Cum prepari cei mai pufoşi mititei acasă. Reţeta cu care nu dai greş niciodată
0Gustoşii mititei pot fi prepaţi şi acasă, iar rezultatul este spectaculos. Paşii gătirii trebuie respectaţi întocmai. Reţeta o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
1 kg ceafă de viţel (mânzat)
500 g ceafă de porc
250 g pulpă de miel
2-3 oase mari de vită
1 lingură sare
piper (după gust)
1 ceapă mare
1 morcov mijlociu
1 căpăţână usturoi
1 ardei iute
1 legătură cimbru
1 linguriţă bicarbonat
1 lingurită praf miroase: ienibahar, rozmarin, chimen
Mod de preparare:
Se toacă mărunt carnea. Se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, miroasele, ardeiul iute şi usturoiul tocate mărunt (până devin pastă), cimbrul măcinat praf, până totul e un aluat. Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile vreo două ore până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate litru de supă.
Strecurăm supa şi o răcim, apoi o frământăm bine împreună cu carnea. Compoziţia se lasă câteva ore bune la frigider pentru ca gusturile să se întrepătrundă. Micii se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat . Nu tigaia e rostul micului, ci grătarul şi focul corespunzător, de lemn şi cărbuni, făcut în curte, dar merge şi pe aragaz, arată regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Gazetar, scriitor şi pescar sportiv
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).