O delicatesă culinară: cum să găteşti limbă de vacă în sos picant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeta de astăzi este pentru o carne mai rară, dar care a început să se găsească şi în supermarketurile româneşti.

E vorba de limba de vacă, din care poţi face o delicatesă, dacă ai grijă la ingrediente şi la felul în care o pregăteşti. Bucătarul bănăţean Uica Mihai ne dă sfaturile de rigoare ca totul să iasă bine.

"Cu de trebuinţă ai aşa:

- Două limbi de vacă stearpă

- Un ardei roşu ca para

- O ceapă de apă mare cât pumnul

- Trei- patru părădaise coapte cu carnea moale să lase zeamă

- Sare, piper, dafin şi cimbru, o lingură de oţet şi o lingură de zahăr

Pui limbile de vacă să fiarbă sănătos, în oala a mare, după care te apuci de sosul lor.

Tai mărunt ceapa şi ardeiul şi le căleşti în tuci cu o porţie zdravănă de ulei, că asta va fi toată grăsimea mâncării, fiindcă limba de vacă îi muşchi neted, fără seu.

Când sunt bine pătrunse pui şi bulionul de la părădaisa pe care ai zdrobit-o bine şi adaugi şi mirodeniile. Sosul trebuie să fiarbă, mai mereu adaugând apă, până pier legumele şi se topesc în tuci. Atunci e vremea să le tragi deoparte şi să te grijeşti de limbile alea care au fiert până s-au înmuiat de tot.

Atunci le curăţăm de pieliţe şi vinişoare, dar cu grijă şi le tăiem felii groase de un deget. Şi feliile astea le dăm prin făină amestecată cu sare şi piper şi le rumenim uşor de tot într-o tigaie cu fund gros ca să nu le prindă para focului.

Iar peste ele, turnăm sosul strecurat prin strecătoarea de ceai şi mai fierbem puţin, după ce am pus şi oţetul şi zahărul.

Sosul o să se lege de la făina rumenită şi o să fie dulce acrişor după cum ne e vrerea, mai adăugând zahăr ori oţet la ochi şi la gust.

Iar limbile astea marinate merg aşa de bine aşezate pe un pat de cartofi opăriţi sau pe orez înflorit şi stropite bine cu sos. Şi bolnav să fii, te scoli de pe bolişte şi mai ceri o porţie", spune bucătarul.

 
 

Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite