FOTO VIDEO Studenţie în paşi de tango. Peste 100 de tineri au învăţat gratuit să danseze tango argentinian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Fişcu dă primele lecţii de dans Arhivă personală
Ionuţ Fişcu dă primele lecţii de dans Arhivă personală

Peste 100 de studenţi din Constanţa au luat cursuri de dans argentinian în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene.

Proiectul „Partener EU” s-a derulat în perioada 1 octombrie 2013 – 1 iunie 2014, în patru mari oraşe ale ţării: Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Constanţa, având un buget total de 30.000 de euro. Banii s-au cheltuit pentru partea logistică, iar profesorii au făcut voluntariat.

La Constanţa, profesori de dans au fost Ionuţ Fişcu şi Ramona Budui, oameni care au în comun pasiunea dansului. Paralel, ei îşi urmează propriile visuri: el este inginer, iar ea lucrează în învăţământ.

La cursuri au venit peste 100 de studenţi, băieţi şi fete, de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa. Universitatea „Spiru Haret“ şi Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa.

„Dansul este un mijloc de comunicare, de exprimare. Scopul proiectului a fost atins. Tinerii au redescoperit dansul, dorinţa de mişcare. Noi vom propune ca astfel de cursuri de dans să fie alternativă la orele de sport“, spune Ionuţ Fişcu.

Ramona Budui spune că tangoul argentinian e şi greu şi uşor. Ei i-au trebuit cinci – şase luni de pregătire până când s-a declarat mulţumită de cum dansează. „Nu este un dans bazat pe coregrafie, ci unul de paşi“,  spune ea.

În Constanţa există o comunitate de tangou, la care au aderat 20 – 30 de persoane care au în comun o astfel de pasiune.

Ionuţ Fişcu dă lecţii de tango FOTO Arhivă personală

Nedespărţiţi de tango

Cine doreşte să urmeze cursuri de tangou argentinian se poate adresa Şcolii Tango Magico, de pe strada Ilarie Voronca din Constanţa. Şcoala de tangou a apărut în 2009. „Am intrat în lumea tangoului în vara anului 2008 în mod nepremeditat şi cu toata inima şi am rămas nedespărţiţi de ea. Aşa încât, în egală măsură pentru noi înşine şi pentru voi, am decis să dăm şi o formă didactică pasiunii noastre şi să împărtăşim şi altora bucuria de a dansa şi de a descoperi tangoul în infinitele sale forme“, spun Ramona Budui şi Ionuţ Fişcu.

Pe lângă lecţiile propriu – zise, şcoala de tangou organizează petreceri (milongi), ateliere, festivaluri
Primul curs este gratuit. O şedinţă costă 25 de lei, iar un abonament de opt şedinţe costă 150 de lei. Studenţii vor avea o reducere de 50%.

Istoria unei pasiuni

Tangoul s-a născut în Buenos Aires. Bărbaţii emigranţi l-au dansat pentru prima dată în faţa femeilor de moravuri uşoare. La începutul secolului XX, europenii au descoperit tangoul şi l-au dus în saloanele din Paris. „Prin tango dăm o formă emoţiilor şi trăirilor ce nu pot fi exprimate în cuvinte.

Tangoul e armonie în îmbrăţişare. Sub vraja muzicii de tango, cei doi dansează ca unul singur. Împreună creează o lume doar a lor, de fiecare dată alta“, spune profesorul de dans.
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite