Un meşter popular din Bistriţa-Năsăud confecţionează straie preoţeşti speciale, cu motive tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele sfinte se împletesc de minune cu tradiţiile în comuna Salva din Bistriţa-Năsăud, mai exact în atelierul meşterului popular Virginia Linul. De mai bine de doi ani, aceasta confecţionează straie preoţeşti cu motive tradiţionale. Nu mai puţin de 4 luni durează realizarea unui astfel de veşmânt de la A la Z.

Motivele florale şi culorile de pe costumul tradiţional de pe Valea Someşului şi-au făcut loc la Bistriţa şi pe straiele preoţeşti. Această îmbinare între cele sfinte şi tradiţie a fost realizată de către meşterul popular Virginia Linul.

Veşmintele sunt realizate de la A la Z în atelierul Virginiei Linul din comuna bistriţeană Salva. Acestea sunt realizate din ţesături naturale şi înfrumuseţate mai apoi cu motive tradiţionale cusute manual de către femeile cu care colaborează meşterul popular.

Primul astfel de veşmânt l-a realizat Virginia Linul în 2013 şi a ajuns la părintele stareţ de la o mănăstire din Bistriţa-Năsăud, mai exact la Nuşeni.

„Eu am vrut să-I fac stareţului de la Nuşeni, să aibă un veşmânt mai deosebit. Eu l-am gândit şi i-am propus. Iniţial i-am făcut doar epitrahilul şi i-a plăcut mult, aşa că i-am făcut unul întreg. A fost o provocare a mea, am vrut să fie ceva deosebit”, povesteşte meşterul popular Virginia Linul.


Virginia Linul confecţionează costume populare de decenii, meşteşugul fiind transmis din generaţie în generaţie (Foto: Sorin Radu)

image

Atât de admirate au fost straiele stareţului de la Nuşeni, încât la poarta casei Virginiei Linul din Salva au mai bătut şi alţi preoţi care au cerut haine preoţeşti cu motive tradiţionale.

Până în acest moment, în atelierul Virginiei Linul au luat naştere 7 astfel de veşminte, patru cu mărgele şi trei cu aţă. Numărul nu este deloc mic, dacă luăm în calcul faptul că un astfel de veşmânt, compus din stihar, epitrahil, brâu, mânecuţe şi felon, se realizează în 3-4 luni de muncă asiduă câte 8-9 ore pe zi.

„E un lucru de artă, e aproape ca o icoană. Sunt unicat toate aceste veşminte şi se lucrează în jur de 3-4 luni la unul. E foarte multă migală, e lucrat fiecare fir în parte, mărgică cu mărgică e cusută. E o muncă titanică”, explică meşterul popular.

Modelele veşmintelor sunt realizate chiar de către Virginia Linul, care precizează că a ţinut cont de rigorile regulilor bisericeşti, culorile şi modelele sunt armonioase, nici prea încărcate şi nici prea simple.

Straiele preoţeşti inspirate din tradiţie costă şi 3000 de euro

Sutele de ore necesare pentru a confecţiona un astfel de veşmânt fac ca straiele preoţeşti cu motive tradiţionale să fie destul de scumpe, prohibitive chiar pentru unii dintre preoţi. Un astfel de veşmânt ajunge să coste şi 3000 de euro. Producătorii de profil vând un veşmânt bisericesc clasic şi cu 600 de lei.

„Ar fi bine ca fiecare preot care-şi permite să aibă câte un obiect de artă de genul acesta şi la sărbători mari să-l îmbrace. Cei care şi-au dorit un veşmânt de genul acesta chiar şi-au dorit să conţină motive tradiţionale. Au ştiut să aprecieze lucrul manual. Este vorba despre oameni cunoscători, care iubesc arta populară”, îi descrie Virginia Linul pe cei care au cumpărat straie realizate de ea.

Printre preoţii care au ales să întâmpine Crăciunul, Anul Nou sau Paştele în veşminte albe ca laptele înfrumuseţate cu flori brodate se numără preotul Alin Pop din Beclean, care însă spune că l-a primit cadou de la meşterul popular.

Preotul Alin Pop: „Tradiţia o găsim oricum în biserici, la enoriaşi, în obiectele decorative”

„Tradiţia o găsim oricum în biserici, în cele mai multe este îmbinată cu elementele sfinte. Asta este de fapt biserica, o îmbinare, aşa că de ce să nu fie şi veşmintele o îmbinare între cele sfinte şi cele tradiţionale?” întreabă retoric preotul Alin Pop.


Slujbele de Paşti l-au găsit pe preotul Alin Pop tot în straiele cu motivele tradiţionale FOTO: Arhivă personală

image

Acesta mai spune că acum sute de ani toate veşmintele preoţilor erau realizate manual, din materiale natural, în sute de ore de muncă.

„Aceste veşminte îmi aduc o stare de linişte, o stare de pace în suflet, deşi sunt de trei ori mai grele decât cele clasice”, spune preotul Alin Pop, care se declară îndrăgostit de tradiţiile româneşti.

Vă mai recomandăm:

Vasile Rus, preotul care a transformat spiritul civic şi solidaritatea într-un mod de viaţă pentru comunitatea pe care o păstoreşte

Aventurile preotului „salvat” de Dumnezeu, după ce a fost împuşcat în cap de un soldat în timpul războiului



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite