Cum au ajuns Munţii Carpaţi să dea numele unei formaţiuni geologice de pe Lună. Înălţimea lanţului muntos selenar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carpaţii sunt un lanţ muntos ce se întinde pe teritoriul Europei Centrale şi Sud-Estice, trecând prin ţări ca Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Serbia, România. Munţii Europei au, însă, un corespondent situat în Cosmos. Pe Lună există o formaţiune muntoasă care poartă acelaşi nume: Munţii Carpaţi.

Cum au ajuns numele româneşti pe cer? Specialiştii Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu“ din Bucureşti explică felul în care sunt denumite astrele.

„Corpurile cereşti pot purta numele unor oamenilor ce au avut o contribuţie importantă în ştiinţă, artă, sau alt domeniu. Cometele, «vagaboandele cereşti», poartă numele descoperitorilor lor. Fiecare popor se mândreşte cu oamenii lor de pe cer. Este o mare onoare este ca numele tău să fie purtat o anumită formaţiune de pe o planetă. Onoarea este mare, dar nu ai cum să te bucuri de ea, pentru că toate formaţiunile de pe planete poartă numele personalităţilor decedate. Asteroizii poartă şi nume de persoane în viaţă, iar cometele - numele descoperitorilor lor“, spun astronomii.

Montes Carpates este numele lanţului muntos de pe Lună şi reprezintă marginea de sud a unui gigantic bazin lunar - Mare Imbrium. Cel mai înalt vârf muntos al Carpaţilor selenari are înălţimea de 2.400 metri, în timp ce Munţii Carpaţi de pe Terra au înălţimea maximă în Munţii Tatra - vârful Gerlachovka de 2.663 metri.

„Câteva cratere mari s-au format chiar în munţi, în urma căderilor unor meteoriţi. Foarte aproape de Montes Carpatus se află frumosul crater Copernic. Vârfurile sunt separate de văi ce s-au format în urma scurgerilor de lavă. Se estimează că aceşti munţi s-au format acum 3,5 miliarde de ani“, arată specialiştii Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu“ din Bucureşti. Munţii Carpaţi s-au format în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani.

Munţii Carpaţi de pe Lună Sursa foto www.astro-urseanu.ro

image

Conform Enciclopediei României, toponimul de Carpaţi derivă de la „Karpate“, cuvânt de origine iliro-tracică, care înseamnă „stâncării“ - ceea ce este specific multor areale din spaţiul carpatic autohton, mai cu seamă în condiţii de altitudine ridicată. De asemenea, se spune că toponimul are o relaţie directă cu populaţia dacilor liberi (carpii), care au trăit în teritoriile neocupate de către romani.

Cei ce doresc să vadă Montes Carpatus prin telescoapele Observatorului Astronomic din Bucureşti sunt aşteptaţi la două zile după Primul Pătrar până în Lună Plină.

Pe aceeaşi temă:

Cea mai frumoasă imagine a Terrei a fost surprinsă de astronauţii NASA în ultima misiune pe Lună

Mesajul în română de pe Discul de Aur trimis în Cosmos. Înregistrarea străbate spaţiul din anul 1977, în căutarea civilizaţiilor extraterestre

Liceenii NASA, creatorii „oraşului spaţial“: „Cândva vom fi bunicii acestor staţii din Cosmos“

Oraşul Constanţa, fotografiat din spaţiu de un astronaut britanic: „Cel mai vechi oraş din România locuit şi acum“

Cele mai negre zile pentru NASA. Cum au murit astronauţii pregătiţi să facă istorie: primul om care ar fi trebuit să ajungă pe Lună şi prima profesoară în spaţiu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite