Mircea Dridea, „lupul“ care a învins Liverpool şi naţionala Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu poţi spune Petrolul fără să spui Mircea Dridea, nu poţi vorbi despre generaţiile de aur ale fotbalului românesc fără să spui şi Mircea Dridea. Unul dintre cei mai buni atacanţi ai României şi-a legat numele de o victorie memorabilă cu Liverpool şi victoria României în faţa naţionalei Franţei, în 1967. Este, şi acum, în primii zece golgeteri din toate timpurile ale Ligii întâi

În urmă cu fix 50 de ani, în 1963, la Ploieşti venea Cupa României, iar oraşul era în sărbătoare, aşa cum s-a întâmplat pe 1 iunie 2013. Era perioada de glorie a „lupilor galbeni“, campioni în 1958, 1959 şi 1966 şi câştigători ai Cupei în 1963.

Deloc întâmplător, performanţele se leagă de Mircea Dridea, fotbalistul care şi-a identificat întreaga activitate de jucător cu numele Petrolul, căruia a ajuns să-i fie sinonim. Născut la Ploieşti, a rămas fidel echipei timp de 20 de ani, iar alţi 15 i-a fost alături ca antrenor sau ca preşedinte de club.

La 15 ani, a venit la centrul de copii şi juniori de la Petrolul Ploieşti, iar generaţia sa avea să ajungă în finala pe ţară la juniori din 1955, pierdută contra Ştiinţei Cluj. Cu o intuiţie fără greş, peste doar un an, legendarul antrenor al ploieştenilor, Ilie Oană, i-a oferit şansa debutului în prima divizie.

De atunci, timp de 15 ani, Mircea Dridea a fost întruchiparea atacantului pur sânge. Avea intuiţie, plasament, forţă, detentă şi un impresionant joc de cap, de asemenea era un bun executant al loviturilor libere peste zid şi un excelent om de echipă, calităţi care l-au poziţionat în primii zece golgeteri din toate timpurile ale Ligii întâi, cu 142 de reuşite în 282 de jocuri.

Victoriile cu Liverpool şi naţionala Franţei

Cea mai notabilă experienţă la Petrolul a făcut, de altfel, şi înconjurul lumii. În 1966, la Ploieşti venea Liverpool, după un meci de 2-0 în Anglia. Mircea Dridea înscria golul de 3-1 şi dădea şansa Petrolului la un meci de baraj. Chiar dacă partida a fost pierdută, ulterior, clasa atacantului a fost confirmată, astfel, încă o dată.

Îmi amintesc că am avut o lovitură liberă, undeva pe la marginea terenului. La cât de bine băteam, colegii mei deja erau la jumătatea terenului, se pupau pentru gol, încă de dinainte să execut“, spunea Mircea într-un interviu pentru Adevărul.

image

Titlul din presa vremii despre victoria memorabilă împotriva celor de la Liverpool. FOTO arhive

Mircea Dridea a îmbrăcat de 18 ori şi tricoul echipei naţionale pentru care a înscris 8 goluri. A avut un debut fulminant sub comanda aceluiaşi Ilie Oană, în amicalul cu Polonia de la Varşovia, din 30 august 1959, când a marcat toate cele trei goluri ale României, victorioasă cu 3-2.

În 1967, la Paris, Dridea marca şi golul singurei victorii a României în Hexagon, în meciul contra naţionalei Franţei. „Pentru noi a fost un adevărat eveniment. Era o ieşire afară şi nu voiam să ne facem de râs. Nici nu-mi mai amintesc cum am marcat. Pentru mine a fost doar important că am făcut-o, puteam înscrie oricum“, a mai spus Mircea Dridea pentru Adevărul.

O viaţă sub culorile Petrolului

Ultimul meci la naţională l-a jucat la Zürich, în dezastrul care a declanşat schimbul de generaţii la naţională. România a pierdut atunci cu 7-1 contra Elveţiei, „o pată pe palmaresul nostru internaţional“, după cum a fost denumită acea partidă de către fostul golgheter al ţării.

Iar ultimul său meci ca fotbalist l-a susţinut în penultima etapă a campionatului 1970-1971, când Petrolul a întâlnit CFR Timişoara pe teren propriu.

După ce şi-a pus „ghetele în cui“, a rămas sub aceleaşi culori galben-albastre căruia le-a fost fidel atât de mult timp. A fost numit iniţial antrenor al echipei de tineret, apoi antrenor secund şi în cele din urmă antrenor principal dar numai pentru o scurtă perioadă, în returul ediţiei 1973-1974, când formaţia prahoveană a retrogradat în a doua divizie, fapt care a condus la schimbarea sa din funcţie.

image

Mircea Dridea, în prezent, alături de copiii care vin să vadă stadionul din Ploieşti şi cărora fostul mare fotbalist le ţine „lecţii“ de istorie a clubului. FOTO fcpetrolul.ro

Cea mai notabilă performanţă la Petrolul rămâne promovarea echipei din eşalonul secund în 1982, dar devotamentul faţă de acest club l-a ţinut aproape pe Mircea Dridea atât ca antrenor cât şi ca preşedinte de club. Marea dragoste pentru fotbal continuă să-l macine. La 76 de ani, Mircea Dridea este arbitri şi vicepreşedinte în Comisia de disciplină a Federaţiei Române de Fotbal.

Mircea Dridea

Data naşterii: 7 aprilie 1937, Ploieşti
A evoluat doar la Petrolul
Post: atacant central
- A marcat 142 de goluri în 282 de meciuri în Liga 1
- A câştigat 3 titluri şi o Cupă a României
- A bifat 18 selecţii la echipa naţională pentru care a înscris de 8 ori

Mai puteţi citi

FOTO VIDEO Cupa României a fost expusă la Ploieşti. Fanii vin ca la pelerinaj, pentru a atinge trofeul

VIDEO Iulian Bădescu, primarul Ploieştiului, a explicat cum va achita prima de 3 milioane de euro pentru performanţele echipei Petrolul

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite