Taragotistul Pera Bulz, “tezaur uman viu al UNESCO”, a devenit cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pera Bulz. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Pera Bulz. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Consiliul Judeţean Hunedoara i-a acordat muzicianului Pera Bulz titlul de cetăţean de onoare al judeţului. Pera Bulz este unul dintre cei mai renumiţi taragotişti din România.

Pera Bulz (70 de ani) a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara, în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni în sala mare a Consiliului Judeţean Hunedoara. Taragotistul din Vaţa de Jos a fost recompensat astfel, simbolic, pentru contribuţia adusă în domeniul culturii, prin muzica creată.. Pera Bulz a avut o carieră artistică impresionantă, fiind unul dintre puţinii români declaraţi „tezaur viu“ de UNESCO. De-a lungul anilor, le-a cântat tuturor preşedinţilor României şi a adus muzica populară pe toate continentele.

Pera Bulz duce o viaţă simplă, pe care o împarte între familie, agricultură şi muzica populară şi spune că s-a născut în aceeaşi casă din Vaţa de Sus unde s-a născut şi părintele Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. Hunedoreanul a descoperit taragotul în vremea copilăriei, după ce a învăţat să cânte la alte instrumente de muzică populară: clarinetul şi vioara. La 14 ani a intrat în primul taraf al satului Vaţa, înfiinţat de învăţătorul din sat.

Cu timpul, Pera Bulz s-a impus în fruntea tarafului prin talentul său. Rapsozilor din Hunedoara li s-a dus vestea încă din primii ani ai regimului lui Nicolae Ceauşescu, taraful din care făceau parte la un moment dat 50 de artişti fiind cel cu care fostul preşedinte comunist era întâmpinat în vizitele pe care le făcea în judeţul Hunedoara. Taragotul la care cântă Pera Bulz are, de asemenea, o poveste specială: este vechi de peste 100 de ani şi se află în posesia artistului de aproape 50 de ani.


Vă recomandăm şi:

O poveste din Ţinutul Pădurenilor. Satul în care lăzile de zestre ascund comori

Departe de agitaţia oraşelor, sătenii din Arănieş, unul dintre cele mai mici sate ale Hunedoarei, au păstrat tradiţii vechi de secole. Deşi nu se mai adună în număr mare la sărbători şi nu mai poartă, decât cu ocazii rare, costumele pădureneşti, lăzile lor de zestre au rămas ticsite de obiecte de artă populară, comorile lor cele mai de preţ.

FOTO Angela Similea, Ion Dichiseanu, Maria Ciobanu şi alţi artişti români iubiţi sunt prezenţi într-o colecţie foto rară

Asociaţia Liviu Oros deţine o colecţie de fotografii inedite, în care alături de umoristul hunedorean Liviu Oros (decedat în 1986

FOTO Imagini inedite cu Nadia Comăneci, într-o vacanţă din vremea copilăriei fostei gimnaste

Cea mai iubită gimnastă din istorie, Nadia Comăneci, este înfăţişată în mai multe fotografii realizate de prieteni, în care apare alături de colegele ei şi de artistul de comedie Liviu Oros (decedat în 1986, într-un accident).

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite