Cum verifici dacă peştele cumpărat este proaspăt. Sfaturile unuia dintre cei mai cunoscuţi blogeri culinari din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele indicii care arată dacă un peşte este proaspăt sau nu sunt ochii FOTO Arhivă
Primele indicii care arată dacă un peşte este proaspăt sau nu sunt ochii FOTO Arhivă

Arădeanul Cristian Borod are unul dintre cele mai cunoscute bloguri culinare din România. Născut dintr-o joacă, bucătarmaniac.ro prezintă reţete, dar şi sfaturi practice pentru bucătărie. „Cum ştim dacă peştele este proaspăt” este un exemplu.

„Atunci când cumpărăm peşte trebuie să fim foarte atenţi ca acesta să fie proaspăt şi mă refer aici la peştele necongelat, acela pe care îl găsim expus în magazine pe pat de gheaţă (sau cel puţin aşa ar trebui), pentru că la cel congelat nu prea avem cum să ne dăm seama până când nu îl decongelăm”, a explicat Cristian Borod. Bucătarul arată că peştele se alterează repede, putând provoca probleme de sănătate grave.

Tocmai de aceea, cei care vor să mănânce peşte ar trebui să se asigure înainte de a-l găti că este proaspăt. Cristian Borod susţine că sunt patru moduri în care peştele poate fi verificat pentru prospeţime:

1. Ochii peştelui trebuie să fie clari. Dacă ochii încep să pară înceţoşaţi, albicioşi, însemană că peştele începe să se degradeze.

2. Dacă ochii sunt ok, ne uităm la branhii. În interior, ele trebuie să fie roşii sau roz închis. Culoarea trebuie să fie puternică. Dacă sunt roz deschis, gri sau gri-verzui peştele este vechi şi alterat.

3. Cu toţii ştim că peştele are un miros specific. Totuşi, acesta nu trebuie să fie neplăcut şi foarte puternic.

4. Carnea de peşte trebuie să fie elastică. Adică, dacă apăsăm cu degetul într-un loc, trebuie să revină imediat la forma iniţială. Dacă apăsăm un peşte cu degetul şi rămâne gaură, adică carnea este moale şi nu işi revine la forma iniţială, însemană că este alterată.

„Bucătar maniac” susţine că peştele din supermarket, expus pe paturi de gheaţă, nu este unul cu adevărat proaspăt, fiind de cele mai multe ori, aşa cum îi place bucătarului să spună, „proaspăt decongelat”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite