Teatrul din Carei, bijuterie arhitectonică distrusă de comunişti, salvată cu bani europeni: „Am avut nevoie de două milioane de euro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care trec prin partea de nord-vest a ţării nu ar trebui să rateze obiectivele din oraşul Carei. Municipiul este cunoscut datorită Castelului Karolyi, dar şi a altor clădiri considerate adevărate bijuterii arhitectonice. Printre clădirile reabilitate recent din bani europeni se află şi Teatrul Municipal, unde au început să aibă loc şi primele reprezentanţii artistice.

Regiunea în care este situat Careiul a fost locuită încă din epoca de piatră, movila Bobald fiind considerată de specialişti o operă a omului preistoric. Prima atestare documentară a Careiului datează din 20 martie 1320, aşezarea având denumirea „Villa Karul”. În Evul Mediu, cei care aduceau servicii familiei regale primeau moşii. Nici acestă zonă nu a avut altă soartă, fiind în posesia familiei Karolyi. Deoarece familia s-a stabilit aici, aşezarea a devenit centru de posesie feudală a familiei Karolyi si, cu timpul, a preluat denumirea de Karolyi. De altfel, principalul obiectiv turistic al oraşului îl reprezintă şi azi Castelul familiei Karolyi.

Careiul revine în centrul atenţiei în octombrie 1944, atunci când ultima brazdă de pământ din teritoriul României este eliberată de sub dominaţia fascistă de către armata română sprijinită de populatie. Urmează însă perioada comunistă, cu naţionalizări, colectivizare şi industrializare forţată care a sufocat efectiv un orăşel care încerca să se facă afirmat prin cultură. În timp, după perioada comunistă, autorităţile au recunoscut că oraşul are un potenţial fantastic în atragerea turiştilor, iar aşezarea georgrafică atât de aproape de Budapesta a fost un alt factor care le-a dat motive să creadă că direcţia spre care trebuie să se orienteze acest oraş pentru a se dezolta este turismul. În acest sens, s-au gândit cum să reînvie clădirile ruină ale oraşului care în lipsa fondurilor erau ca o pată neagră pe imaginea unui oraş admirat de secole. Neavând bani suficienţi pentru a reabilita toate clădirile monument ale oraşului, administraţia locală şi-a îndreptat atenţia spre proiectele cu finaţare europeană, în timp ce alte primării din judeţ abia au reuşit să scrie un proiec în acest sens, Primăria Carei a câştigat şase proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Teatrul Municipal, bijuterie în perioada de glorie

Unul dintre cele mai importante proiecte menite să schimbe faţa centrului cultural al oraşului este cel prin care clădirea Teatrului Municipal, monument istoric de o frumuseţe aparte, a fost reabilitată integral şi transformată dintr-o ruină într-o construcţie care redă fidel aerul vremii când a fost construită. "În perioada de glorie a culturii careiene, Sala teatrului din Carei reprezenta o bijuterie arhitecturală atât pentru artiştii care veneau să joace aici la Carei, cât şi pentru turiştii aflaţi în zonă. Edificiul, care avea 200 de locuri şi 26 de loje, a purtat numele scriitorului careian Gall Joszef (născut în anul 1811) până în anul 1920, când este numit Teatrul Carmen Sylva. Teatrul din Carei a avut trupă proprie de teatru, fondată în 1901 de Kremer Sandor, care a avut în repertoriu în special operete. În anul 1920 trupa de teatru se desfiinţează, iar clădirea este închiriată pentru proecţii de filme. După anul 1945, minunea arhitecturală a vremii primeşte denumirea de Teatru Popular", povesteşte Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură şi Sport Carei. 

Cum au reuşit comuniştii să distrugă clădirea

Comuniştii au avut o extraordinară abilitate de a insufla opiniei publice ideea că ei nu fac nimic rău artei, cucerind astfel relativ uşor firava redută a culturii româneşti  şi la Carei, la fel ca în multe oraşe din ţară. Astfel, fără proiecte argumentate solid de sfaturi inginereşti, ci mai degrabă la îndemnul “preţios” al unor tovarăşi, Teatrul şi-a pierdut definitiv strălucirea de odinioară.

"Au fost desfiinţate lojele, atât cele de la etaj, cât şi cele de la parter, iar în locul acestora şi celor trei rânduri de scaune, a fost preferat un balcon şi două rânduri de scaune cu o intrare pe mijloc. Au mai fost realizate două ieşiri, a fost modificat holul clădirii şi faţada clădirii a fost acoperită cu un perete care să acopere forma de odinioară. Între timp a dispărut şi un candelabru extrem de frumos şi de preţios, care stătea agăţat de un tavan gravat extraordinar din punct de vedere architectural. Prin lucrările de “modernizare” din anii 1953 şi 1980, s-a distrus complet acustica sălii, astfel încât aceasta nu mai corespunde spectacolelor de filarmonică şi muzică de cameră. Până în anul 1990, clădirea găzduieşte spectacole de teatru, concerte şi spectacole ale instituţiilor de învăţământ, în paralel cu funcţionarea cinematografului. Din 1990 proiecţia de filme încetează. După 1995, elementele clădirii construite ulterior au început să se desprindă de clădirea mamă, iar din 15 septembrie 2008 clădirea este închisă", spune Bogdan Georgescu.

Reabilitată integral

În iulie se vor împlini patru ani de când a început reabilitarea Teatrului şi a Centrului Cultural din municipiul Carei, care a fost finalizat anul trecut. În schimb, Teatrul nu a putut fi reabilitat conform termenului stabilit în proiect, adică până în luna decembrie a anului trecut. Imobilul a fost restaurat conform planurilor iniţiale, aşa cum a arătat înainte de a fi modificat în spiritul ideologiei comuniste în anii 1950, iar primele spectacole s-au jucat cu sala plină. "În anul 2012 încep lucrările de reabilitare ale Teatrului şi a Casei de Cultură, printr-un proiect denumit ”Renaşterea Centrului Cultural”. Costurile lucrărilor se ridică la 2 milioane de euro, iar prin acestea se reuşete renovarea sălilor Casei de Cultură, a sălii ”mici” de teatru (cu o capacitate de 150 de locuri), sală care nu mai era folosită de peste 25 de ani, amenajarea curţii interioare, care era lăsată în paragină de ani buni şi dotarea sălilor cu echipamente moderne. Sala teatrului este readusă la forma iniţială din 1907, se reînfiinţează lojele, se consolidează întreaga structură a clădirii, se etajează clădirea care adăposteşte cabinele de machiaj şi se echipează clădirea cu echipmanete de sunet şi lumini performante", relatează directorul Direcţiei de Cultură şi Sport Carei, Bogdan Georgescu.

Teatrul şi-a deschis porţile pe 31 martie cu un concert al maestrului Tudor Gheorghe, biletele s-au vândut în timp record, iar sala a fost arhiplină. Deocamdată clădirea va fi doar gazda unor spectacole, deoarece oraşul nu are o trupă de actori profesionişti, decât o trupă de teatru amator care pregăteşte spectacole în limba română şi maghiară.

"Deocamdată Primăria nu se gândeşte la înfinţarea unei trupe de actori profesionişti deoarece oraşul nu are fonduri pentru susţinerea unei astfel de activităţi culturale, însă clădirea va găzdui spectacolele trupei Teatrului de Nord din Satu Mare, dar şi alte reprezentanţii artistice. Acesta a fost obiectivul să se reabiliteze clădirea pentru a organiza cât mai multe evenimente şi spectacole, în timp s-ar putea să existe bani şi pentru o trupă de actori", a spus Bogdan Georgescu. 

Vă mai recomandăm:

Teatrul sătmărean salvat din bani europeni. Clădirea a fost reabilitată după aproape un secol

INTERVIU Dorel Vişan, actor: „Cei care spun că nu aveam libertate în socialism nu ştiu ce este libertatea“

Mesajul plin de durere pe care fiica actriţei din Satu Mare, ucisă cu sânge rece, l-a postat pe internet: „Am atâta nevoie de tine, mamă. Eşti viaţa mea“

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite