Kelemen Hunor, huiduit şi făcut „trădător” de extremiştii maghiari din Sf. Gheorghe, de Ziua Ungariei. Liderul UDMR: „Asta e democraţia, punct”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 500 de persoane au participat la marşul organizat cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. FOTO: Remus Florescu
Circa 500 de persoane au participat la marşul organizat cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. FOTO: Remus Florescu

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost huiduit şi catalogat drept ”trădător”, la Sfântu Gheorghe, de extremiştii maghiari, în timpul manifestărilor de Ziua Ungariei. În Cluj, patru reprezentanţi ai Organizaţiei Tinerilor, din cele 64 de Comitate, considerată extremistă, au fost scoşi din grupul de 500 de etnici maghiari care a participat la marşul ocazionat de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Huiduieli din partea extremiştilor maghiari din Sfântu Ghiorghe la adresa lui Kelemen Hunor. Prezent la manifestările organizate în municipiul Sfântu Gheorghe, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, de duminică, 15 martie, liderul UDMR a fost huiduit de o parte dintre participanţi şi catalogat drept ”trădător”. Spiritele s-au încins atunci când Kelemen Hunor a urcat pe scenă, iar huiduielile s-au repetat de câteva ori pe parcursul discursului său, anunţă ”Vocea Transilvaniei”.

De partea cealaltă, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat: „De aceea există libertate de exprimare şi libertatea cuvântului, ca să aibă fiecare posibilitatea de a exprima ceea ce doreşte. Pentru asta s-a luptat şi în 15 martie 1848, şi în 1989. Şi aşa trebuie să rămână şi în momentele în care, eventual, oamenii protestează chiar şi faţă de politicieni. Asta e democraţia, punct“.

Conform sursei citate, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei locale a UDMR, crede că atitudinea manifestanţilor reprezintă un ”semnal important” şi pentru autorităţile de la Bucureşti: ”Sunt dezamăgit de faptul că unii dintre cei care au participat la acest eveniment s-au comportat cum s-au comportat, dar cred că este un semnal foarte important către politicienii de la Bucureşti, care întotdeauna au spus că liderii politici maghiari sunt radicali şi comunitatea maghiară nu e radicală, către cei care au spus că maghiarii nu vor autonomie, că numai liderii lor vor autonomie. Iată că se vede foarte clar că oamenii vor mai mult decât ceea ce reuşim poate noi, politicienii, să facem pentru comunitatea maghiară.

Primarul Antal Arpad a mai declarat: ”Probabil că sunt unii dintre membrii comunităţii maghiare care ar dori ca liderii maghiari, printre care şi eu, şi domnul Kelemen Hunor, şi alţii, să milităm mult mai puternic pentru autonomie. Eu cred că este un semnal foarte important pentru Bucureşti ceea ce s-a întâmplat azi la Sfântu Gheorghe”.

La manifestările de la Sfântu Gheorghe au participat câteva mii de persoane, care au purtat pe străzile din municipiu două steaguri de mari dimensiuni, un steag secuiesc şi unul al Ungariei. La eveniment au participat invitaţi din Ungaria şi Voivodina, iar mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, a fost primit cu aplauze. Adunarea s-a încheiat, conform tradiţiei, cu imnul Ungariei şi cel secuiesc.

cluj

Tineri dintr-o organizaţie extremistă la manifestările de la Cluj

Marşul organizat la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni  s-a desfăşurat în centrul oraşului fără incindete majore. La manifestare au participat peste 1.000 de persoane. În două rânduri mai multe reprezentanţi ai „Mişcării  tinerilor maghiari din cele 64 de Comitate” au fost scoşi din grup şi legitimaţi de poliţişti şi de jandarmi. Prima dată s-a întâmplat în jurul orei 11.30 în zona Prefecturii, pe unde a trecut marşul maghiarilor spre Biserica Sfântul Mihail. A doua situaţia s-a întâmplat în zona Pieţei Unirii după ora 12.30. Tinerii aveau tricouri pe care erau imprimată harta celor 64 de Comitate, dar şi steaguri ale asociaţiei. Organele de ordine au fost atenţionate despre prezenţa extremiştilor chiar de organizatori.  “Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate” esteo organizaţie extremistă înfiinţată în 2001 în Ungaria. Cele “64 de comitate”, din titulatura mişcării, fac referire la organizarea administrativ teritorială a Ungariei din perioada dualismului austro-ungar şi la necesitatea refacerii teritoriale a acesteia din perioada respectivă. Tinerii au fost doar legitimaţi, fără a se emite vreo sancţiune. Nu au fost înregistrate incidente nici la manifestaţia organizată, în paralel, de Noua Dreaptă drept omagiu adus eroului naţional Avram Iancu. „Nu au fost înregistrate incidente la niciuna dintre manifestări”, a declarat pentru „Adevărul” Mariana Barbu, ofiţerul de relaţii publice al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj.

Discursuri din partea premierilor Ungariei şi României

Cele peste o mie de  persoane au ieşit în jurul orei 13.30 din Biserica "Sfântul Mihail”, unde au asistat la o slujbă religioasă, şi s-au îndreptat spre clădirea fostului hotel Biasini, de pe strada Avram Iancu, unde a avut loc ceremonia de depunere de coroane de flori la statuia poetului Petofi Sandor. Consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, a citit mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, în timp ce prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vuşcan, l-a citit pe cel al premierului României, Victor Ponta. Pe scenă a fost invitat şi primarul Emil Boc care a susţinut: 

"Împreună, aici acasă, în frumosul nostru oraş, Cluj-Napoca, am reuşit să facem un oraş european cu care să ne mândrim, în care fiecare cetăţean, indiferent de etnie, să se simtă acasă”.

„Eu doresc să continuăm mână în mână, să ne arătăm valorile, să ne putem respecta reciproc şi chiar să ne putem iubi reciproc. Prin iubire poţi învinge orice duşman”, a susţinut Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj. 

Ceremonia, care a durat o oră, s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori din partea unor instituţii publice, a Consulatului General al Ungariei, a unor partide şi asociaţii maghiare, iar la final s-a intonat imnul Ungariei.

cluj

Participanţii la manifestările organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au participat, anterior, la un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pornind de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica "Sfantul Mihail". Ei au avut asupra lor steaguri ale Ungariei, steaguri secuieşti şi ale Transilvaniei, dar şi un steag tricolor al României.

Pe traseu, participanţii au intonat cântece din timpul Revoluţiei din 1848, câţiva dintre manifestanţi fiind îmbrăcaţi în constume populare maghiare.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Anul trecut, la Cluj-Napoca, peste 1.000 de persoane au participat la o ceremonie care a inclus discursuri şi depuneri de coroane de flori şi la care primarul municipiului, Emil Boc, i-a salutat în limba maghiară pe cei prezenţi.

Participanţii la marş vor asista, începând cu ora 12,30, la o slujbă religioasă oficiată în Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail”, după care, de la ora 14.00, va avea loc ceremonia de depunere a coroanelor de flori la plăcuţa amplasată în memoria poetului revoluţionar Petofi Sandor pe clădirea fostului hotel Biasini, de pe str. Avram Iancu. La depunerea de coroane de flori vor fi prezente oficialităţi locale, care vor ţine discursuri, dar şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos.

   Citeşte şi

Şeful Poliţiei Cluj a ieşit pe teren în Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Poliţiştii clujeni au aplicat 169 de amenzi

FOTO VIDEO Premieră: de Ziua Maghiarilor la Cluj, steagul Ungariei a fluturat alături de cel al UE, al României şi al Ţinutului Secuiesc

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite