Universitatea „Babeş-Bolyai“, „ocupată“ de studenţi: protestatarii au înnoptat în amfitreatru. Un grup de profesori s-au solidarizat cu tinerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografie făcută în jurul orei 3 noaptea în faţa sediului central al Universităţii. FOTO: Leona Gem
Fotografie făcută în jurul orei 3 noaptea în faţa sediului central al Universităţii. FOTO: Leona Gem

Circa 15 studenţi, absolvenţi şi doctoranzi şi-au petrecut noaptea în amfiteatrul din sediul central al Universităţii ocupat, ieri, în semn de protest în legătură cu faptul că personalul de pază a blocat proiecţia şi dezbaterea unui film documentar. Un grup de profesori a adresat conducerii UBB o scrisoare deschisă în care-şi manifestă solidaritatea cu protestatarii.

Una dintre sălile corpului central al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca a fost ocupată marţi, 26 martie, la ora 16.00, de circa 30 de studenţi şi absolvenţi. Scandalul este urmarea unei decizii ciudate a conducerii UBB: personalul de pază a blocat în 21 martie proiecţia şi dezbaterea unui film documentar în sediul central al universităţii, refuzând accesul celor care nu aveau legitimaţie de student. Proiecţia fusese organizată cu autorizaţie de către Tinerii Mânioşi, o organizaţie cunoscută pentru protestele anti-Roşia Montană. Tinerii susţin că protestul lor nu are legătură cu această organizaţie. Întrucât la ora 16.00, în amfitreatru ”Nicolae Iorga” din Corpul Central al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, se desfăşura un curs, conducerea UBB a chemat poliţia pentru a evacua sala. După ce i-au legitimat pe protestatari, poliţiştii au plecat.


15 persoane au înnoptat în amfiteatru


În jurul orei, 20.00, oficiali ai Universităţii au început negocierile cu studenţii. Peste circa o oră, prorectorul Călin Rus a adus o veste bună pentru protestatari: rectorul Ioan Aurel Pop şi-a dat acordul pentru a se continua dezbaterile în sala ”Nicolae Iorga” şi peste noapte. La ora 22 au început dezbaterile la care participă circa 50 de studenţi. Temele de pe ordinea de zi au fost: rolul Universităţii în societate/ accesul liber în spaţiile universitare/ necesitatea existenţei unor secţii de Poliţie în campusurile universitare/ acordarea de reduceri de 50% pentru transportul CFR pentru doctoranzi, studenţi străini şi studenţi la distanţă/ problema aservirii mediului universitar şi de cercetare corporaţiilor/ posibilităţi de angajare în domeniul specializărilor pe care le absolvă/ cămine mixte/ participarea studenţilor la luarea deciziilor în Universitate/ discriminarea în Universitate/ aplicarea sistemului Bologna în România. Dezbaterile se termină în jurul orei 3 noaptea, iar 15 protestatari decid să înopteze în amfiteatru.  

Susţinuţi de un grup de profesori

Un grup de cadre didactice titulare la Universitatea Babeş-Bolyai şi-au declarat într-o scrisoare deschisă adresată rectoratului Universităţii Babeş-Bolyai solidaritatea cu studenţii: „Acţiunea lor atrage atenţia noastră a tuturor asupra faptului că studenţii doresc să transforme spaţiul UBB într-un loc al dezbaterilor critice despre rolul universităţii în societatea de azi, în care pot avea loc nu doar evenimente organizate de structurile oficiale ale instituţiei, ci şi acţiuni iniţiate de toţi membrii comunităţii academice. Pentru ca universitatea să fie a tuturor, vocile critice adresate sistemului de învăţământ superior de pe plan local sau naţional trebuie să se poată manifesta şi în interiorul universităţilor“. Vezi aici întregul comunicat.

Documentul este semnat de Lect. univ. dr. Sorin Gog, Asist. univ. dr. Călin Goina, Asis. univ. dr. Alex Goldis, Conf. univ. dr. Marius Lazăr, Asist. dr. Adrian Luduşan, Asist. dr. Raluca Perneş, Lect. univ. dr. Norbert Petrovici, Lect. dr. Horea Poenar, Lect. univ. dr. Cristina Raţ, Prof. univ. dr. Miruna Runcan, Asist. dr. Anca Simionca, Lect. univ. dr. Dumitru Cornel Vîlcu, Asis. univ. drd. Dina Gabriela Vîlcu, Conf. univ. dr. Gabriel Troc, Prof. univ. dr. Enikő Vincze.

Discuţii cu conducerea Facultăţii


La ora 10, în amfiteatrul ocupat a început cursul studenţilor de la Matematică, care se desfăşoară fără probleme. „La ora 12, după curs ne vom întâlni cu tinerii care au rămas în sală, este vorba despre un grup de circa 25 -30 de persoane, care participă şi ele la curs. Practic nu au o listă clară de solicitări sau dorinţe. Ei doresc crearea unui spaţiu liber dedezbatere. Nu s-a mai încercat evacuarea tinerilor. Codncuerea nu ia în calcul evacuarea în forţă“, a declarat purătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaş. 

 
Ce vor tinerii


Cei care au ocupat amfiteatrul au trimis un comunicat prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care Universitatea i-a tratat: „Universitatea se transformă tot mai mult într-o instituţie supra-securizată. Spaţiul care ar trebui să încurajeze circulaţia liberă a ideilor şi să fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai închis, încremenit în practici care nu mai reflectă adevăratele probleme şi nevoi studenţeşti. În loc să reprezinte o pregătire pentru viaţă, Universitatea ne face dependenţi de un sistem socio-economic disfuncţional: învăţământul universitar este o marfă frumos împachetată şi servită unor studenţi-clienţi a căror unică valoare după absolvire este aceea de potenţiali angajaţi. Cel mai grav este, însă, că studenţii nu sunt încurajaţi, printr-un sistem participativ, să îşi facă auzite vocile. Astfel, considerăm necesară revendicarea unui spaţiu autonom în interiorul Universităţii, în care vocile noastre se pot articula într-o dezbatere liberă, deschisă tuturor studenţilor. Toţi suntem responsabili pentru crearea unui viitor comun, în care aspiraţiile fiecăruia compun un proiect universitar care să formeze cetăţeni implicaţi şi critici, nu doar posesori de diplome. Deoarece privim universitatea ca un bun comun şi nu ca o instituţie izolată de problemele societăţii, implicarea tuturor este atât necesară, cât şi binevenită – a studenţilor şi profesorilor din toate universităţile, personalului auxiliar universitar, liceenilor, absolvenţilor şi a oricărei persoane interesate. Fiind o dezbatere de la care nimeni nu este exclus, orice formă de discriminare este împotriva motivelor care au făcut-o necesară.“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite