FOTO VIDEO Cum s-a schimbat Braşovul după 25 de ani de libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovul s-a transformat dintr-un oraş industrial într-unul turistic. FOTOSimona Suciu
Braşovul s-a transformat dintr-un oraş industrial într-unul turistic. FOTOSimona Suciu

Braşovul s-a transformat total în ultimele două decenii. Fabricile din centrul oraşului au fost înlocuite de Mall-uri, terenurile virane de la marginea oraşului au fost transformate în cartiere de vile, iar cartierele cenuşii sunt acum pline de verdeaţă şi locuri de joacă pentru copii.

Braşovul a devenit dintr-un oraş industrial, cenuşiu, un oraş turistic, plin de verdeaţă. Intrările în oraş sunt pline de flori, semafoarele au fost înlocuite cu sensuri giratorii şi ele pline de verdeaţă, iar în fiecare cartier au fost construite locuri de joacă pentru copii.

Cel mai bine văd schimbarea braşovenii plecaţi din ţară şi care se întorc în concediu după câţiva ani. „Am plecat din Braşov în 1992 în America. Nu am putut să revin decât acum doi ani pentru prima dată şi am rămas impresionată. Parcă eram într-un alt oraş. Când am intrat în Braşovul dinspre Bucureşti am crezut că am greşit drumul. Nu am mai recunoscut nimic. Acolo pe vremuri erau câmpuri unde mergeam să culegem cartofi, iar acum este plin de magazine şi Mall-uri. Şi centrul arată altfel, este plin de terase cochete. Arată exact ca la Viena. Am fost surprinsă de numărul mare de străini pe care i-am văzut. Practic am fost turist în oraşul meu natal“, povesteşte Alina Rumăreanu.

Marile uzine au fost înlocuite de Mall-uri

Dacă în anii 90 în Braşov era plin de platforme industriale, acum, locul lor a fost luat de Mall-uri. Uzinele de stat au fost demolate, dar au apărut fabrici private care au preluat economia. Acestea sunt însă toate în afara oraşului. În locul uzinelor de stat au apărut Mall-uri şi centre comerciale. Cel mai mare centru de distracţii se va inaugura chair anul acesta în 26 martie. Coresii Shopping Resort se contruieşte pe locul uzinei Tractorul.

Braşovul, oraşul teraselor şi restaurantelor 

Dacă înainte de 90  la Braşov erau două hoteluri mari, Capitol şi Aro Palace, acum sunt zeci de pensiuni şi hoteluri cochete. Cecere există deoarece Braşovul este al doilea oraş turistic al ţării şi are în fiecare lună peste 100.000 de vizitatori. Şi numărul restaurantelor a crescut exponenţial. Acum în centru sunt localuri tradiţionale românescu, dar şi cu specific internaţional. Tot centrul vechi este plin de terase cochete. Înainte de 90 aici erau mici magazine de stat şi consignaţii. Acum locul lor fost luat de magazinele de firmă şi de restaurante şi cafenele.

Renumitul Magazin Universal de unde toţi braşovenii îşi cumpărau haine, încălţăminte şi articole de menaj pe vremea comunismului este acum total transformat. Specificul s-a păstrat, dar galeria comercială a fost renovată şi adăposteşte acum firme de renume.

Infrastructura este complet schimbată

Dacă în anii 90 numărul maşinilor existente la Braşov abia depăşea 1000, acum sunt peste 200.000 de autoturisme. Infrastructura este complet schimbată. „Ca orice oraş în dezvoltare, Braşovul avea nevoie de schimbarea infrastructurii. Bulevardele au fost lărgite, au apărut sensurile giratorii, pasajele şi centrura Ocolitoare. Fără drumuri niciun oraş nu se poate dezvolta. Braşovul se poate lăuda însă cu şosele bune şi cu faptul că nu există blocaje în trafic“, a spus Ioan Manole, arhitect.

Şi în ceea ce priveşte dezvoltarea imobiliară, Braşovul este cu totul altul. Micile localităţi rurale care aveau mult teren viran (Sânpetru, Hărman, Stupini) pot fi considerate acum adevărate cartiere rezidenţiale ale Braşovului. Aici s-a construit cel mai mult şi aşa au apărut sute de vile.

De la industrie la turism

Dacă în anii 90 Braşovul este cunoscut ca un oraş industrial, acum este cunoscut ca unul turistic. Autorităţile locale au investit constant şi au reuşit să scoată bani frumoşi din turism. Tot ce avea Braşovul mai frumos a fost pus în valoare. Şi în judeţ s-a investit masiv în turism, iar acum localităţi ca Râşnov, Făgăraş sau Rupea sunt vizitate de străini. Braşovul este al doilea oraş turistic al ţării şi judeţul care atrage cei mai mulţi turişti străini.

Poiana Braşov este un alt exemplu de succes în turism. Dacă în anii 90 avea puţin peste 1000 de locuri de cazare, acum cifra este de 10 ori mai mare. Poiana Braşov a devenit cea mai mare şi cea mai căutată staţiune de schi din România. S-au investit peste 20 de milioane de euro în pârtiile care acum formează cel mai mare domeniu schiabil din ţară.

Pe aceeaşi temă:

Castelul lui Dracula, obiectivul turistic nr1 al României

Viscri satul vedetă al Braşovului

FOTO Trenuleţ pentru turiştii care vizitează rezervaţia de urşi de la Zărneşti. Sanctuarul, unic în Europa, adăpoteşte 73 de animale

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite