FOTO De unde a făcut rost falsul medic de la Spitalul Ilfov de model pentru diploma de studii şi ce a omis să modifice în actul contrafăcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diplome de licenţă - originala şi contrafăcute: elementele nemodificate, deşi sunt emise de unităţi diferite; Foto Adevărul
Diplome de licenţă - originala şi contrafăcute: elementele nemodificate, deşi sunt emise de unităţi diferite; Foto Adevărul

S-a descoperit o posibilă sursă a actului contrafăcut pe baza căruia falsul medic Raluca Bîrsan a activat 10 ani la Secţia de Ginecologie a Spitalului Judeţean Ilfov. Este vorba despre o diplomă de licenţă, aparţinând unei alte universităţi, postată pe internet. Proprietarul diplomei originale a declarat, pentru postul de televiziune Vâlcea 1, că va depune plângere împotriva pseudomedicului şi a spitalului.

GALERIE FOTO

Cazul italianului Matteo Politi, care profesa ca plastician în Spitalul Monza - o clinică privată din Bucureşti, a scos la iveală hibele unui sistem bolnav cronic.

Aşa s-a aflat şi de cazul Ralucăi Bîrsan. Timp de 10 ani, Raluca Bîrsan a lucrat ca medic ginecolog fără să aibă studii. De fapt, femeia nu are nici Bacalaureatul luat, pentru că nu s-a prezentat la examen. S-a descoperit că s-a retras de la şcoala profesională unde fusese repartizată, cu media 1,68, încă din clasa a IX-a.

Cu ajutorul unei diplome contrafăcute a obţinut un contract de voluntariat ilegal „semnat de un jurist al spitalului, care probabil nu ştia că legea voluntariatului s-a schimbat”, după cum a declarat ulterior ministru Sănătăţii, Sorina Pintea, pe baza căruia a lucrat, în lipsa avizelor Colegiului Medicilor şi a unei parafe a Direcţiei de Sănătate Publică.

Între timp, s-a descoperit documentul original pe baza căruia şi-a falsificat diploma de studii, de unde a făcut rost de el, dar şi elementele care indică falsul grosolan.

Diploma originală ar aparţine unui vâlcean licenţiat al Universităţii de Stat Lucian Blaga din Sibiu (ULBS). Actul a fost eliberat în 2008 pe numele lui Alin Constantin Barbu, care l-a ridicat în 2011. Deşi a absolvit cursurile Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, în prezent Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, profilul Ştiinţe ale Comunicării, specializarea Jurnalism, din cadrul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, a susţinut examenul de licenţă la ULBS, fiindcă la vremea respectivă facultatea pe care o urmase nu era acreditată.

Ulterior, şi-a postat pe blogul personal diplomele pe care le deţine. De aici ar fi descărcat Raluca Bîrsan modelul după care şi-a contrafăcut diploma în Photoshop.

Diplome de licenţă - originală şi contrafăcută - verso Foto Adevărul

Pe baza numărului şi seriei de pe diploma falsă, s-a descoperit şi originalul, fiindcă acestea sunt identice pe ambele documente. Antetul este acelaşi în ambele cazuri, deşi numele Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului era altul în 2013, dar şi semnăturile de pe acte. Pe ambele diplome apar semnăturile angajaţilor ULBS - prof. Ion Dur, decan al Facultăţii de Jurnalistică şi secretarul şef Laurenţiu Smaranda, la acea vreme, în 2008. 

Au fost modificate datele personale, numele instituţiei - în loc de Universitatea Lucian Blaga, apare, cu litere italice, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila; anul absolvirii - din 2008 este modificat - 2012, durata studiilor - din 4, în 6 ani, specializarea şi profilul. 

Ştampila din documentul original este a ULBS, în timp ce pe fals apare ştampila UMF Carol Davila.

Pe partea verso a documentului contrafăcut sunt modificate doar notele, dar sunt identice semnăturile.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că va face plângere penală pentru fals în acest caz, iar deţinătorul diplomei originale a spus şi el că va depune plângere atât împotriva Ralucăi Bîrsan, cât şi a Spitalului Judeţean Ilfov. 

Alin Barbu s-a declarat convins că femeia ar fi fost ajutată de un cadru didactic al UMF Carol Davila, care lucra, cel mai probabil, în acelaşi spital cu pseudomedicul.

„Şansele ca tocmai diploma mea să fie copiată erau de 1 la 1 miliard. Şi totuşi...”, a declarat deţinătorul actului original, la postul local de televiziune Vâlcea 1, considerând că vina îi aparţine sistemului de învăţământ, dar a recunoscut că cel mai probabil modelul a fost descărcat de pe net, de pe una din paginile sale. „Ar trebui să se descopere cine a ajutat-o”, a conchis acesta. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite