Consiliul Judeţean Olt a împărţit primăriilor „bugetul sărăciei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii judeţeni de la Olt au aprobat "bugetul de austeritate" pe acest an... (FOTO: Mugurel Manea)
Consilierii judeţeni de la Olt au aprobat "bugetul de austeritate" pe acest an... (FOTO: Mugurel Manea)

Consiliul Judeţean Olt a distribuit primăriilor din teritoriu, vineri – 10 ianuarie, „bugetul sărăciei”. Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean, a convocat o şedinţă extraordinară pentru această zi, în care s-au împărţit, pe localităţi, sumele repartizate judeţului Olt prin Legea bugetului pe 2014. Potrivit filei de buget, capitala judeţului Slatina nu a primit niciun leu.

Consilierii judeţeni de la Olt au fost chemaţi la ordin de către şeful judeţului, “El lider maximo” Paul Stănescu, care, în cadrul unei şedinţe extraordinare anunţate cu doar câteva ore înainte, au aprobat distribuirea bugetului pentru toate cele 112 localităţi din teritoriu. Oficial vorbind, vineri s-au repartizat către primăriile din judeţ cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe acest an pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor care necesită co-finanţare locală.

Astfel, din cotele defalcate din impozitul pe venit, Consiliul Judeţean Olt a repartizat 112.000 lei către municipiul Caracal, al doilea ca mărime după capitala judeţului Slatina, care, culmea, în ciuda statutului său, nu a primit niciun leu. Dealtfel, nu este pentru prima dată când capitala judeţului nu primeşte niciun sfanţ de la CJ Olt din bugetul anual şi aceasta deoarece se consideră că diriguitorii urbei au oricum la dispoziţie un buget propriu ce le permite să se descurce singuri. În 2014, bugetul propriu estimat al Slatinei se va cifra la aproape 98 milioane lei. Celelalte oraşe din teritoriu, respectiv Balş, Corabia, Drăgăneşti, Piatra-Olt, Potcoava şi Scorniceşti, au primit câte 116.000 lei.

În ce priveşte comunele de la Olt, trebuie menţionat că 86 dintre cele 104 localităţi rurale din teritoriu vor primi câte 112.000 lei. Cele 18 cărora nu le-a fost alocat niciun leu din cotele defalcate din impozitul pe venit sunt însă singurele care primesc aceeaşi sumă - câte 112.000 lei - din sumele defalcate din TVA.

„Sumele s-au repartizat în mod egal datorită faptului că toate unităţile administrativ teritoriale au trimis solicitări privind achitarea arieratelor pentru susţinerea programului de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită co-finanţare locală, iar celor cărora nu li s-au repartizat cote defalcate din impozitul pe venit li s-au repartizat sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, în acelaşi cuantum”, se arată în hotărârea C.J. Olt aprobată vineri.

Proiectele europene ridică probleme de finanţare

De asemenea, un alt proiect adoptat azi de consilierii judeţeni de la Olt a fost cel vizând şi distribuirea sumelor defalcate din TVA, unde, din totalul banilor de la acest capitol, C.J. Olt va avea la dispoziţie 11.490.000 lei. Astfel, deoarece o parte a proiectelor europene derulate cu fonduri UE în judeţ sunt încă neaprobate şi nu se cunosc sumele necesare, s-a luat o măsură provizorie.

„Având în vedere că Programul Naţional de Dezvoltare Locală, subprogramul <<Modernizarea satului românesc>> şi subprogramul <<Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor>>  pe anul 2014 nu s-au aprobat până în prezent, astfel neputând stabili partea de cofinanţare a bugetelor locale ale unităţilor administrativ teritoriale, cât şi faptul că nu toate contractele de finanţare ale proiectelor finanţate din fonduri externe neramburabile post-aderare sunt semnate de către autoritatea de management şi beneficiar, se propune ca, din suma de 13.506.000 lei pe anul 2014, să se repartizeze suma de 2.016.000 lei, diferenţa urmând să se repartizeze pe parcursul anului, în funcţie de datele la care se vor semna contractele de finanţare, respectiv aprobarea PNDL şi a celor două subprograme”, se arată în hotărârea respectivă a Consiliului Judeţean Olt.

Mai puteţi citi:

Trai, neneacă! Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, face naveta pe bani publici

Primăria Slatina a demarat încasarea taxelor şi impozitelor mărite pentru prima dată în ultimii şase ani

VIDEO  Majorarea taxelor şi impozitelor, o dezbatere publică eşuată la Slatina: localnicii au pierdut prin neprezentare

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite