Revine parada de la Simfonia Lalelelor. Copii de grădiniţă, puşi să defileze în frig şi îmbrăcaţi sumar în faţa oficialităţilor la Piteşti
0Vineri 12 aprilie, la Piteşti a început a 42-a ediţie a Simfoniei Lalelelor, cea mai mare expoziţie florală din România. Deşi vremea a fost una foarte rece, temperatura nedepăşind opt grade Celsius, sute de copii de grădiniţă şi elevi au fost puşi să defileze îmbrăcaţi foarte sumar şi tremurând de frig în faţa a numeroşi oficiali, care au stat la o tribună.
În prima parte a paradei au fost puşi să defileze îmbrăcaţi sumar, doar în tricouri sau cămăşi şi pantaloni sau fustiţe, sute de copii de grădiniţă. Parada copiilor de grădiniţă şi a elevilor în faţa oficialilor a durat aproape o jumătate de oră. Iar acesta nu a fost singurul moment delicat.
La un moment dat, mai multe majorete au dansat minute în şir îmbrăcate doar în tricouri cu mânecă scurtă şi fustiţe. Asta în timp ce sutele de oficiali prezenţi, în frunte cu vicepremierul Ana Birchall, aveau paltoane, haine groase sau sacouri.
Pe niciunul dintre cei prezenţi pe podium nu i-a deranjat faptul că sute de copii tremurau de frig, oficialii, în majoritate covârşitoare de la PSD, mulţumindu-se să aplaude şi să zâmbească. În total, cu tot cu pregătiri, micuţii, unii dintre ei veniţi de la ora 9 dimineaţa, au stat în frig mai bine de patru ore.
Mai trebuie spus că pe podiumul amenajat în faţa Primăriei Piteşti s-au înghesuit zeci de politicieni locali, unii dintre ei băgându-se în faţa în detrimentul ambasadorilor invitaţi. La un moment dat, ambasadoarea Nigeriei s-a trezit că nu mai are loc pe podium, stând minute în şir undeva în spate. Primarul unei comune din Argeş i-a cedat în cele din urmă locul său.
Parada copiilor, ce a ridicat numeroase controverse, în special anul trecut, este organizată din 2003.
Deşi Sorin Apostoliceanu, viceprimarul Piteştiului, declarase în perioada cât a fost primar interimar că va fi desfiinţată acea tribună comunistă pentru oficialităţi de la Simfonia Lalelelor, odată întors în funcţie, primarul Cornel Ionică a hotărât că tribuna-cu toate că a fost criticată în 2018 în toată ţara-va rămâne. ”Cum poate un ambasador să vadă parada copiilor dacă e buluc în faţa Primăriei? Dacă vine un ambasador, trebuie să pui ceva sub el, o cărămidă, o bordură”, este explicaţia hilară a primarului Cornel Ionică.
La ediţia de anul trecut a Simfoniei Lalelelor, copii de grădiniţă au fost puşi să defileze în faţa premierului Dăncilă şi a sute de oficiali pe ritmuri de fanfară. O gimnastă de 3 ani a stat chiar în cap în faţa prim-ministrului. Crainicul evenimentului a anunţat fiecare grădiniţă participantă, iar copiii, unii dintre ei neavând mai mult de patru ani, au defilat în faţa oficialilor, alături de premierul Viorica Dăncilă fiind printre alţii Carmen Dan-ministrul Administraţiei şi Internelor şi Graţiela Gavrilescu-ministrul Mediului.
Numeroşi copii îmbrăcaţi foarte sumar, deşi vremea de afară nu a fost una călduroasă, au fost puşi şi în 2018 să danseze sau să facă gimnastică în faţa premierului Viorica Dăncilă.
Peste 200 de expozanţi din toată ţara
Copii puşi să defileze îmbrăcaţi sumar la Simfonia Lalelelor
La ediţia din acest an a Simfoniei Lalelelor, printre invitaţi au fost Ludovic Orban-preşedintele PNL, europarlamentarul Gabriela Zoană, deputatul Cătălin Rădulescu, precum şi ambasadorii din Cuba, Belarus, Argentina, Palestina şi Nigeria. La Simfonia Lalelelor, eveniment ce ţine până pe 14 aprilie, sunt prezenţi peste 200 de expozanţi din toată ţara şi sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori, intrarea la expoziţie fiind liberă.
Parada preşcolarilor şi a elevilor în faţa unui podium, unde sunt prezenţi anual invitaţi din ţară şi străinătate şi politicieni de la toate partidele, este intitulată „Parada Florilor” şi a fost iniţiată pentru prima oară în 2003 de Tudor Pendiuc, pe atunci primar al Piteştiului, după ce acesta a văzut în Olanda, la Tynaarlo, o paradă a carelor alegorice florale pe care a adaptat-o, adăugând şi defilarea copiilor în faţa oficialităţilor.
Istoria Simfoniei Lalelor a început în 1972. Pe 27 noiembrie 1972, la Piteşti au ajuns de la Arad - de la un floricultor amator pe nume Weill Alois - şi din Piaţa de Flori de la Oradea, 3.000 de bulbi de lalele şi 100 bulbi de zambile, cumpăraţi pentru a fi plantaţi în centrul urbei.
“În primăvara anului 1973 aceştia au înflorit - a fost debutul floricultorilor şi peisagiştilor piteşteni privind cultura florilor bulboase în zonele verzi. Achiziţionarea de bulbi şi bulbili a continuat şi în următorii ani, 1975-1976, ajungându-se la un număr de 58.000 lalele, 1.000 narcise, 1.000 muscari, 100 crocus şi 250 zambile (…). S-a reuşit a se planta o colecţie de lalele provenită de la Eforie Nord cuprinzând 58 de soiuri din toate grupele floricole, în aşa fel ca înflorirea lor să înceapă la 20 martie şi să se termine în jurul datei de 20 mai", precizează Mircea Pungoci, unul dintre fondatorii Simfoniei Lalelelor. Prima ediţie a Simfoniei Lalelelor a fost în 1978.