UPDATE Carne de mici cu Salmonella livrată în mai multe magazine din ţară, din depozitul Kaufland Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micii cu salmonella au ajuns în mai multe magazine din ţară. FOTO Adevărul
Micii cu salmonella au ajuns în mai multe magazine din ţară. FOTO Adevărul

Un lot de carne de mici, despre care există suspiciuni că ar fi infestat cu Salmonella, a fost restras din magazinele Kaufland din mai multe judeţe din ţară. Carnea a fost livrată de o firmă din Piatra Neamţ la depozitul central Kaufland din Ploieşti şi, de aici, în reţeaua de magazine

După micii din carne de cal, Prahova este din nou în mijlocul unui scandal, de data aceasta a unui lot de mici despre care există suspiciuni că a fost infestat cu salmonella.

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Prahova au emis o alertă alimentară după ce au apărut suspiciuni că aproximativ 840 de kilograme de carne de mici este contaminată cu salmonella.

Suspiciunea a apărut la depozitul Kaufland din Ploieşti, din partea medicului veterinar însărcinat cu analizele probelor de alimente. Inspectorii DVS Prahova au trimis imediat probe la laboratorul din Bucureşti pentru „tipizare“.

Carnea de mici provine de la o firmă din Piatra Neamţ şi a ajuns la depozitul central Kaufland din Ploieşti, pentru a fi porţionată în caserole de un kilogram, iar de aici a fost distribuită în magazinele din 24 de judeţe din ţară.

Suspiciunea a dus la retragerea imediată a 200 de caserole din depozit şi instituirea unei alerte alimentare în punctele de distribuţie, pentru restul de 640 de kilograme de carne. Cantitatea a fost retrasă de la consum până la finalizarea analizelor de laborator.

Abia în urma centralizării de la nivel naţional, din întreaga reţea de magazine, se va stabili cu exactitate dacă şi ce cantitate a fost cumpărată de consumatori.

La producător şi distribuitor au fost demarate anchete pentru a fi lămurită sursa contaminării.

Punctul de vedere al ANSVSA

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au emis un comunicat de presă în legătură cu acest incident: „Conform Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, în cadrul controlului oficial, în data de 30.05.2013, au fost prelevate de la un depozit de produse congelate, 5 probe din carne  preparată “ mici”, produsă de o unitate de procesare a cărnii din judeţul Neamţ.

În urma analizelor de laborator efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA Prahova, în data de 7 iunie, s-a depistat prezenţa Salmonella spp. în probele analizate.

Conform procedurilor, tulpina de Salmonella spp izolată din probele de carne de mici a fost expediată către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti ISPV Bucureşti, pentru tipizare.

Imediat a fost declanşată alerta prin Sistemul de Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepţionat, în data de 29.04.2013, cantitatea de 840 de kg de carne preparată “mici”. Din această cantitate, până la data de 7 iunie, a fost livrată, în 23 de judeţe, o cantitate de 635 de kg.

La data controlului, au fost reţinute oficial în depozitele din judeţul Prahova 205 kg de produs, care se aflau în stoc.

De asemenea, DSVSA Prahova a notificat prin SRAFF, DSVSA din judeţele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanşat, la rândul lor, procedura de reţinere oficială.

Analizele pentru tipizarea Salmonella spp durează între 7 şi 10 zile.

Ancheta este în desfăşurare, iar rezultatele urmează a fi făcute publice după finalizare“.

Salmonella – cauze şi simptome

Potrivit sfatulmedicului.ro, salmonelioza sau salmoneloza este o boală infecţioasă provocată de o salmonella, bacterie Gram negativă care parazitează tubul digestiv al vertebratelor.

Salmonellozele, care prezintă numeroase varietăţi, sunt transmise pe cale digestivă, fie prin ingestia de apă, fie prin ingestia de alimente care conţin bacteria. În unele cazuri, bacteria este transportată pe hrană prin intermediul muştelor, plecând de la materiile fecale infectate; hrana mai poate fi infectată atunci când este manipulată de către purtători de salmonelle.

Salmonelozele afectează indivizii fie în cazuri izolate, fie iau forma unor epidemii. 

Simptomele variază după germenele responsabil: gastroenterită febrilă, care survine la 24-48 ore de la ingestia alimentului contaminat şi care este responsabilă de diaree şi de vărsături sau infecţia generalizată.

Pe aceeaşi temă

Lot de 1.500 de kilograme de mici de la Kaufland suspectat că ar conţine cal. Soţia patronului implicat în scandal lucrează la DSV Prahova

Micii de la Kaufland au conţinut carne de cal. 1.350 de caserole au fost consumate

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite