De ce mâncăm pască şi ouă roşii în ziua sfântă de Paşti. Pilat: „Iisus va învia când se vor înroşi ouăle din coş!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru creştini, sărbătoarea pascală înseamnă ciocnirea ouălor roşii cu cei apropiaţi şi gustarea din pâinea sfântă, pasca. Dar puţini ştiu de ce ouăle se vopsesc în sângele Domnului şi ce reprezintă pasca.

Creştinii, în dimineaţa Paştelui, se întorc la casele lor cu făclii, simbolizând lumina ce izvorăşte din trupul lui Hristos, prin care a învins întunericul morţii şi al păcatului. Există obiceiul ca, după ce se trezesc după odihna din noaptea pascală, credincioşii să se spele pe faţă cu apa dintr-un pahar în care au stat ouă roşii. În unele zone, în apă se pune un bănuţ de argint care purifică apa.

Apa simbolizează botezul, iar ouăle roşii sângele lui Hristos. „Atunci când a fost înjunghiat fiul Domnului, din coaste a ieşit apă şi sânge“, spune părintele Maxim Vlad, preot la Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa.
 

Pasca, în ebraică, înseamnă trecerea de la pământ la cer

Odată cu lumina, creştinii pleacă de la biserici şi cu pască – o anafură specială. De regulă, ea trebuie dată doar creştinilor care nu s-au împărtăşit. Este un fel de mângâiere din partea bisericii. „Pasca, în limba ebraică, înseamnă trecere: trecerea de pe pământ la cer, din moarte la viaţă, de la întuneric la lumină“, spune omul bisericii.

Rezumatul Crezului 

La prânz, creştinii se aşează la masa bucuriei. Ciocnesc ouă spunând salutul creştin: „Hristos a înviat!“ şi se răspunde: „Adevărat a înviat“. Aceste cuvinte sunt, de fapt, un rezumat al Crezului. „Oul este simbolul învierii şi ne duce cu gândul la mormântul lui Iisus. Aşa cum el a reuşit să iasă singur din mormânt după ce a înviat, aşa şi puiul iese singur din găoace“, explică preotul. Iisus a revenit pe pământ fără să dea lespedea la o parte, tot aşa cum s-a născut din Maica Domnului, păzind peceţile neatinse, ea rămânând pururi fecioară. 

Ouăle se vopsesc doar în culoarea sângelui lui Iisus

Tradiţia încondeierii ouălor are o încărcătură biblică. Se spune că Maria Magdalena s-a dus la procuratorul Pilat pentru a-i da vestea cea mare: aceea că Hristos a înviat. Ea purta pe braţ un coş cu ouă. Acesta a râs şi a spus: „Iisus va învia când se vor înroşi ouăle din coş!“.

În momentul acela, toate ouăle au devenit roşii. O astfel de frescă, spune părintele Maxim Vlad, se află la Mănăstirea Sfânta Maria Magdalena din Ierusalim. Tradiţia spune că pentru Paşti, ouăle trebuie să fie vopsite doar în culoarea sângelui Domnului, însă din considerente estetice, gospodinele vopsesc ouăle într-o multitudine de nuanţe.

Vă mai recomandăm:

De ce nu au voie femeile în biserică în timpul menstruaţiei şi în perioada lăuziei. Legea dură desfiinţată de Iisus, prin care a redat femeii demnitatea

Motivele ascunse care îi fac şi pe oamenii de succes să se retragă la mănăstire - cum ne încolţeşte în minte gândul de a fi doar cu Dumnezeu - explicaţiile preoţilor
 

ANALIZĂ Cele 30 de erori judiciare din Procesul Mântuitorului Iisus Hristos, care stau la baza creştinismului

Sirian botezat întru Hristos. Povestea lui Molo, musulmanul care a devenit creştin la 58 de ani

Maica Domnului ar fi avortat?

Preoţii români care au murit pentru noi şi Dumnezeu. Destinele duhovnicilor torturaţi şi ucişi în temniţele comuniste

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite