Arhiepiscopul Eftimie Luca va fi înmormântat astăzi. Cine va prelua conducerea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi are loc slujba de înmormântare a arhiepiscopului Eftimie Luca, oficiată de Ioachim Băcăuanul dar şi de alte înalte feţe bisericeşti din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane FOTO epr.ro
Astăzi are loc slujba de înmormântare a arhiepiscopului Eftimie Luca, oficiată de Ioachim Băcăuanul dar şi de alte înalte feţe bisericeşti din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane FOTO epr.ro

Slujba de înmormântare a Înaltpreasfinţitului Eftimie Luca are loc astăzi, de la ora 11, la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. A rămas în conştiinţa miilor de preoţi ca „Eftimie cel Bun“.  Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul este favorit la scaunul de arhiepiscop, dar de acest post ar putea fi interesaţi şi Varlaam Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal şi episcopul Ioan de la Covasna, afirmă unele surse din cadrul BOR.

Zile de doliu, regret şi îngrijorare printre preoţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care îl vor duce joi, de la ora 11, pe Înaltpreasfinţitul Eftimie pe ultimul drum. Eftimie Luca s-a născut pe 9 noiembrie 1914, în satul Schitul din comuna nemţeană Hangu, s-a stins în Palatul Arhiepiscopal marţi, 4 noiembrie.

„Era modest, îi plăcea să meargă cu Dacia, se îmbrăca simplu şi îi plăcea culoarea mov“

Eftimie Luca a parcurs în opt decenii drumul spre desăvârşirea spirituală, în credinţa ortodoxă. În tinereţe a urmat cursurile Şcolii de cântăreţi bisericeşti din Iaşi, seminarul Teologic de la Cernica şi Facultatea de Teologie de la Suceava, studii superioare finalizate în 1949 la Institutul Teologic din Bucureşti, cu calificativul „magna cum laudae“. În acelaşi timp, în anii Războiului este monah la Mănăstirea Ciolanu din Buzău, apoi ierodiacon şi ieromonah în 1947.

Pe 1 aprilie 1949 devine stareţ al Mănăstiriii Bistriţa-Neamţ, important centru spiritual ortodox pe care-l conduce până în 1966, când este înălţat la rang de Arhimandrit şi primeşte conducerea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava. Pentru calităţile sale este numit arhiereu vicar la Eparhia Romanului şi Huşilor, unde a fost hirotonit pe 30 ianuarie 1972, iar din 23 aprilie 1978 devine episcop. În ultimii 36 de ani a contribuit la renovarea bisericilor vechi, la construirea a sute de noi lăcaşuri de cult ş.a..m.d. Chiar dacă şi-a păstrat luciditatea până în ultimul moment, în ultima prioadă deciziile au fost luate de vicarul PS Ioachim Băcăuanul. S-a stins înconjurat de trei maici care l-au îngrijit în Palatul Arhiepiscopal din Roman, unde s-a stins. „Am fost în primăvara la el, când i-am adus un buchet de flori şi fructe. Îi plăcea cum cânt şi m-a pus să-i cânt. A lăcrimat şi m-a îmbrăţişat. Era la marginea patului, curat şi simplu îmbrăcat. L-am văzut foarte senin, i se vedea cerul în ochii lui albaştri. M-a binecuvântat şi am simţit harul său, când mi-a pus mâna în cap. Am simţit că plutesc, chiar dacă am 100 de kilograme“, ne-a spus preotul Iulian Ichim. Cei care l-au cunoscut îşi amintesc că mergea într-o veche Dacie sau chiar în căruţă, înconjurat de ţoale populare tradiţionale. „Eftimie mergea cu o Dacie, pe care o conducea diaconul Panaite. Nu a mers niciodată cu altceva. Îi plăcea să fie smerit, avea har şi ţinea la unitatea în interiorul Arhiepiscopiei“, a mai spus preotul Ichim.

O altă calitate a lui Eftimie era aceea că îi plăcea să ajute nevoiaşii şi parohiile mai sărace. „Prefera să ajute comunităţile mai sărace, pe nevoiaşi sau pe preoţii din parohiile mai mici, spunând că mai curând ne lipsim noi, cei de la Arhiepiscopie, că avem ce ne trebuie. Nu ştiu dacă acum, în toată Arhiepiscopia mai găsim un om ca Eftimie“, afirmă Gheorghe Groapă, contabil al eparhiei între 1988 şi 2011.

Patriarhul Daniel despre Eftimie: arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti şi al monumentelor istorice bisericeşti“

Preoţii Arhiepiscopiei, într-un articol pe site-ul propriu afirmă că Eftimie a fost un desăvărşit părinte duhovnicesc şi chiar mai mult de atât:Înaltpreasfinţia Sa a fost iubit de noi toţi fiind un desăvârşit părinte duhovnicesc, îmbinând bunătatea şi omenia cu evlavia şi trăirea evanghelică, smerenia cu facerea de bine fiind numit cu atributul de „Eftimie cel Bun”.

Totodată, Patriarhul Daniel, într-un mesaj transmis credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, afirmă că: „Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea din această viaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti şi al monumentelor istorice bisericeşti“, se arată în mesajul Patriarhului României.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române va alege curând viitorul arhiepiscop al Romanului şi Bacăului

Potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române, până la alegerea de către Sinod a noului arhiepiscop, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei va exercita ca locţiitor şi atribuţiile de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. La alegeri ar putea participa, potrivit unor surse din rândul Arhiepiscopiei, câţiva înalţi ierarhi, cum ar fi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Varlaam Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal sau episcopul Ioan de la Covasna. 

Stâna Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul de la Iteşti, verificată pentru nereguli de Secretariatul de Stat pentru Culte

FOTO VIDEO Sătenii din Cernu vor să dea şpagă în rate, din pensii, şefilor Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pentru a-şi păstra preotul

Huiduieli, îmbrânceli şi poliţie la capul unui mort. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a sfidat un sat de creştini dintr-un bolid cu geamuri fumurii

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite