FOTO VIDEO „Ba se poate!“, filmul care te învaţă să iei Bac-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un documentar despre reţeta de succes prin care se poate lua Bac-ul este lansat în această seară, în premieră, la Cluj-Napoca.

Asociaţia ROI, din Bucureşti, a demonstrat că Bacalaureatul nu este un hop atât de mare, atât timp cât există voinţă, comunicare, dar şi multă muncă. Mărturie stă un film documentar regizat de Tedy Necula, lansat marţi seara, în premieră, la Cluj-Napoca.

Filmul, care va rula şi în alte oraşe din ţară, spune povestea a tot ceea ce s-a făcut în cadrul  proiectul-pilot „ZBURD. Educaţie prin coaching“.

Pelicula prezintă rezultatele şi modul prin care s-a ajuns la ele. Proiectul s-a derulat în perioada februarie 2012-iulie 2013 în şcolile: Colegiul Tehnic de Transporturi din Braşov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum din Sibiu, Colegiul Tehnic Ştefănescu din Iaşi, Colegiul Tehnic din Câmpulung Muscel, Liceul Tehnologic „Mecanică Fină“ din Bucureşti. În urma proiectului, rata de promovabilitate la Bacalaureat a crescut de la 2% la 40%, absenteismul a scăzut cu aproximativ 50%.

Cum au fost motivaţi elevii

„Copiii erau descurajaţi, nu aveau perspective, refuzau să creadă că vreodată vreun vis de-al lor se va împlini, refuzau să aibă încredere în ei că pot face lucuri minunate dacă vor. Sunt priviţi drept incapabili şi aveau eticheta asta în cap. La finalul proiectului şi-au demonstrat singuri că: ba, se poate!
Titlul filmului este «Ba se poate!» pentru că aceste licee au reuşit, în ciuda faptului că majoritatea elevilor provin din medii defavorizate“
, spune Simona David-Crisbăşanu, managerul proiectului ZBURD.

Cum s-a lucrat pentru BAC?

Elevii au fost împărţiţi pe grupe de lucru şi alţi profesori decât cei de la clasă le-au predat Matematică, Limba Română şi Biologie. Aşa s-a procedat spre exemplu la liceele din Bucureşti şi Braşov. La Câmpulung Muscel, una dintre eleve i-a învăţat matematică pe colegii ei. Se întâlneau după ore şi se pregăteau.

Pe lângă grupurile de lucru, profesorii s-au implicat mai mult, au vorbit mai mult cu elevii şi şi-au dat seama că unul dintre lucrurile care le lipseau copiilor era să fie ascultaţi cu adevărat şi să fie sprijiniţi.
A treia metodă din reţeta de succes au fost secţiunile de coach, adică de discuţii cu elevii. Ei au fost întrebaţi ce au de gând  să facă cu viaţa lor. Antrenorii au schimbat rolurile cu elevii, iar abia în momentul în care elevii au auzit propriile lor cuvinte din gura antrenorilor, au conştientizat ce se întâmplă. Mai ales că elevii trebuiau să le dea, ei, sfaturi antrenorilor, adică, indirect, s-au îndrumat singuri.

Proiectul „ZBURD-Educaţie prin Coaching“ a fost posibil datorită muncii echipei ROI şi a unui grant de circa 5.000 de euro primit prin Programul european „Tineret în acţiune“. Echipa proiectului a fost susţinută şi prin sponsorizări.

Ce zic profesorii

„La început, când am văzut ce obiect au: să crească promovabilitatea la BAC. Mda, mi-am zis: dar noi ce facem, la clasă? Nu asta facem? Mi s-a părut o obrăznicie, o bătaie de joc. Însă după ce am văzut că reuşesc să-i facă pe elevi să-şi dorească mai mult, că elevii nu mai chiulesc, mi-am schimbat părerea“, afirmă Monica Berindeanu, profesoară de matematică ani la Liceul Tehnologic „Mecanică Fină“ din Bucureşti.

Ei i-a mai plăcut şi comparaţia făcută de voluntarii din proiect:

„Le-au vorbit de Nelson Mandela, care e un simbol, un om care s-a luptat mult pentru ceea ce a crezut. Le-au zis copiilor: omul ăsta a făcut şi puşcărie şi apoi a ajuns să conducă o ţară, iar voi nu puteţi lua un examen?“

Ce zic elevii

În film se arată că elevilor nu spuneau ce cred şi ce vor de teama că alţii, colegi de-ai lor şi profesori, vor râde de ei şi îi vor judeca. „Am învăţat să spun ceea ce simt eu. Nimeni nu a râs, numeni nu a judecat“, spune Ştefan, un elev, în film, din Câmpulung Muscel.

Alţii îşi doreau o carieră în politică, dar refuzau să viseze la ea fiindcă ziceau că ei, dintr-un oraş mic, nu vor ajunge niciodată acolo, sus, mai ales că pe drum e multă corupţie.
Deci, de la „nu pot“ şi „n-are rost“ s-a ajuns la „profesorii sunt ca nişte oameni care vor să ne facă oameni mari“. Ultimul citat este al Georgianei din Iaşi.

Unde va mai rula filmul

„Ba se poate!“, regizat de Tedy Necula, va mai rula Braşov, Iaşi, Sibiu şi Bucureşti, oraşe unde a fost pus în practică proiectul ZBURD. Imaginea filmului este semnată de Cosmin Nistor, iar coloana sonoră le aparţine compozitorilor Georg Mausolf şi Nicklas Bauske. Intrarea la film costă 10 lei, deoarece cu banii care se adună organizatorii vor să îl ducă în cât mai multe oraşe din ţară.

Mai puteţi citi:

VIDEO Cum să iei BAC-ul? Formula de succes o aduce un documentar prezentat în premieră naţională la Cluj

Frumoasa cu nota 10 la Bac: „Nu înţeleg de ce ne-au dat aşa de uşor!“

Ce zice preşedintele elevilor despre BAC 2013: „Rata de promovare nu reflectă o creştere a calităţii actului didactic“

BAC 2013 Bucuria unui absolvent de BAC cu media 8,16: „Am greşit, mai ales la Română, greşeli de ortografie, dar e ok“ FOTO VIDEO

BAC 2013 Rezultate parţiale. CLUJUL, al doilea judeţ din ţară ca promovabilitate la Bacalaureat: 70,99%

BAC 2013 Rezultate parţiale Cluj. Peste 5.000 de elevi aşteaptă cu nerăbdare rezultatele

FOTO VIDEO REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013. CLUJ. Coşarul care i-a încurajat pe părinţii ce îşi aşteptau copiii să iasă de la examenul de Bacalaureat la Limba Română, proba scrisă

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 CLUJ/adevarul.ro publică luni rezolvarea subiectelor de la proba scrisă la Limba Română

SUBIECTE BAC 2013/Peste 4.500 de elevi din CLUJ susţin vineri proba la alegere

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013/CLUJ/adevarul.ro publică, vineri, rezolvarea subiectelor de la proba la alegere, la Bacalaureat

VIDEO SUBIECTE BAC 2013 Discuţii la final de examen: “Sunt sigură că situaţii ca cea de la Bolintineanu sunt peste tot în ţară”

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013. Elevii  la Matematică şi Istorie: „Neaşteptat de uşor! Totul e politic ca să crească promovabilitatea!“ FOTO


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite