Primăria Suceava vrea să investească 2 milioane de lei într-o ruină de stadion

Primăria Suceava vrea să investească 2 milioane de lei
într-o ruină de stadion

Stadionul Areni din Suceava se află într-o stare jalnică. FOTO Dănuţ Zuzeac

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, vrea să cheltuiască 2 milioane de lei din banii publici pentru a monta o nocturnă şi o tabelă nouă pe stadionul Areni. Edilul Sucevei a promis în ultimii ani că va construi un nou stadion, după ce cel din Areni a ajuns într-o stare jalnică, accesul fiind interzis în unele zone deoarece există riscul de a se prăbuşi, conform celor de la Inspecţia de Stat în Construcţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Stadionul Areni din municipiul Suceava a fost inaugurat în anul 1963. Aici sunt găzduite meciurile de pe teren propriu ale echipei de fotbal ACS Foresta Suceava, care evoluează în Liga a II-a. Cu o capacitate de 12.500 de locuri, stadionul este cel mai mare din judeţul Suceava. Arena din municipiul Suceava arată însă într-o stare deplorabilă, după ce de la inaugurare şi până în prezent nu a fost supus unor lucrări de refacere.

În toamna anului 2013, tribuna a II-a a stadionului Areni a fost închisă publicului din cauza rezistenţei deficitare, după ce reprezentanţii ISU nu au dat aviz de securitate. După un an de zile, partea de jos a tribunei a fost redeschisă pentru suporteri, în baza unei expertize comandată de Primăria municpiului Suceava, însă numai pentru cele circa 3.000 de locuri din partea de jos a tribunei, accesul la etaj fiind în continuare interzis. Inspecţia de Stat în Construcţii a avertizat de mai mulţi ani că stadionul Areni nu prezintă siguranţă în exploatare

Modul cum arată partea de dedesubt a tribunei dezafectate reprezintă imaginea perfectă pentru interdicţia pusă suporterilor de a viziona meciurile de fotbal de acolo. Betonul este măcinat, fierul beton fiind pe alocuri mai mult decât vizibil. Administratorii stadionului au mai cârpit pe ici pe colo cu câte o bucată de lemn, însă probabil pentru a nu se scurge apa pe acolo. Nici acoperişul tribunei a II-a nu arată mai bine, acesta fiind acoperit de rugină, iar tabla este găurită în unele locuri.

Tribuna a II-a nu arată în general foarte bine. Sucevenii care vin la meciuri sunt nevoiţi să stea pe nişte gradene de lemn vechi ori pur şi simplu direct pe ciment.  

De-a lungul timpului, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a venit cu tot felul de propuneri care mai de care mai fanteziste, anunţând că va construi un nou stadion în oraş. Aproape în fiecare mandat de primar, Lungu a promis că va ridica la ieşirea din Suceava spre Fălticeni o nouă arenă pe care echipa de fotbal a oraşului să-şi dispute meciurile de pe teren propriu, însă toate aceste declaraţii au rămas la stadiul de promisiuni.

Chiar dacă stadionul Areni arată cum arată, edilul şef al Sucevei nu vrea să investească în refacerea sa, ci doreşte să instaleze o nocturnă, deşi mai toate meciurile jucate „acasă” de Foresta Suceava au loc sâmbătă dimineaţă, începând cu ora 11.00.

Ion Lungu a găsit şi banii necesari achiziţionării unei instalaţii de nocturnă. Acesta vrea să renunţe la construirea unei tribune la Liceul cu Program Sportiv în favoarea montării unei nocturne pe Areni.

„Din ceea ce ştiu, o instalaţie de nocturnă costă cel puţin două milioane de lei. Avem o rezervă, de 1,6 milioane de lei, bani care erau prinşi pentru construirea unei tribune la terenul Liceului cu Program Sportiv. Probabil vom redistribui acea sumă şi mai găsim ceva prin buget pentru că nocturna reprezintă o prioritate. Ar fi ruşinos să avem de jucat meciuri pe nocturnă şi să le jucăm în deplasare”, a declarat primarul Ion Lungu.

În urmă cu doi ani de zile, echipa din Suceava a reuşit să acceadă în optimile de finală ale Cupei României la fotbal, însă a fost nevoită să dispute meciul cu Petrolul Ploieşti pe la Botoşani, pe terenul marii rivale, deoarece stadionul Areni nu dispunea de nocturnă, lucru cerut de Federaţia Română de Fotbal şi televiziunea ce a transmis meciul în direct.

„Ţinând cont şi de faptul că s-au calificat mai departe în Cupa României, voi propune în şedinţa Consiliului Local din aceasta lună montarea unei nocturne. Parcă văd că ajungem iar departe în Cupa României şi suntem nevoiţi să jucăm în altă parte. Îmi doresc ca licitaţia să se desfăşoare fără probleme şi până la sfârşitul anului să montăm nocturna. Pe lângă nocturnă, ne trebuie repede şi o tabelă de marcaj modernă. La Foresta am văzut ambiţii mari, iar dacă vom fi puşi în faţa faptului împlinit, Primăria va fi de acord să ne clasăm cât mai sus şi, de ce nu, să atacăm o eventuală promovare. Nu vreau să ne îmbătăm cu apă chioară, dar am văzut determinare la acest club, iar modul în care joacă echipa îmi dă speranţe”, a mai spus Ion Lungu.

După opt etape disputate în Liga a II-a de fotbal, Foresta Suceava se află pe locul V la cinci puncte în spatele liderului Chindia Târgovişte.

Alte ştiri pe această temă:

România, pe cale să aibă încă un stadion modern. Detaliile proiectului de 15 milioane de euro

Dorin Goian, evacuat de jandarmi din tribuna stadionului „Areni” din Suceava, la un meci de Liga a II-a

Primăria Suceava vrea să ofere stadionul oraşului unei firme care va construi o Sală Polivalentă

Stadionul Areni din Suceava se află într-o stare deplorabilă. FOTO Dănuț Zuzeac

Imagini din aceeasi galerie
  • Stadionul Areni din Suceava se află într-o stare deplorabilă. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Stadionul Areni din Suceava se află într-o stare deplorabilă. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Stadionul Areni din Suceava se află într-o stare deplorabilă. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Tribuna a fost cârpită cu niște bucăți de lemn. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Tabla de pe acoperișul tribunei este plină de rugină. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Fierul și-a făcut apariția prin betonul măcinat al tribunei. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Accesul este interzis la „etajul” tribunei a II-a a stadionului Areni. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Stadionul Areni din Suceava se află într-o stare deplorabilă. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Stadionul Areni din Suceava se află într-o stare deplorabilă. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Tabla de pe acoperișul tribunei este plină de rugină. FOTO Dănuț Zuzeac
Distribuie imaginea
citeste totul despre: