Sarailia, dulcele minunat cu origini turceşti. Reţeta ideală, numai bună pentru a fi preparată acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sarailia

Un dulce de care vitrinele cofetăriilor din vremurile apuse, erau mereu pline şi cum se umpleau aşa se goleau. Saralia este o prăjitură cu origini otomane şi este sora mai mică a baclavalei.

Bucătarul bănăţean Uica Mihai face o sarailia de te lingi pe degete. Aluat simplu, bogat în grăsime, uns şi împănat cu unt, umplut cu nuci, migdale, stafide, curmale, sâmburi de nucă de Ylmaz, fistic, însiropat în miere, înecat în unt. Iată cam ce conţinea sarailya şi vă dau cuvântul meu că era bună şi capitală”, povesteşte Uica Mihai despre desertul pe care îl îndrăgea când era copil. Reţeta inedită este povestită chiar de Uica Mihai.

“Acum să vă povestesc despre cum umplu eu sarailiile şi dacă aveţi curajul să încercaţi reţeta mea, vă dau cuvântul meu că o să vă felicitaţi pentru curaj. Prăjiţi 200 de grame de gris într-un pachet de unt, în aşa fel încât să obţineţi o masă rumenă, aromată şi cu aspect rugos. Amestecaţi-o cu o sută de grame de nuci strivite cu sucitorul pe planşeta de lemn, o sută de grame de seminţe de floarea soarelui decorticate şi la fel strivite, un pumn de alune de pădure, un pumn de fistic. Adăugaţi 200 ml. de miere, 200 gr. zahăr pudră, o lingură de scorţişoară şi amestecaţi pentru a obţine o masă omogenă.

Cumpăraţi un pachet de foi de plăcintă congelate de la Market (nu are rost să frământaţi voi şi să întindeţi, dacă o să folosiţi foetaj Morăriţa, v-aţi scos) decongelaţi-le peste noapte, desfaceţi pachetul pe planşetă şi tăiaţi-l pe liniile mediane în patru. Veţi obţine patru grămăjoare de foi cu dimensiuni de batistă. Luaţi câte patru foi o dată, ungeţi între ele cu unt topit, puneţi la mijloc din umplutură şi împachetaţi, în aşa fel încât să vă iasă ceva identic cu o sarma care în loc de varză are foetaj, iar în loc de orez cu carne, are prezălonucamigdalasiasa mai departe.

 Presaţi aceste sărmăluţe de la capete, ca să aibe un aspect încreţit şi aşezaţi-le într-o tavă unsă cu unt.Apoi ştiţi dumneavoastră, la cuptor, o jumătate de ceas la 190 de grade Celsius. Trebuie să iasă din cuptor rumene şi cu iaşmac turcesc, adică să semene cu rugina apusului de soare în Bosfor.

Între timp faceţi un sirop dintr-o parte miere, două părţi zahăr şi trei părţi apă. Puneţi zeama din două lâmâi şi încălziţi la patruzeci de grade. Cu acest sirop înecaţi sarailiile din tavă şi daţi-le la rece pentru câteva ore. Ele se vor prezenta supt forma unor sarmale brune de coptură, cu o consistenţă pufoasă şi cu miezul uşor crocant de la sâmburii oleaginoşi. Mâncaţi cu grijă, se mistuie greu, îngraşă ca naiba şi dacă începi cu una, ţi-e greu să te mai opreşti până la capătul tăvii. Dacă eşti cadână o să pui pe tine celulită. Dacă eşti cadân, o să-ţi vină pofta să îţi cumperi Harem”

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite