Cea mai nouă modă în rândul şoferilor. Butonatul pe Facebook în trafic a depăşit „banalul“ vorbit la telefon. „E foarte grav, oamenii ignoră pericolul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook la volan FOTO gigaom.com
Facebook la volan FOTO gigaom.com

Nicolae Istrat, fost angajat al Poliţiei Rutiere, susţine că lucrurile au scăpat de sub control în ceea ce îi proveşte pe cei care stau pe Facebook la volan.

Una din marile probleme din trafic o reprezintă şoferii care utilizează telefonul în timpul condusului. Acum, şoferii nu doar că vorbesc la telefon, într-o manieră de parcă ar fi un lucru cât se poate de firesc, dar sunt preocupaţi să scrie mesaje pe chat sau chiar să „răsfoiască” Facebook-ul. În aceste condiţii, nu este de mirare că se circulă prost, că e traficul greu. Iar celorlalţi şoferi le revina sarcina să aibă grijă să evite accidente. 

„Codul Rutier prevede ca şi sancţiune şi interzice ca un conducător auto să aibă preocupări cre să îi distragă atenţia în timpul şofatului. Folosirea telefonului mobil este interzisă. Leguitorul sancţionează faptul că mâna este ocupată cu telefonul. Şi atunci când ţine telefonul la ureche, dar şi când este pe speeker. În aceste condiţii, şoferul este ocupat să ţină telefonul. Cu celălalt braţ trebuie să manevreze volanul, să facă semnalizarea schimbării direcţiei de mers şi să manevreze schimbătorul de viteze. Iată că este sancţionat conducătorul auto care nu foloseşte ambele mâini la condus. Discuţia în sine nu este contravenţie”, a declarat Nicolae Istrat, fost angajat al Poliţiei Rutiere Timiş.

Aşadar, legiuitorul nu sancţionează pe cei care vorbesc la telefon dacă au căşti, mai ales că există telefoane care se conectează la difuzorul maşinii şi are microfon montat la parasolar. 

Nicolae Istrat susţine că lucrurile au scăpat de sub control în ceea ce îi proveşte pe cei care stau pe Facebook la volan.

„Am observat din ce în ce mai mulţi şoferi care sunt cu privirea pe ecranul telefonului, în loc să fie cu privirea înainte. O parte din atenţia distributivă este absorbită de preocuparea de a manevra telefonul, scriind mesaje sau citind pe Facebook. În această situaţie, atenţia celorlalţi şoferi trebuie să fie folosită din plin. Este uşor de văzut de afară cât de mulţi şoferi folosesc telefonul în maşină. Este foarte grav! Oamenii nu manifestă această atitudine de corectitudine, de multe ori ignoră pericolul. Uneori aceste gesturi se fac cu atâta naturaleţe ca şi cum ar fi normal ca telefonul să fie folosit în timpul mersului”, a mai spus Istrat.

O altă situaţie este cea în care există maşini dotate cu staţii emisie-recepţie. Este cazul taximetriştilor, a şoferilor care transportă marfă sau persoane, dar au început să apară şi mulţi şoferi care folosesc asemenea aparate pentru a scăpa de radar.

„Din ce în ce mai multe maşini au antene montate pe plafon, acestea fiind dotate cu staţii emisie-recepţie. Îşi achiziţionează aparatele pentru a se informa despre traseu, despre situaţia metei, amplasarea echipajelor de poliţie. Legiuitorul nu interzice deţinerea staţiei, nu este interzis convorbirea cu ele, dar este sancţionată ţinerea microfonului în mână. La fel ca în cazul telefoanelor mobile. Sunt la fel de periculoase”, a mai declarat Nicolae Istrat. 

Fostul poliţist, care din 1992 participă la emisiune radio-TV despre prevenţie în trafic, susţine că societatea civilă trebuie să aducă în discuţie aceste probleme. 
 

„Poliţia Rutieră aplică sancţiuni multe pentru folosirea telefonului mobil - cele mai multe sancţiuni sunt pentru telefonul mobil şi lipsa centurii de siguranţă, însă cred că este o problemă civică. Dacă vă aflaţi pe troturar, priviţi spre şoferii din trafic. Faceţi o statistică: din zece maşini câţi şoferi folosesc telefon mobil la volan. O să fiţi surprinşi cât sunt de mulţi”, a mai afirmat Nicolae Istrat.

Citiţi şi:

De ce sunt înjuraţi oltenii în trafic la Timişoara: “Regretabil este atunci când încalcă regula de circulaţie din ignoranţă”

VIDEO Cea mai utilizată manevră a nesimţiţilor din trafic: „Nu au răbdare şi nu au respect faţă de ceilalţi şoferi“

Sensul giratoriu, misterul de nepătruns pentru foarte mulţi şoferi. Cum poate fi desluşit extrem de simplu: „Încercaţi un exerciţiu de imaginaţie“

Mulţi şoferi nu cunosc semnificaţia semaforului intermitent de dreapta. Tupeiştii abuzează ilegal de claxoane

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite