Marcel Lapteş şi Mircea Lac au devenit cetăţeni de onoare ai municipiului Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj. Mircea Lac (stânga - foto: Primăria Deva) şi Marcel Lapteş (dreapta - foto: pagina personală de Facebook)
Colaj. Mircea Lac (stânga - foto: Primăria Deva) şi Marcel Lapteş (dreapta - foto: pagina personală de Facebook)

Profesorii Marcel Lapteş şi Mircea Lac au primit, miercuri, titlul de cetăţeni de onoare ai municipiului Deva, în semn de apreciere pentru activitatea lor.

Profesorii Marcel Lapteş şi Mircea Lac au primit, miercuri, titlul de cetăţeni de onoare ai municipiului Deva.

Mircea Lac decriptează hieroglifele românismului

Profesorul Rusalin Işfănoni a devenit cetăţean de onoare. Şi-a dedicat întreaga viaţă promovării Ţinutului Pădurenilor

Marcel Lapteş s-a născut la 28 iulie 1942. Este profesor, etnolog, publicist, etnograf şi scriitor. De peste patru decenii studiază profilul complex al culturii populare hunedorene, desfăşurându-şi activitatea în domeniul etnologic, antropologic şi folcloric. Marcel Lapteş este autorul a peste 40 de recenzii de cărţi, cronici literare, biografii şi articole de etnografie şi folclor în publicaţii locale şi naţionale. A organizat expoziţii de artă populară hunedoreană în zeci de localităţi, a informat Primăria Deva.

Mircea Lac s-a născut la 19 iulie 1945. A pornit în carieră ca şi învăţător, apoi profesor. În anul 1975, profesorul Mircea Lac a înfiinţat clasa de „Artă tradiţională” în cadrul Liceului Pedagogic din Deva. În ultimii ani din cariera sa profesională a fost profesor la Palatului Copiilor din Deva, până în anul 2009, când s-a pensionat. A iniţiat elevii în arta lemnului, a gravării acestuia, în confecţionarea tiparelor de piatră, turnarea cositorului şi a alamei, în confecţionarea podoabelor de port după procedee similare pădurenilor Hunedoarei, în pictură pe lemn şi sticlă, măşti populare, ouă încondeiate etc. Împreună cu elevii pe care i-a modelat să iubească arta şi frumosul a participat la numeroase evenimente, expoziţii şi festivaluri naţionale şi internaţionale. Mircea Lac este membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei neguvernamentale şi nonprofit ,,Obârşii” care are drept scop promovarea patrimoniului culturii populare în rândul tinerilor din România şi al ţărilor Uniunii Europene, a informat Primăria Deva.

Mircea Lac - „tezaur viu”

În 2018, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a acordat titlul onorific de Tezaur Uman Viu profesorului Mircea Lac. „În cei 50 de ani de activitate în domeniu, Profesorul Mircea Lac a realizat expoziţii cu obiecte tradiţionale şi artizanale în toată lumea. De asemenea a reuşit, împreună cu elevii săi, să obţină premii importante la zeci de concursuri naţionale şi internaţionale de artă populară reprezentând cu onoare atât judeţul Hunedoara cât şi instituţia noastră”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara. Mircea Lac este unul din pasionaţii care toată viaţa au decriptat poveştile ascunse în formele culturii populare. „O simplă furcă de tors lâna poate spune povestea tulburătoare a urcării sufletului la cer după moarte. Trecerea în nefiinţă, parcurgerea celor nouă ceruri, reprezentată de tot atâtea discuri solare şi în final tema ramurei de pin sinonimă cu raiul sunt sculptate în multe obiecte. Tot o furcă de tors, cu simbolul viril al capului de taur stilizat pe ea, poate fi declaraţia de dragoste a unui bărbat pentru femeia iubită. Este doar un exemplu”, relata Mircea Lac, într-un interviu acordat adevarul.ro.

Potrivit acestuia, mulţi din artiştii contemporani care mai lucrează artă populară nu mai ştiu care este mesajul formelor pe care le cioplesc în lemn. „Mesajul se pierde şi acesta este unul din pericolele de bază care ne pândeşte. Golirea artei populare de spiritul care a creat-o”, mai spunea Mircea Lac.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mircea Nistor va fi cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara. Ce performanţe a avut profesorul de info-fizică

Taragotistul Pera Bulz, “tezaur uman viu al UNESCO”, a devenit cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara

Istoricul Vasile Ionaş a fost propus post-mortem pentru titlul de cetăţean de onoare al municipiului Deva

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite