Ziua de 1 Mai în Hunedoara anilor 1950: oraşe împodobite de sărbătoare şi zeci de mii de oameni aduşi la defilare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua de 1 mai, în Hunedoara anilor 1950.
Ziua de 1 mai, în Hunedoara anilor 1950.

Drumul Socialismului, ziarul local din Hunedoara anului 1953, acorda în paginile sale o mare însemnătate zilei de 1 mai. Manifestaţiile din Hunedoara, Valea Jiului şi Deva, la care participau zeci de mii de oameni, erau descrise cu entuziasm.

Oraşul Petroşani a îmbrăcat haine de sărbătoare, relatau ziariştii de la Drumul Socialismului, în mai 1953.

„Flamurile roşii şi tricolore flutură lin în adierea zefirului de Mai; nenumăratele lozinci şi portrete strălucesc în bătaia primelor raze ale dimineţii. Pe străzi e animaţie din ce în ce mai mare, iar trenurile şi maşinile aduc necontenit solii localităţilor Văii Jiului, care vin să-şi strângă încă o dată rândurile cu ocazia măreţei sărbători de 1 Mai. Se aud sunetele fanfarelor care se apropie, postându-se în faţa tribunei. Din depărtare se zăreşte o pădure de flamuri roşii şi tricolore. Coloana de pionieri care descinde demonstraţia purtând portretele marilor dascăli ai omenirii şi ai conducătorilor partidului nostru trece în sunete de trâmbiţe şi răpăit de tobe, fluturând batiste roşii. Urmează apoi coloana minerilor de la Aninoasa, Lupeni, Vulcan, Petrila, Lonea, Cimpa şi alături de ei, muncitorii constructori. Pe piepturile unora dan cei ce trec prin faţa tribunei strălucesc ordine şi medalii, semn al muncii lor eroice ; sunt ortacii lui Kjopetan, ai lui Bartha, Vizi — mândria minerilor ţării noastre”, relatau reporterii de la Drumul Socialismului.

40.000 de oameni la defilări
În oraşul Hunedoara, informa „Drumul Socialismului”, zeci de mii de oameni participau la mitingul din 1 mai 1953. „Hunedoara — vestita cetate a fontei şi oţelului — avea în dimineaţa zilei de 1 Mai un aspect sărbătoresc deosebit. Pe frontispiciile clădirilor erau aşezate, între drapele roşii şi tricolore, ghirlande de flori şi verdeaţă, tablourile conducătorilor Partidului Comunist a Uniunii Sovietice, ai partidelor comuniste şi muncitoreşti frăţeşti, precum şi ale conducătorilor Partidului Muncitoresc Român. În piaţa Libertăţii din centrul oraşului străjuia tribuna drapată în roşu. Aproape 40.000 de oameni ai muncii, tineri şi elevi au luat parte la marele meeting ce a avut loc pe arena sportivă, din apropierea Oraşului Muncitoresc. Constructorii Hunedoarei noi au ascultat cuvân tarea tovarăşului Aiexe Augustin, care a adus salutul Comitetului Central al Partidului nostru iubit şi a Guvernului. Meetingul a luat sfârşit cu intonarea Internaţionalei”, scriau ziariştii de la Drumul Socialismului.

hunedoara

Deva, împodobită de sărbătoare
Zeci de mii de oameni participau la defilări, în Deva anului 1953. „Deva — capitala regiunii noastre — s-a împodobit cu flamuri, ghirlande şi portrete ale clasicilor mişcării internaţionale şi ale conducătorilor ei. Ascultând cuvântul tovarăşului Cotoţ Ioan, prim-secretar al Comitetului regional de partid Hunedoara, participanţii la meetig au manifestat prin aplauze şi urale repetate dragostea faţă de marea Uniune Sovietică, faţă de marele partid a lui Lenin şi Stalin — conştiinţa omenirii, stegarul nebătut al păcii şi progresului”, informau ziariştii. Demonstraţia a fost deschisă de un grup de ploneri şi sportive, care purtau drapele roşii. „Au urmat apoi bravii muncitori ai Complexului C.F.R. Simeria, care au întâmpinat ziua de 1 Mai cu planul îndeplinit şi depăşit şi cu realizări de economii de peste 50.000 lei, rezervele de muncă, minerii, sindicatele, şcolile şi carele alegorice”, scria Drumul Socialismului.

hunedoara

Vă recomandăm şi:

Primul ambasador al SUA care a vizitat Hunedoara în comunism: americanul plimbat prin castel şi combinat a rămas uimit de sporul populaţiei

În martie 1972, la un deceniu după ce primise vizita liderului URSS Nikita Hruşciov, oraşul Hunedoara a fost gazdă, pentru o zi, a ambasadorului american Leonard Carpenter Meeker (1916 – 2014). Autorităţile locale s-au mobilizat pentru a-i face vizita cât mai plăcută.

Mitul oţelarului Ştefan Tripşa, eroul Muncii Socialiste pe care comuniştii l-au transformat într-un personaj fabulos

Ştefan Tripşa a fost unul dintre cele mai cunoscute personaje din trecutul comunist al Hunedoarei. A devenit celebru în anii 1960, după ce a primit titlul de Erou al Muncii Socialiste – RPR, pentru performanţele sale în Oţelărie. În anii 1960, noul erou stahanovist a fost răsfăţatul presei, al publiciştilor şi al autorităţilor, care l-au transformat într-un oţelar legendar, cu calităţi fabuloase.

Locul în care însemnele comunismului sunt păstrate cu sfinţenie. „Secera şi Ciocanul“ şi stema României socialiste din stadionul aflat în curtea bisericii

Stema României socialiste şi „Secera şi ciocanul“ au fost păstrate la loc de cinste pe clădirea unuia dintre cele mai ciudate stadioane din România: arena comunei Ghelari, o aşezare cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru bogăţia zăcămintelor de fier.

Dramele celor care şi-au căutat salvarea în scrisori trimise lui Nicolae Ceauşescu. Cum erau urmăriţi, pedepsiţi şi transformaţi în „elemente duşmănoase“

Autorităţile comuniste şi conducerea de partid au privit ca adevărate ameninţări cele mai neînsemnate cereri adresate lui Nicolae Ceauşescu în scrisorile trimise de oamenii nemulţumiţi în anii `70. Potrivit documentelor păstrate la Arhivele Naţionale din Judeţul Hunedoara, în acea perioadă zeci de hunedoreni au avut de suferit de pe urma epistolelor pe care le-au trimis liderului comunist.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite