VIDEO Mărmureanu: „Un cutremur major este posibil să se întâmple în 2040 sau spre sfârşitul secolului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a oferit această informaţie în cadrul unui simpozion ştiinţific care a avut loc joi la Adjud.

De la începutul anului s-au înregistrat în zona Vrancea peste 80 de cutremure, dintre care patru cu o intensitate mai mare de patru grade pe scara Richter. Cu toate acestea, profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului ne linişteşte şi spune că un cutremur foarte mare nu este posibil în perioada imediat următoare.

Deşi nu este adeptul predicţiilor, pentru că nu s-a inventat în lume şi nici nu va fi posibil să se inventeze un sistem privind aflarea din timp a unui seism, specialiştii în seismologie se bazează în estimarea cutremurelor pe calculele istorice, care arată pentru zona Vrancea că seisme de mare intensitate au avut loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani sau 102 ani.

„Un cutremur de mare adâncime poate avea loc şi odată la 200 de ani. Există în prezent o variantă a unui cutremur foarte puternic care s-ar putea produce către sfârşitul secolului XXI, dar poate să fie şi mai devreme, adică prin 2040-2050. Oricum, Vrancea se va rupe cândva. Nimeni nu a putut previziona vreodată un cutremur. Japonezii au cheltuit miliarde de dolari, au făcut 1200 de găuri de mare adâncime, la 1200 de metri, au adus aparatură şi s-au uitat la ele, pentru că tot nu au aflat când vine cutremurul”, a declarat azi profesorul Gheorghe Mărmureanu, cu ocazia unui simpozion ştiinţific desfăşurat la Adjud, în judeţul Vrancea.

image

Potrivit acestuia, specificul cutremurelor din Vrancea este că se produc la adâncimi de peste 100 de kilometri, cutremure care sunt mai puţin periculoase decât cele de suprafaţă, prin faptul că energia seismului se repartizează pe o suprafaţă mult mai mare.

Totodată, prin noul sistem de avertizare în timp real realizat de specialiştii români în cadrul unui proiect premiat cu 200.000 de euro se pot salva vieţi omeneşti.

„Am construit un sistem în care în secunda 4 ştim ce magnitudine are cutremurul. Dacă este peste 7 grade este clar că trebuie blocat tot ce înseamnă industrie nucleară. Deja ideea este aplicată în acest moment la instituţiile strategice ale ţării, respectiv Centrala Nucleară de la Cernavodă, Radiatorul de la Măgurele, Uzina de Apă Grea de la Turnu Severin şi Reactorul de la Piteşti".

image

Gheorghe Mărmureanu spune că ţara noastră este pregătită să facă faţă unui cutremur de mare intensitate, pentru că în ultimii ani Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au fost dotate foarte bine.

„Dacă reuşim să realizăm şi hărţile de desfăşurare în timp real a cutremurelor şi să le transmitem în timpul cutremurelor către cei de la ISU, pot fi salvaţi foarte mulţi oameni. Soluţia este să construim bine, ca oamenii în momentul când fac o casă să ştie să o facă bine,. Pentru că fenomenul acesta de rezonanţă dintre pământ şi straturi este extrem de interesant. În orice caz, nu vor cădea blocuri construite după 1962, pentru că s-a construit pentru gradul 8 sau 9 de intensitate. În schimb, vor fi probleme cu clădirile vechi, în special cele din Bucureşti”, a conchis Gheorghe Mărmureanu.

image

Istoria cutremurelor mari din Vrancea

În ultimii 300 de ani au fost şase mari cutremure puternice, cu pierderi de vieţi omeneşti şi de bunuri materiale.Acestea au avut loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani, 36 de ani, 102 ani, 37 de ani. 

Este vorba despre cutremurul din 12 iunie 1701, de 7,5 grade Richter, resimţit aproape în întreaga ţară. Al doilea mare cutremur a avut la 11 iunie 1738, a avut 7,7 grade Richter şi s-a simţit atât în Balcani, cât şi în Serbia. A urmat cutremurul din 26 octombrie 1802, considerat cel mai mare, respectiv 7,9 grade Richter. La 23 ianuarie 1838 a avut loc un cutremur de 7,5 grade Richter, care a durat 30 de secunde. Următorul seim mare a avut loc pe 10 noiembrie 1940, cu efecte distrugătoare mai ales la Focşani, în Moldova şi Ucraina. În fine, cutremurul din 4 martie 1977 a făcut şi cele mai multe victime, 1564 de oameni.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Cele 28 de secunde care ne salvează la un cutremur de proporţii

Istorie „zguduitoare“: cele mai puternice cutremure care au înspăimântat România

FOTO VIDEO De ce zona Vrancea produce 90% din cutremurele ţării? Istoria celei mai „zguduite“ regiuni din România

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite