Prea multă apă strică. Agricultura din Bărăgan, făcuta una cu pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea rea din ultima perioadă pune pe butuci agricultura din Bărăgan. Ploile torenţiale, gerul şi viscolul au făcut părăpăd. Tot câmpul este plin de bălţi, iar pe suprafeţe întinse, culturile sunt compromise.


„Din toamnă şi până acum stă apa pe câmp, sunt băltiri mari, pe suprafeţe întinse, unde culturile sunt efectiv compromise. Aşteptăm o raportare completă de la toţi fermierii pentru a pune la punct un plan de acţiune”,  spune Dionisie Tomescu, director executiv la Direcţia Agricolă din Călăraşi.
Pe ogoarele din sudul ţării s-au format adevărate lacuri, lucru ce pune în pericol efectuarea lucrărilor de primăvară. “Fermierii ar fi trebuit déjà să înceapă campania de primăvară, la mazăre şi borceag. Din păcate, nu se poate intra în câmp din cauza apei care bălteşte”, spune şi Marioara Hărmănescu, referent agricol la Direcţia Agricolă.

Peste 700 de hectare cultivate, compromise

Din decembrie şi până în prezent, în judeţul Călăraşi, vremea rea a făcut pagube importante. Fermierii sun disperaţi că nu vor avea ce culege la vară, cele mai multe stricăciuni fiind la rapiţă, peste 350 de hectare calamitate. De pe 26 decembrie şi până la începutul lunii februarie, 700 de hectare de culturi agricole şi mii de metri pătraţi de sere au fost distruse. “Modelu, Chiselet, Frumuşani, Borcea, grădiştea, Roseţi sunt doar câteva ditre zonele afectate. Am transmis déjà o situaţia la Minister pentru a vedea ce măsuri se pot lua”, a mai spus Tomescu.

Iată cum stă până la această dată situaţia în judeţ, conform Direcţiei Agricole Călăraşi şi care sunt culturile calamitate: 66,5 hectare de grâu, 2,5 hectare de orz, 18 de orzoaică, 354,25 hectare de rapiţă, 12 hectare de viţă de vie. Şi legumicultorii sunt disperaţi pentru că vremea rea a făcut ravagii: 1985 de suprafeţe cultivate băltesc din cauza ploilor, precipaţiile abundente distrugând 30.500 fire de răsaduri din sere şi 20.000 de suprafeţe cu solarii.

Recoltă profitabilă în 2014

În 2014, după un an agricol cu multe pagube, fermierii din Bărăgan au tras linie şi au răsuflat uşuraţi. Producţii de top s-au înregistrat la porumb, grâu şi rapiţă. În ultimele 2 decenii, în judeţul Călăraşi, nu s-a mai văzut o recoltă aşa de bogată la porumb. 591.750 tone s-au obţinut de pe cele 98.073 de hectare cultivate. Producţia medie la hectar a fost 6.034 kg, iar în unele zone a depăşit chiar 9.000 kg. “În zonele de terasă am obţinut şi 9.400 kg/ha. Nu s-a mai întâlnit aşa ceva în ultimii 15-20 de ani. Suntem mulţumiţi”, spunea Aurelian Dobre, fermier şi secretarul Camerei Agricole Călăraşi.

Şi la grâu s-a stat binişor. Chiar dacă rozătoarele au mâncat 30% din grâul Bărăganului, fermierii au reuşit să recolteze în această vară câte 4.130 kg/ha. Cea mai mare suprafaţa cultivată la nivelul judeţului a fost ocupată cu grâu. Este vorba despre 125.562 ha, producţia totală însumând 518.571 tone. Şi rapiţa a adus profit fermierilor. “Cine a lucrat cum trebuie şi a investit în tehnologie, a cules roadele. Ar fi fost o producţie excepţională, cu 4.500 kg/ha, dacă vremea nu ne fura recolta din mână. Pe ultima sută de metri, o ploaie puternică, urmată de vijelie a afectat culturile.
 

Vă recomandăm şi:

Recolta din 2015, sub semnul întrebării. Rapiţa şi grâul sunt deja compromise

Se culeg ultimele roade. Cea mai bună recoltă la porumb din ultimii 20 de ani

Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan

Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole

Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte

Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite