Escrocherii la rang de artă: au înfiinţat firme fantomă pentru a înşela persoane aflate în căutarea unor joburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre inculpaţi, la ieşirea din arest. IPJ Hunedoara.
Unul dintre inculpaţi, la ieşirea din arest. IPJ Hunedoara.

Doi tineri, soţ şi soţie, au fost puşi sub învinuire după ce au creat o schemă complexă prin care au reuşit să înşele cel puţin 14 persoane aflate în căutarea unor locuri de muncă. Victimele erau convinse că au fost angajate ca directori zonali şi agenţi de vânzări şi erau puse să plătească garanţii pentru a folosi maşini de serviciu, însă nici autoturismele, nici joburile nu existau.

Poliţiştii hunedoreni au investigat un caz mai puţin obişnuit de escrocherie: un cuplu de tineri din Sibiu a creat o reţea prin care escroca persoane din întreaga ţară, care îşi căutau locuri de muncă pe Internet. La sfârşitul anului trecut, cei doi au înfiinţat o companie care funcţiona doar în acte. Societatea a fost creată în vremea în care bărbatul se afla în închisoare. A fost ajutat de soţia lui, aflată în libertate, dar şi de colegul său de celulă, condamnat pentru înşelăciune.

Firme fictive, directori angajaţi în fals

Învinuiţii au angajat apoi nouă directori regionali în mai multe judeţe din ţară, printre care şi Hunedoara, cărora le-au cerut să facă recrutări de personal. Comunicarea cu aşa-zişii directori avea loc telefonic sau pe Internet, astfel încât aceştia nu cunoşteau cine sunt persoanele care i-au angajat. Câteva zile mai târziu, directorii zonali recrutaţi şi-au îndeplinit sarcinile de a găsi la rândul lor agenţi de vânzări pentru electrocasnice şi pentru materiale de construcţii.

„Pentru a asigura credibilitatea acţiunii de recrutare, angajatorii făceau rezervări la hoteluri de minimum 4 stele precum şi o comandă de autoturisme, astfel încât în eventualitatea în care directorul ori candidaţii ar fi dorit să verifice veridicitatea celor arătate, să poată avea confirmarea existenţei societăţii. Ulterior selectării personalului, celor aleşi li se întocmea contract de muncă semnat şi stampilat de directorul zonal. Cu această ocazie, aceştia depuneau într-un cont suma de 200 de euro cu titlu de garanţie pentru autoturismul de serviciu, bani pe care urmau să-i recupereze în prima lună de angajare. Victimele realizau că au fost înşelate, după ce depuneau banii în conturile indicate”, a precizat Adriana Voina, purtătoarea de cuvânt a IPJ Hunedoara.

Momiţi cu maşini de serviciu

Mai mulţi păgubiţi, dar şi unele dintre persoanele angajate în fals ca directori regionali de vânzări, au depus plângeri după ce au constatat că planul în care au fost incluşi este de fapt o escrocherie.
„Prejudiciul în urma înşelăciunii a fost stabilit la 12.600 de lei. Suspecţii acţionau pe principiul de a înşela mai multe persoane cu sume relativ mici, de 200 de euro. Doi dintre membrii grupului infracţional, respectiv fostul deţinut eliberat recent din închisoare şi soţia sa au fost reţinuţi şi au primit măsura preventivă de a nu părăsi localitatea”, a declarat Ovidiu Illeş, ofiţer în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Ancheta este în desfăşurare, iar poliţiştii susţin că s-ar putea ca numărul păgubiţilor înşelaţi cu oferte de muncă să fie mult mai mare.

Vă recomandăm şi:

FOTO Cine este Orlando Suceveanu, „borfaşul” arestat pentru violarea şi jefuirea unei tinere de 24 de ani

FOTO Cazul tinerei sechestrate şi batjocorite: cine sunt violatorii şi cum obţineau bani în numele copiilor bolnavi

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite