Omul sfinţeşte locul. Primarul care a transformat Râşnovul  dintr-un oraş părăsit într-o staţiune de interes naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Veştea este la al treilea mandat de primar la Râşnov. A câştigat de fiecare dată cu o majoritate zdrobitoare şi a reuşit în ultimii zece ani să transforme Râşnovul într-o veritabilă staţiune turistică.

Adrian Veştea este memebru PNL din 1996,  de când avea 22 ani. A devenit consilier local în anul 2000, iar acum la doar 40 de ani este la al treilea mandate de primar. La prima candidatură pentru postul de edil şef al Râşnovului, în 2004, a câştigat în turul doi  cu 70% dintre voturi. În 2008 şi în 2012 a fost ales încă din primul tur cu 75%, respective 68% dintre voturi.

Spune că doctrina de dreapta i se potriveşte cel mai bine. „ Am intrat în Partidul Naţional Liberal pe când acesta nu era un pardid atât de puternic cum este acum. Doctrina liberal de dreapta s-a potrivit cel mai bine cu convingerile mele. Nu m-am gândit niciodată să plec din PNL şi nici o voi face. În 2012 am ales să nu candidez pe listele USL ci separate, tot din partea PNL. Toate măsurile pe care le-am luat până acum au fost măsuri de dreapta, de creştere economică şi cu ajutorul investiţiilor, Râşnovul a devenit staţiune de interen naţional. Scopul meu este să facem din Râşnov principal atracţie turistică a judeţului Braşov, un oraş în care turiştii să poată petrece o săptămână întreagă“, a spus Adrian Veştea.

Staţiune de interes naţional

Râşnovul a fost un oraş industrial, iar după anii 90 era în paragină şi plin de şomeri. Situaţia s-a schimbat când autorităţile locale au decis să investească major în turism. În 2012, Râşnovul a fost declarat „Staţiune turistică de interes naţional“, fapt care a cântărit mult în obţinerea de fonduri europene, iar acum rivalizează cu Branul ca număr de turişti.

„Dacă în 2004 bugetul oraşului era de 30 de miliarde de lei vechi din venituri proprii, în 2012, Primăria Râşnov a încasat 156 de miliarde de lei vechi venituri proprii, având în implementare proiecte de peste 30 de milioane de euro. O sursă importantă a fost dezvoltarea turistică: în anul 2004 aveam 150 de locuri de cazare, iar acum sunt peste 2.500 de locuri. Toate investiţiile care s-au făcut la Râşnvo au fost investiţii private şi cu fonduri europene, fără sprijin guvernamental“, a explicat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Primul pas a fost promovarea cetăţii Râşnov, un edificiu vechi de peste 600 de ani. Cetatea era administrată de o firmă privată care o transformase într-un bazar şi o lăsase în paragină. Primăria a dat în judecată firma privată şi a preluat cetatea. Între timp, zidurile distruse au fost reparate. Primăria Râşnov şi Consiliul Judeţean Braşov au investit peste trei milioane de euro în cetate. Investiţia a meritat: cetatea a avut anul acesta peste 400.000 de vizitatori plătitori de bilet şi se apropie de Bran ca număr de turişti. Foarte mult a contat promovarea ei şi evenimentele organizate săptămânal în cetate.

Investiţii majore în derulare

Investiţiile nu s-au oprit aici. Acum la Râşnov sunt în derulare trei proiecte majore cu fonduri europene. Unul dintre ele este construirea unei cremaliere la Cetatea Râşnov care va creşte numărul de turişti.

Râşnovul a mai câştigat fonduri europene şi pentru transformarea centrului istoric în pietonal prin amenajarea primului tunel rutier din judeţul Braşov. 

Tot la Râşnov, din luna martie a anului viitor va fi şi singurul Jurassic Park din ţară unde turiştii vor putea vedea dinozauri în mărime naturală.

La Râşnov există de trei ani, singura bază modern de sărituri cu schiurile din ţară, pe Valea Cărbunării. Zona a devenit cunoscută în toată lumea după ce a găzduit două etape de Cupa Mondială a Sărituri cu schiurile. Primăria intenţionează să contruiască aici o staţiune în toate regula cu sute de locuri de cazare. Şi anul viitor în martie trambulinele vor găzdui din nou etape de Cupa Mondială la Sărituri cu Schiurile, o competiţie transmisă de Eurosport în peste 50 de ţări.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite