Cum s-a stins conflictul dintre Mitropolia Moldovei şi clericii care îl ameninţau pe ÎPS Teofan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teofan a fost avertizat că nu va mai fi pomenit la slujbe din cauză că a semnat documentele Sinodului din Creta FOTO Adevărul
ÎPS Teofan a fost avertizat că nu va mai fi pomenit la slujbe din cauză că a semnat documentele Sinodului din Creta FOTO Adevărul

Conflictul dintre clericii şi credincioşii din Moldova, revoltaţi de prevederile Sinodului din Creta, şi ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pare să se stingă. Pe de o parte, clericii nu au întrerupt pomenirea superiorului canonic şi, pe de altă parte, mitropolia nu a luat încă măsuri împotriva contestatarilor.

Conflictul din interiorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) pare să se stingă în linişte, fără nicio consecinţă asupra celor implicaţi. Cu toate că în documentul „Scrisoare deschisă către arhiereii care au semnat în Creta”, transmis MMB pe 11 august, cei opt autori precizau că, dacă în termen de 10 zile nu vor primi un răspuns adecvat din partea ÎPS Teofan, nu-l vor mai pomeni la slujbe, clericii nu au recurs la această măsură.

Preoţii de mir şi monahii din Moldova nu au renunţat să-l pomenească la slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, chiar dacă acesta nu s-a dezis de Sinodul din Creta, de documentele semnate în cadrul acestuia şi nici de ecumenism, aşa cum i se cerea în scrisoarea deschisă.

Pe de altă parte, nici MMB nu a recurs la măsuri împotriva celor opt iniţiatori ai scrisorii, ci s-a rezumat doar la câteva precizări scrise într-un comunicat de presă asupra neînţelegerilor din documentul „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine” aprobat cu ocazia Sinodului din Creta. 

„Mitropolia nu intenţionează să riposteze şi să ia măsuri imediate împotriva celor opt semnatari. Deocamdată se poartă un dialog cu aceste persoane, se explică anumite aspecte care au provocat neînţelegeri din documentele Sinodului din Creta şi se aşteaptă recuperarea lor. Până în prezent ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, nu a fost întrerupt de la slujbe. Nu ni s-a comunicat din teritoriu nicio situaţie de acest fel. Dacă se va ajunge aici şi dacă cei care au iniţiat acest demers vor continua în acelaşi spirit nepotrivit, sigur că MMB va lua o serie de măsuri, conform canoanelor bisericeşti”, a precizat părintele Marian Timofte, vicar administrativ al MMB.

Potrivit reprezentanţilor mitropoliei, mare parte din cele 4.500 de semnături anexate documentului ar fi fost adunate într-o manieră neadecvată. Conform MMB, în prezent, se poartă discuţii cu cei opt iniţiatori, unii dintre ei retrăgându-şi deja semnătura de pe scrisoarea deschisă întrucât au constatat că nu au fost informaţi corect asupra celor transmise ÎPS Teofan.

„Nu pot aprecia cât la sută din semnăturile anexate scrisorii au fost strânse după ce oamenii au fost informaţi corect, dar pot spune că majoritatea credincioşilor nu au ştiut ce semnează. Unii au fost întrebaţi dacă vor să rămână în continuare creştini-ortodocşi şi sigur că au spus «da!» şi au semnat”, a mai arătat părintele Marian Timofte.

Primul semnatar care a anunţat MMB că nu a avut cunoştinţă de fragmentul de scrisoare în care se menţionează intenţia de a opri pomenirea superiorului canonic a fost chiar preotul al cărui nume apare primul pe lista anexată documentului. Ieroschimonahul Simeon Zaharia, cel mai bătrân duhovnic de la Mănăstirea Sihăstria din Neamţ, a anunţat MMB imediat după apariţia scrisorii în mediul public faptul că nu a fost informat corect asupra conţinutului scrisorii. Referitor la precizarea ieroschimonahului care a fost anexată de MMB într-un comunicat de presă iniţiatorii conflictului au menţionat că ar fi, de fapt, punctul de vedere al mitropoliei şi nu al preotului Simeon Zaharia.

„ În legătură cu aceste anexe, precizăm că noi îl cunoaştem foarte bine pe părintele Simeon, ştiind care sunt convingerile sale legate de ecumenism şi de sinodul din Creta, ca unii ce am discutat în repetate rânduri cu Preacuvioşia Sa despre aceste lucruri. În niciun caz Părintele Simeon nu ar fi formulat şi transmis fiilor duhovniceşti un astfel de mesaj din propria iniţiativă. Ţinând seama că în comunicat se aminteşte că părintelui i s-au cerut «precizări», luând în calcul şi vârsta înaintată a Preacuvioşiei Sale, nu putem exclude posibilitatea ca textele celor două scrisori să nu fi fost redactate personal de către Părintele Simeon, ci de altcineva, care să i le fi adus la cunoştinţă şi să i le fi înaintat spre semnare. De altfel, textele susţin integral punctul de vedere al MMB”,  se arată într-un comunicat de presă emis pe 22 august de iniţiatorii scrisorii de avertisment care a ajuns la MMB. 

Sursa neînţelegerilor care au apărut în sânul BOR este Sfântul şi Marele Sinod Panortodox care a avut loc în Creta în perioada 17-26 iunie 2016. Participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, dar mai ales semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri, a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“.

Citeşte şi:

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Conflictul preoţi vs Mitropolia Moldovei, în stand-by: „Noi ţinem la ierarhul nostru şi am cerut un dialog“

VIDEO Mitropolitul Teofan, reţinut de enoriaşi hotărâţi la ieşirea din biserică: „Ne-aţi unit cu toţi sataniştii“

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite