UPDATE Nemulţumiţi că săptămâna trecută li s-a interzis accesul în UBB, 30 de studenţi au „ocupat“ azi un amfiteatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii au fost legitimaţi  FOTO: citynews.ro
Studenţii au fost legitimaţi  FOTO: citynews.ro

Una dintre sălile corpului central al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca a fost ocupată marţi, 26 martie, la ora 16.00, de circa 30 de studenţi sub forma unui sit-in, pe termen nelimitat. Ei sunt nemulţumiţi că, săptămâna trecută, personalul de pază a blocat proiecţia şi dezbaterea unui film documentar în clădire.

UPDATE 19.55 Reacţia UBB: Conducerea UBB se declară deschisă oricărui subiect de dezbatere, însă dezaprobă în mod categoric perturbarea activităţii academice şi presiunea nejustificată pe care încearcă să o exercite o serie de persoane nemulţumite de aplicarea regulamentelor în vigoare, au anunţat reprezentanţii UBB, într-un comunicat, vis-a-vis de gestul celor 30 de studneţi de a ocupa un amfiteatru din universitate.

„Organizarea unei astfel de dezbateri nu a fost posibilă în condiţiile dorite de grupul de tineri, deoarece în sala respectivă urma să aibă loc, începând de la ora 18.00, un alt curs, acesta fiind de asemenea perturbat din cauza refuzului tinerilor de a părăsi sala“, mai afirmă purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaş.

„Ocuparea“ sălii Nicolae Iorga a început la ora 16.00, iar după jumătate de oră a venit poliţia chemată de UBB şi tinerii au fost legitimaţi.

Puţin timp mai târziu, cei care au ocupat amfiteatrul au trimis un comunicat prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care Universitatea i-a tratat.

Asociaţia Tinerilor Mânioşi (din care fac parte şi simpatizanţi ai campaniei Salvaţi Roşia Montană“) acuza, săptămâna trecută, UBB că "nu mai este un spaţiu liber" – după ce aproximativ 30 de persoane nu au fost lăsate să intre în instituţie, unde ar fi trebuit să aibă loc proiecţia documentarului "Blokada". Pentru acel eveniment exista aprobare din partea universităţii clujene.

Redăm integral comunicatul:

„Universitatea se transformă tot mai mult într-o instituţie supra-securizată. Spaţiul care ar trebui să încurajeze circulaţia liberă a ideilor şi să fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai închis, încremenit în practici care nu mai reflectă adevăratele probleme şi nevoi studenţeşti.

În loc să reprezinte o pregătire pentru viaţă, Universitatea ne face dependenţi de un sistem socio-economic disfuncţional: învăţământul universitar este o marfă frumos împachetată şi servită unor studenţi-clienţi a căror unică valoare după absolvire este aceea de potenţiali angajaţi. Cel mai grav este, însă, că studenţii nu sunt încurajaţi, printr-un sistem participativ, să îşi facă auzite vocile.

Astfel, considerăm necesară revendicarea unui spaţiu autonom în interiorul Universităţii, în care vocile noastre se pot articula într-o dezbatere liberă, deschisă tuturor studenţilor. Toţi suntem responsabili pentru crearea unui viitor comun, în care aspiraţiile fiecăruia compun un proiect universitar care să formeze cetăţeni implicaţi şi critici, nu doar posesori de diplome.

Deoarece privim universitatea ca un bun comun şi nu ca o instituţie izolată de problemele societăţii, implicarea tuturor este atât necesară, cât şi binevenită – a studenţilor şi profesorilor din toate universităţile, personalului auxiliar universitar, liceenilor, absolvenţilor şi a oricărei persoane interesate. Fiind o dezbatere de la care nimeni nu este exclus, orice formă de discriminare este împotriva motivelor care au făcut-o necesară.

Universitatea este a tuturor!
Acesta este un sit-in studenţesc care nu se va încheia până când nu vom decide împreună asupra problemelor reale şi soluţiilor posibile. Din acest moment, părerea ta contează, atâta timp cât eşti aici! “

Alături de respectivul comunicat se afla şi o scrisoare deschisă către rectorul UBB, Ioan Aurel Pop:

„Acesta ese un sit-in
(Dacă vreţi, o şezătoare studenţească.)

Ceea ce am început noi aici este deschiderea unui spaţiu restrâns la o singură sală, spaţiu alternativ, destinat exclusiv unui dialog prea îndelung amânat. În primul rând, un dialog al studenţilor. Apoi, un dialog cu cadrele didactice sau personalul administrativ, cărora uşa noastră le este deschisă, cu condiţia de a lăsa ierarhia şi puterea de care consideră că dispun la intrare. În fine, dacă poziţii comune se cristalizează, un dialog cu autorităţile statului, mai cu seamă Ministerul Educaţiei.

Suntem studenţi, doctoranzi, alumni ai Universităţii „Babeş-Bolyai” şi ne pasă de deciziile ei, de deciziile privitoare la viaţa concretă a studenţilor din toate universităţile, din toată această ţară. Vom invita, de asemenea, în acest spaţiu deschis orice student, cadru didactic universitar  sau simplu cetăţean care doreşte să participe la o dezbatere extinsă, principială, civilizată despre problemele actuale ale învăţământului românesc în contextul vieţii societale. Singura noastră intenţie este cea de a discuta. Întreg comportamentul nostru va fi paşnic, democratic, nonviolent, respectuos cu orice interlocutor care va şti să ne respecte.

Cerem înţelegere şi conlucrare din partea conducerii UBB în ce priveşte inviolabilitatea spaţiului universitar şi solicităm, din start, în calitate de membri ai comunităţii academice, protecţie în faţa oricărei intervenţii din afară.

Insistăm asupra intenţiei noastre de a perturba în cât mai mică măsură celelalte activităţi ale Universităţii; pur şi simplu, considerăm că unei meniri fundamentale a actului educaţional, şi anume dialogului cetăţenesc, de auto-formare ca membri ai comunităţii în sens larg, nu i s-a mai acordat, de prea mult timp deja, atenţia cuvenită.

Nu în ultimul rând, în faţa tendinţei, manifestate în ultimele săptămâni, de a închide UBB-ul ca pe un fel de bastion în care pătrunderea se face la fel de dificil ca într-o unitate militară, şi aceasta nu doar în faţa cetăţenilor care nu mai aparţin ‚cu acte’ instituţiei actuale, ci şi raportat la propriii studenţi, ţinem să transmitem decidenţilor din Universitatea noastră următorul mesaj civilizat, dar ferm:  astăzi ştiţi cu precizie unde ne găsim, v-am făcut cunoscute intenţiile noastre pe de-a-ntregul paşnice, am precizat că, în viziunea noastră, totul poate şi trebuie să continue ca dialog raţional şi comunitar. 

Pentru eventualitatea în care aţi acţiona pentru îndepărtarea noastră din spaţiul ales pentru sit-in şi/ sau reprimarea participării la această acţiune, trebuie să fiţi pregătiţi, pe de o parte, să închideţi/ păziţi, non-stop, toate spaţiile universităţii, şi pe de altă parte să suportaţi protestele publice care, inevitabil, ar urma.

Cu respect,
studenţi din Cluj Napoca

p.s. MOTTO: "Cred sincer într-o viitoare UBB, adevărată cetate a democraţiei academice, loc al valorificării spiritului creator şi al respectului pentru diferenţă." -  acad. Ioan Aurel Pop, Rector UBB, sursa, website-ul oficial al UBB“.


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite