“Se translatează totul cu 30 de metri spre est şi se ridică. Este o variantă mai costisitoare şi mai complexă. Dar şi cea mai spectaculoasă. Nu va rămâne «in situ», dar va fi amenajată în piaţă şi va fi ceva educativ. Se poate amenaja şi un muzeu dedicat acestor vestigii. Cert este că lemnul trebuie scos din apă, pentru că se va distruge. Se poate amenaja chiar o pânză subţire de apă”, a declarat arhitectul Vlad Gaivoronschi.
Stăvilarul a fost construit din cărămidă, dale de piatră şi a fost pavat cu lemn. Din păcate, alte elemente descoperite, parte din fundaţia zidurilor exterioare, au fost distruse în perioada comunistă cu ocayia lucrărilor la vechea fabrică.
“Dorinţa noastră este aceea de a păstra o bună partre din stăvilar în cadrul amplasamentului City Business Centre, expunându-l publicului în piaţeta ce se va forma între clădirile noastre. Deşi este o soluţie costisitoare, dar şi destul de dificilă din punct de vedere tehnic, ar avea marele avantaj de a transforma spaţiul public exterior într-un mic fragment muzeal în aer liber, aşa cum există în alte oraşe europene cu istorie bogată Nu am făcut încă o estimare de buget, dar avem stipulate sume pentru situaţii neprevăzute”, a afirmat Ovidiu Şandru, administratorul CBC.
Cu toţii sunt însă legaţi de mâini, pentru că trebuie să primească acceptul Ministerului Culturii de la Bucureşti, într-o problemă care ţine de istoria locală.
Citiţi şi:
FOTO EXCLUSIV Ecluza bastionului Timişoarei, descoperită la City Business Centre, poate fi salvată
“