Restaurarea Cetăţii Devei a ajuns la final. Primăria pregăteşte încă un proiect pentru monumentul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei va reintra în circuitul turistic, după finalizarea proiectului european. FOTO: Daniel Guţă.
Cetatea Devei va reintra în circuitul turistic, după finalizarea proiectului european. FOTO: Daniel Guţă.

Cea mai mare parte a lucrărilor de restaurare a incintelor II şi III din Cetatea Devei a fost realizată, potrivit reprezentanţilor Primăriei Deva. Administraţia locală pregăteşte un nou proiect care vizează reabilitarea incintei interioare a monumentului istoric, pentru care speră să obţină finanţare de la Uniunea Europeană.

Proiectul de reabilitare a incintelor II şi III din Cetatea Devei a ajuns la final. Aproape 90 la sută din lucrările programate pentru acest an au fost realizate, iar cele mai multe dintre schelele care au acoperit monumentul istoric au fost debarasate.

Astfel, Cetatea Devei se dezvăluie vizitatorilor ca un monument „albit”, ce pare pe alocuri rezidit din temelii. Accesul cu telecabina este permis turiştilor, dar cei care vor să urce pe jos la cetate mai au de aşteptat, până la finalizarea proiectului.

Fortăreaţa a rămas deocamdată în şantier, dar până la sfârşitul anului lucrările la cele două incinte vor fi încheiate. Proiectul de reabilitare a zonei cetăţii are o valoare de 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar de la bugetul local au fost atribuiţi 13 milioane de lei.

Proiect nou pentru cetate
„În perioada imediat următoare angajaţii primăriei vor începe să lucreze la proiectul ce vizează restaurarea incintei I a Cetăţii Devei. De acest proiect se va ocupa un colectiv din cadrul primăriei: direcţie tehnică, arhitect şef, cei de urbanism, serviciile de cadastru, programe şi dezvoltare. Trebuie să fim pregătiţi şi din punct de vedere al mediului şi din punct de vedere al descoperirilor arheologice, ca lucrările la incinta I să înceapă anul viitor”, a precizat astăzi primarul Devei, Petru Mărginean.

Cetatea Devei

Administraţia locală din Deva speră să obţină o nouă finanţare de la Uniunea Europeană, prin programele de fonduri structurale, pentru un nou proiect care vizează Cetatea Devei. Reabilitarea incintei interioare a monumentului istoric este estimată la şase milioane de lei. În anii trecuţi au avut loc lucrări de restaurare a incintei, finanţate din fonduri de la bugetul local, însă rezultatul proiectului nu a fost mulţumitor.


Vă recomandăm şi:

Misterul sfinţilor care vegheau asupra oraşului Deva de pe Dealul Cetăţii          

Unul dintre locurile cele mai misterioase ale municipiului Deva se numeşte „La sfinţi”. Este o stâncă a dealului pe care a fost ridicată cetatea medievală Devei, pe care în trecut fuseseră ridicate trei statuete ale unor sfinţi catolici. Statuetele nu au rezistat trecerii timpului, iar ultima dintre ele a fost doborâtă înainte de 1989.

FOTO Castelul bântuit, cetatea infestată de vipere. Cum au descris vedetele Travel Channel excursia în Hunedoara          

Realizatorii seriei de documentare Ghost Adventures, difuzată de Travel Channel, au dedicat un episod special Castelului Corvinilor din Hunedoara, care va fi prezentat de postul TV în seara de Halloween.

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului         

Un publicist şi geolog englez a dezvăluit într-un jurnal de călătorie apărut în Londra, în 1862, cât de mare a fost şocul primelor sale întâlniri cu comunităţile de ţigani care locuiau în tabere de corturi pe malul râurilor Mureş şi Strei şi la marginea orăşelelor hunedorene ale secolului XIX.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite