Olimpica la franceză, care face naveta zilnic la şcoală: „Nu am căutat domenii mai «la modă», pentru a atrage succesul sau pentru a mă face bogată!”
0Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Al.I. Cuza“ din Ploieşti, Irina Ioniţă s-a întors de la Olimpiada Naţională de Limbă Franceză cu premiul I. Tânăra speră să meargă la facultate la Lyon şi vrea să se stabilească ulterior în Franţa.
Irina Ioniţă (18 ani), elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Al.I. Cuza“ din Ploieşti, citeşte în limba franceză, vorbeşte în franceză în timpul liber şi gândeşte în franceză. „Lucrez tot timpul şi nu număr niciodată minutele, orele, zilele pe care le dedic limbii franceze. E mai mult decât muncă, e un fel de a trăi“, spune liceana care a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Limba Franceză şi s-a calificat pentru etapa internaţională, care va avea loc între 7 şi 10 mai la Cluj-Napoca. Acesta este cel mai important rezultat de până acum al elevei care participă la olimpiade încă din clasa a V-a. Anul trecut, a obţinut locul al treilea la faza naţională.
Despre pregătirea propriu-zisă pentru olimpiade, Irina spune că nu a constat în alte cursuri decât cele de la şcoală şi că a lucrat singură în mare parte din timp. „Cred că munca individuală, din pasiune, este esenţială pentru cei care vor să devină profesionişti într-un anumit domeniu, oricare ar fi acela. În plus, nu refuz niciodată provocări care m-ar putea ajuta să evoluez: am făcut traduceri, am publicat texte în franceză în revista şcolii, îmi fac tot timpul fişe pentru lecturile mele în franceză“, explică tânăra.
De altfel, antrenamentul a fost unul mai degrabă neconvenţional. Profesoara de franceză a elevei, Adelina Venete, i-a oferit foarte multă libertate. „Nu m-a dat înapoi de la nimic şi nu m-a împins la a face compromisuri. Ştiu că mulţi profesori mi-ar fi cerut, în locul dumneaei, să mă adaptez tiparelor, să nu bat câmpii cu literatura, să fiu concisă, să mă rezum la ce mi se cere pentru a obţine punctajul maxim. Dar între noi două a existat un fel de complicitate care nu se raporta la niciun barem de corectare, la nicio regulă“, povesteşte Irina.
(FOTO) Alături de profesoara sa, Adelina Venete. FOTO arhiva personală
„Am alte planuri decât olimpiadele“
Tânăra olimpică, aflată în pragul admiterii la facultate, spune că nu a căutat această performanţă şi nici nu a schimbat ceva în viaţa sa rezultatul obţinut. „Am participat mai mult din dorinţa de a le face o plăcere celor care m-au susţinut, care şi-au dorit, pentru mine, un rezultat bun, care au avut încredere în mine. Eu aveam şi am încă planuri care nu implică în niciun fel această olimpiadă, dar nu spun că nu mă bucur că participarea mi-a adus locul I“, spune Irina Ioniţă.
Liceana vrea să-şi continue studiile în Franţa, la Lyon. Facultatea unde speră să-şi aprofundeze cunoştinţele este cea de literatură franceză, iar la final, planurile olimpicei vizează stabilirea în Franţa, ţară care i-a devenit extrem de dragă şi unde s-a simţit ca acasă de câte ori a vizitat-o.
Pe lângă orele de franceză, Irina este pasionată şi de filosofie, pe care a descoperit-o anul acesta şi pe care şi-ar dori să o studieze, alături de literatură. „Timpul care îmi rămâne, şi care este, din păcate, din ce în ce mai puţin, îl dedic lecturilor mele şi oamenilor care îmi sunt dragi. În afară de oameni şi de cărţi, cred că nu mă interesează cu adevărat mare lucru“, spune olimpica.
Marcel Proust, în capul listei de lecturi
Literatura franceză o consideră copleşitoare prin diversitatea şi grandoarea ei. „În capul listei mele de lecturi l-aş pune, fără să ezit, pe Marcel Proust, care m-a fascinat prin sensibilitatea lui maladivă, prin sinceritatea trăirilor exprimate în fraze lungi şi muzicale. Îmi plac frazele lungi, atunci când sunt bine construite, îmi dau senzaţia de discurs continuu, armonios, senzaţia că timpul este al nostru, al cititorilor, şi al cuvintelor noastre. De pe lista mea de lecturi nu lipsesc Balzac, Baudelaire, Saint-Exupéry, care m-a învăţat că «nu vedem bine decât cu inima», confirmând astfel alegerile mele făcute din pasiune, Camus şi mulţi alţii“, spune cu pasiune Irina.
(FOTO) Irina, la Librăria Bastilia din Bucureşti. FOTO arhiva personală
De altfel, pasiunea pe care o pune în tot ceea ce face explică şi de ce Irina a făcut o alegere atipică pentru liceenii zilelor noastre, care se îndreaptă mai degrabă către engleză, limbă „la modă“ şi considerată cu mai multe perspective financiare: „Cei care au o pasiune pentru ceva nu-şi aleg să o aibă. Am încercat mereu să fiu sinceră cu mine, să-mi autoevaluez corect meritele şi lacunele. De aceea, nu am căutat niciodată să mă îndrept spre domenii mai «la modă», susceptibile de a atrage succesul sau de a mă face bogată! Am refuzat, de asemenea, să fac compromisuri care să mă desfiinţeze. Libertatea mea, la care ţin enorm, înseamnă, pe lângă posibilitatea de a alege între variantele care îmi sunt accesibile, posibilitatea de a acţiona conform principiilor pe care le consider dezirabile. Nu mă dezic de idei şi, cu atât mai puţin, de oameni în care cred pentru a obţine succesul. E ca şi cum ai încerca să urci la cer pe o scară de nisip – în ciuda voinţei tale, se va destrăma sub tine. Cel puţin, aşa văd eu compromisurile al căror scop este acela de a reuşi cu orice chip. Eu am crezut că limba franceză mă va face fericită, aşa că m-am ocupat cu asta“.
Face naveta în fiecare zi
Irina Ioniţă se trezeşte în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, la ora 5.00 dimineaţa. La 6.00 este pe peronul gării din Plopeni, iar la 7.00 este la şcoală. „E un program obositor, dar îmi place. În tren se citeşte aşa de bine! Nu mă plâng, deşi dorm destul de puţin. Întotdeauna găsesc ceva urgent de făcut la miezul nopţii, aşa că nu-mi mai rămân prea multe ore de somn“, spune liceana cu umor.
O povestioară cu un şoarece şi cuvântul „étrangères“
Irina Ioniţă a făcut o pasiune pentru limba franceză încă din clasa a V-a. „Îmi amintesc încă prima lecţie din manual, o scurtă bandă desenată, care se termina cu replica unui şoarece: «C’est utile de parler des langues étrangères». Nu mai ştiu cum, limbile străine îl scăpaseră din ghearele unui motan. Am citit-o şi recitit-o toată ziua, îmi plăcea cum suna cuvântul «étrangères», îi găseam o eleganţă aparte. Tot anul acela am învăţat pe de rost lecţiile înainte să le facem la oră“, povesteşte Irina.
Vă mai recomandăm
LISTA olimpiadelor internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei, pentru care se poate echivala cu nota 10, o probă scrisă de la Bac. Ministerul Educaţiei a publicat lista actualizată a olimpiadelor şi concursurilor internaţionale care pot fi echivalate cu o probă scrisă la Bacalaureat şi ai căror câştigători primesc burse de merit.
Bacalaureat 2015: calendarul examenului. Când se susţin probele la sesiunea din vară, cea din toamnă şi sesiunea olimpicilor. Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 a fost publicat de Ministerul Educaţie. Bacalaureatul din acest an începe cu proba orală la limba şi literatura română, programată pe 8 iunie, şi se termină pe 10 iulie cu afişarea rezultatelor finale.